Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Brăila: Seminarul „Romii de ieri, romii de astăzi”, Muzeul „Carol I”

Date 3 octombrie, 2018 @ 14:30 - 15:30 EEST
Muzeul Brăilei „Carol I”, în parteneriat cu Asociația Partida Romilor „Pro-Europa”, Sucursala Brăila, organizează seminarul cu tema „Romii de ieri, romii de astăzi”. Evenimentul va avea loc miercuri, 3 octombrie 2018, ora 14.30, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I”, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” (Piața Traian, nr. 3).
Prezintă: prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru al Academiei Române, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.
Coordonator al activității: Gina Anton, președintele Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” – Sucursala Brăila.

***

Prima atestare documentară a romilor datează din anul 1385, când domnul Țării Românești Dan I dăruiește mănăstirii Tismana, printre altele, posesiunile care aparținuseră anterior mănăstirii Vodița. Între aceste bunuri mobile și imobile (donația lui Vladislav I către mănăstirea Vodița, ctitoria sa cândva între anii 1370-1371), se aflau și 40 de sălașe de țigani (ațigani, în document). În donația lui Vladislav I se menționează posesiunile donației ulterioare a lui Dan I, mai puțin cele „40 sălașe de țigani”, acestea fiind donate mănăstirii printr-un act ulterior.

Curând după sosirea lor în România, romii au devenit robi ai boierilor care deja locuiau acolo.

Contribuția romilor la Marea Unire și la dezvoltarea României este un subiect care poate genera discuții interesante și poate scoate în evidență elemente importante ale participării lor la viața socio-economică a țării. Amprenta romilor în sectoare precum agricultura, muzica, arta culinară, campaniile militare, teatrul sau circul a căpătat, în timp, pentru această etnie, valoare de tradiție și a fost transmisă cu sfințenie generațiilor următoare.

Scopul Asociației Partida Romilor „Pro-Europa” este promovarea și dezvoltarea identității minorității rome, promovarea și dezvoltarea culturii, istoriei și tradițiilor și a limbii romani. Peste 50 de tineri romi brăileni își vor cunoaște istoria și vor conștientiza importanța prezenței lor etnice în spațiul românesc.

Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Atestării Romilor în spațiul geopolitic românesc, în contextul Centenarului României Mari.

Detalii

Dată:
3 octombrie, 2018
Oră:
14:30 - 15:30 EEST
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Brăilei „Carol I”
Piața Traian nr. 3
Brăila, Brăila 810153 Romania
+ Hartă Google
View Loc de desfășurare Website

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*