Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Tăbliţa votivă (donarium) de la Biertan

18 octombrie, 2020

Tăbliţa votivă (donarium) de la Biertan,

EXPONATUL LUNII decembrie

LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Muzeul Naţional de Istorie a României este onorat să anunţe faptul că în luna decembrie, în cadrul seriei de micro-expoziţii „Exponatul lunii”, va fi prezentat publicului, un obiect de excepţie un obiect de patrimoniu de o mare valoare şi însemnătate istorică – donariul de la Biertan.

În anul 1775 a fost descoperit lângă satul Biertan, la sud-est de Mediaş (judeţul Sibiu), un donarium creştin şi un disc. După descoperire, donariul a ajuns mai întâi în colecţia Brukenthal din Avrig, apoi în cea a Muzeului Brukenthal din Sibiu şi, în cele din urmă, în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Donariul este format dintr-o tăbliţă dreptunghiulară (cadru), din bronz turnat, de forma unei tabula ansata; lungimea este de 32,5 cm., lăţimea de 12,6-13,2 cm şi grosimea de 0.4 cm. În interiorul cadrului, spaţiul a fost împărţit în trei părţi egale, longitudinale, de două bare paralele. Pe bare şi pe rama de jos a tăbliţei se află o inscripţie latină, din litere ajurate (tăiate în grosimea bronzului tabliţei), aşezate pe trei rânduri: EGO ZENO/ VIUS VOT/ UM POSUI, adică EU ZENOVIE AM PUS OFRANDA (făgăduinţă, danie).

Cele două laturi scurte au câte un adaos triunghiular prevăzut cu trei orificii. Pe laturile lungi era fixată, la mijloc, câte o toartă circulară. Cea superioara (care acum nu mai există) probabil că era atârnată de un policandru sau de un candelabru, fapt care implica existenţa unui lăcaş de cult, deci a unei bazilici. De cea inferioară era agăţată a doua piesă a donariului şi anume un disc (chrismon), tot din bronz turnat, având înscrisă în el monograma lui Hristos (X + P), tot cu litere ajurate. Acest disc, prevăzut cu două toarte circulare, are diametrul de 23,7 cm şi grosimea de 0.4 cm.

Cercetătorii au datat acest donarium în secolul IV şi îl consideră, în mod unanim, drept obiect creştin. Prin urmare, inscripţia de la Biertan este de o mare însemnătate istorico-bisericească, pentru că atestă vechimea creştinismului daco-roman, atestă persistenţa populaţiei doco-romane, care vorbea latineşte, după retragerea legiunilor şi a administraţiei în sudul Dunării.

Alături de donariumşi chrismon mai sunt expuse o serie de obiecte paleocreştine, deosebit de valoroase, din secolele IV – VI: opaiţe creştine din bronz (dintre care se remarcă cel în formă de peşte), opaiţe creştine din lut (cum este cel cu imaginea lui Isus Hristos şi a celor 12 apostoli) şi ploscuţe de pelerin.

În realizarea documentaţiei pentru expoziţie, cercetătorii muzeului au beneficiat de ajutorul primit din partea Muzeului Naţional Brukenthal, Sibiu.

Micro-expoziţia se află în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României până la sfârşitul lunii decembrie şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00.

 

_________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1023

Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Details

Date:
18 octombrie, 2020
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a României – București
Phone
+40 21 315 82 07
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website