Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Filmul tău pe ecran MARe. Cursuri de film pentru adolescenți

8 mai, 2019 - 31 mai, 2019

Din luna mai încep cursurile de film pentru adolescenți: ”Filmul tău / ecran MARe”. Cursanții vor primi teme care îi vor introduce în filmul experimental, non-narativ, mocumentary și documentar.

Și iată ce trebuie știut:

Categorie de vârstă: 13-17 ani.
Număr ședințe: 8
Durata unei ședințe: 90 minute.
Profesor: Regele Ionescu (alias Cristian Ionescu)
Zilele din săptămână: miercuri și vineri (între 8 și 31 mai).
Număr de cursanți într-un grup: minimum 15 – maximum 24.
Spațiul de desfășurare: Auditorium (nivel -1, la MARe/Muzeul de Artă Recentă)
Adresa: Primăverii 15, Sector 1, București.
Preț: 490 lei (pentru toate cele 8 ședințe)
Înscrieri la gift.shop@mare.ro

Dar, despre ce este vorba?

La cursul ”Filmul tău / ecran MARe”, tinerii vor filma cu telefonul mobil sau camera video proprie și vor edita în programul care le este cel mai familiar. Nu li se va impune o aplicație sau un program anume. Materialele filmate și montate de către cursanți, vor fi analizate, evaluate, comentate. Vor viziona exemple pe ecranul din Auditorium-ului, vor răspunde unor provocări video.

Ce NU se va face? Nu se vor face filmări în muzeu și nu va fi un curs axat pe tehnică, în sensul în care cursanții nu vor fi învățați cum și/sau de ce să folosească programele de editare. Cele mai multe dintre acestea nici nu necesită vreun curs. Sunt pur și simplu accesibile și pe înțelesul tuturor.

Și atunci, ce anume vor învăța? Vor învăța să gândească, să conceapă, să comunice printr-un film. Vor învăța să documenteze, să relateze, să compună o istorie, o poveste, o întâmplare, un context, un moment sau un loc. Vor învăța cum să privească, ce și cum să observe, ce, cum, de ce să documenteze. Vor învăța cum să se exprime prin film. Vor învăța să se folosească de contraste sau cum să facă un interviu, vor afla cum să prezinte o situație pe un fond muzical sau cum să facă un reportaj pe o temă reală sau imaginară. Vor afla cum să realizeze un stop-motion…

Cursanții vor primi 6 teme care îi vor introduce în filmul experimental, non-narativ, mocumentary și documentar. Acestea sună astfel:

Tema 1 – filmul non-narativ
Contrast – alternați cadre agitate cu elemente în mișcare cu cadre liniștite de contemplare din alt loc astfel încât să stabiliți o legătură de conținut între acestea și să sugerați un sentiment.

Tema 2 – filmul documentar
Urma întâmplării – filmați în detaliu alternând cadre din mai multe unghiuri un loc unde s-a petrecut o întâmplare pe care o povestiți pe coloana sonoră: se recomandă urme, detalii ansambluri și obiecte legate de întâmplarea care s-a petrecut; o întâmplare însemnată pentru voi sau care v-a pus pe gânduri.

Tema 3 – interviul
Realizați un interviu real sau înscenat cu o persoană care vă stârnește curiozitatea sau a cărei poveste poate spune ceva interesant pentru audiență. Poate fi și o serie de mai multe interviuri legate de un subiect ales.

Tema 4 – mocumentary
Realizați un reportaj fals despre o situație reală sau inventată.

Tema 5 – filmul experimental
O provocare pentru camera video. Realizați un scurt film în care să filmați din locuri unghiuri și situații neobișnuite pentru o cameră video. Adăugați filmului pe coloana sonoră sau în generic informațiile care să justifice gestul vostru.

Tema 6 – animația stop motion
Lupta – realizați o animație stop-motion care să prezinte lupta dintre două obiecte care ar simboliza două atitudini diferite.

Trăim într-o lume dominată de social media și de ”gadgeturi” multifuncționale. Astăzi, un smartphone este aparat foto, cameră de filmat, aparat de înregistrare, studio de editare și de prelucrare a imaginilor. În același timp este un ”portal” prin care produsele vizuale (sau textele) pot fi lansate aproape imediat (sau chiar în direct, live) pe platformele de socializare, pe bloguri, vloguri, Youtube, Vimeo, site-uri etc. Trimise ca mesaj în inbox.

Comunicăm tot mai intens și mai lesne prin intermediul imaginilor și a înregistrărilor video. Dar orice formă de comunicare presupune un stil personal. Înseamnă sintaxă, morfologie, coerență, talent. Pricepere și tehnică. Iar filmul nu doar că nu face excepție, ci dimpotrivă. MARe propune adolescenților, prin acest curs, să își descopere un stil personal. Convingător. Într-o lume cotropită de imagini înregistrate, discursul poate face (și chiar face) diferența.

În cadrul cursului ”Filmul tău / ecran MARe”, tinerii cursanți vor învăța să aibă sau să descopere un stil personal, propriu, de exprimare în imagini, în film.

Cel de la care vor învăța toate acestea este artistul Regele Ionescu (Cristian Ionescu), prezent în colecția permanentă a MARe cu filmul ”Portretul – Documentar” (2008), unul dintre primele sale filme. Regele Ionescu a absolvit în 2009 Universitatea Națională de Artă, București, secția Fotografie și imagine dinamică.
Artistul investighează noile media prin fotografie și video, iar interesul mai recent se îndreaptă către relația dintre imagine, text și programare digitală.

Îi așteptăm, așadar, pe tinerii cursanți, la curtea Regelui!

Details

Start:
8 mai, 2019
End:
31 mai, 2019
Event Categories:
, ,

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website