Loading Evenimentele

« Toate Evenimentele

București: expoziția „Tokmeala. Iți dau noră, îți dau avere”

24 septembrie - 25 octombrie

La prima vedere, expoziția de față e despre evenimentele private ale romilor cortorari, planuri de încuscrire, nunți, botezuri; în realitate, e despre viața lor politică.
Pentru cei mai liberali dintre noi, genurile sunt constructe, iar dragostea, dat – câtă vreme pentru cortorari genurile sunt date, iar dragostea, construct: atașamentele se contruiesc în timp, iar familiile aranjează uniunile pe criterii de neam. Fiind alianțe publice, când cortorarii zic că fac politică vorbesc nu despre viața comunității, ci despre tocmeli, aranjamentele maritale pentru copiii lor – pe care le fac, le desfac și le negociază la nesfârșit. Nici măcar nunta nu marchează punctul final al acestor alianțe politice, cum nici apariția în tânăra familie a unei fetițe, ci abia nașterea unui băiat. Fiindcă băiatul rămâne pe curte și moștenește un pocal de argint care nu poate fi cumpărat cu toți banii din lume – iar fata pleacă într-o familie străină care o primește doar cu o zestre de mii de euro, cât părțile au negociat în culise. Și, până apare băiatul, șingura garanție pentru socrii mici ca fata lor să fie tratată bine și să nu fie trimisă înapoi e pocalul ginerelui, care rămâne zălog la ei.
Aceste subtilități ale politicilor de încuscrire, dar și multe alte lucruri aflate inevitabil în legătură cu ele, sunt părți pe care expoziția le luminează din mai multe perspective, aducând la un loc un om de film (Dana Bunescu), un fotograf (Eric Rosset), doi curatori (Cosmin Manolache și Lila Passima) – și, mai ales, un antropolog, Cătălina Tesăr, care, mai mult de un deceniu, a documentat minuțios viața acestui grup de romi tradiționali din sudul Transilvaniei.
Proiectul este finanţat de AFCN, Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Detalii

Începere:
24 septembrie
Se termină:
25 octombrie
Categorie:

Loc de întâlnire

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Harta Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *