Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Noaptea la MARe. Noaptea Muzeelor

11 octombrie, 2019

MARe/Muzeul de Artă Recentă participă la Noaptea Albă a Galeriilor – NAG 2019 la exact două zile (și nopți) după ce a împlinit un an de la deschiderea sa oficială, din 9 octombrie 2018.

Program NAG 2019: 19:30 – 00:00.
Intrare liberă

Cover: Roman Cotoșman, ”Fără titlu” (1986-1987), & ”Fără titlu” (1987). Colecția Permanentă MARe, etaj 2.
______________________________________________________
Ce se poate vedea la MARe?

***
GPS. GEOMETRII POST-SISTEM ÎN ARTA ROMÂNEASCĂ DE ACUM. (Nivelurile -1/subsol și 3/mansardă)

Deschisă publicului pe 25 septembrie, GPS este a patra expoziție temporară cu artiști români, dar prima expoziție prospectivă (celelalte trei fiind mai degrabă retrospective). O expoziție care orbitează în jurul geometricului, așa cum a fost acesta reinventat în ultimul deceniu de noile practici artistice, sub presiunea complementară și formativă a graffiti-ului și a artei digitale, având ca vector contrastul dintre exterioritatea cea mai concret materială – strada, și interioritatea cea mai fantazată imaginar – virtualul internetului.

Prin lucrările celor 14 artiști, GPS cartografiază acest nou relief artistic și mentalitatea sa creatoare, în mod specific relaxată, care nu mai este prizoniera marilor teorii idealiste și progresiste ale abstracționiștilor din anii ‘60-‘70, dar nu mai are nici aspirația perfecționistă formalistă și frecvent decorativă a moderniștilor abstracți târzii, ai anilor ‘80.

Artiști: A.L.B (Andreea-Lorena Bojenoiu), Radu Comșa, Giulia Cretulescu, Roberta Curcă, Lucian Hrisav, KITRA (Kitră), LostOptics, Florentina Otari, Pandele Pandele, Popa Laurian, Mircea Popescu, Constantin Rusu, Virginia Toma, Alexandru Wams.

Curatori: Erwin Kessler, Carola Chișiu, Dan Popescu

***
CEVA. Expoziția ”Ceva” este rezultatul parteneriatului din 2019, dintre MARe/Muzeul de Artă Recentă și Animest. (etaj 3/mansardă)

”Ceva” este numele animației din 2018, regizată de animatorul Paul Muresan, după un scenariu semnat de către Paul Mureșan și Cristian Pascariu, fiind produsă de către Safe Frame. Parte dintr-o trilogie a fricilor, ”Ceva” abordează problema morții. Filmul este despre inevitabila călătorie de la capătul vieții și oferă privitorului o mostră a ceea ce ar putea urma, o întâlnire cu CEVA-ul care ne așteaptă pe lumea cealaltă.

Paul Mureșan a primit Premiul pentru cel mai bun film românesc al Anim’est, cu scurtmetrajul ”Pui de somn” (2014) și cu ”Mamă, tată, vreau să vă spun ceva”. (2016) Deschisă publicului în data de 5 octombrie, expoziția de la MARe prezintă aproape 50 de desene originale, parte din cele aproape 11.000 de desene folosite la realizarea animației ”Ceva” (8 minute, 46 secunde). Un calcul jucăuș ne-ar arăta că cele 50 de desene care vor putea fi văzute de către vizitatori în spațiul de lectură de la etajul trei al muzeului înseamnă doar 2,39 secunde de animație! Oare câte minute sunt necesare pentru a vedea temeinic circa 50 de desene care constituie acțiunea din 2,39 secunde de animație? Rămâne să decidem fiecare în parte. Alături de desenele originale va fi prezentată și animația ”Ceva”, pe un monitor în cadrul expoziției.
Curator: Cristian Vechiu

***
COLECȚIA PERMANENTĂ ”Diversitate stilistică cu răspundere limitată” (nivelurile 1 și 2). Peste o sută de lucrări care vor orienta vizitatorul în arta românească produsă între începutul anilor 60 și prezent. 1965 a fost anul în care, la al IX-la Congres al Partidului Comunist Român s-a decis ”liberalizarea” artei românești sau, mai degrabă, eliberarea ei de sub canonul și estetica stalinistă. A fost o libertatea mai degrabă aparentă, dar cu efecte cât se poate de concrete. De asemenea, anul 1989 a fost anul în care România ieșea din comunism intrând într-o etapă nouă, nu tocmai ușor de metabolizat. Acest lucru s-a resimțit și în artă. Dispariția cenzurii oficiale a așezat artiștii români în fața unui volum nesfârșit de posibilități, de informații, de influențe. Cum au răspuns ei? Cum au asimilat, transformat și exprimat respectivele influențe sau informații?

MARe oferă un răspuns propriu prin intermediul lucrărilor unor artiști reprezentativi precum Ion Țuculescu, Andrei Cădere, Nicolae Comanescu, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Ștefan Bertalan, Roman Cotoșman, Pavel Ilie, Diet Sayler, Alexandru Chira, Horia Bernea, Florin Mitroi, Marian Zidaru, Ioana Bătrânu, Bara Vioara (Vioara Bara), Teodor Graur, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo, Victor Man, Ecaterina Vrana, Vlad Nanca, Gili Mocanu, Anca Mureșan, Ovidiu Feneș, Cristina David, Ion Bârlădeanu și mulți alții.
Curator: Erwin Kessler

***
Shopul MARe (parter) va fi deschis în timpul serii, oferind – pe lângă produsele deja cunoscute ale muzeului – catalogul GPS (bilingv, 160 de pagini), stickere după lucrări ale artistului Mircea Popescu sau pinuri marca Lost.Optics și Kitră.

MAReCafe (parter) va fi deschisă în timpul programului de NAG 2019. Muzică asigurată de DJ Corvin.

_____________________________________________________-

Adresa: Bulevardul Primăverii nr 15, Sector 1, București.
Cum ajungi:
Stația de metrou Aviatorilor (5 minute) Stația RATB Charles de Gaulle (Calea Dorobanților/TVR): 131, 282, 301, 330, 331, 331bis, 335, N113. (cca 5-10 minute).

Parking biciclete – pe latura dinspre strada Heleșteului.

Details

Date:
11 octombrie, 2019
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website