Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: În perioada 16 iunie – 17 iulie 2021, Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați medalionul expozițional ,,Micaela Eleutheriade. 121 ani de la naștere

16 iunie, 2021 - 17 iulie, 2021

În perioada 16 iunie – 17 iulie 2021, Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați medalionul expozițional ,,Micaela Eleutheriade. 121 ani de la naștere (17 iunie 1900 Bucureşti – 11 decembrie 1982 Bucureşti)”, integrat în expoziția tematică “De la Anatomia Artistică la Opera Finită”, deschisă la Palatul Suțu.
Micaela Eleutheriade (1900-1982) a fost fiica Luciei Tattarescu (1868-1949) și a lui Ion Eleutheriade (Elefteriu), iar sora ei, Georgeta, căsătorită Wertheimer, a fost prima muzeografă a Muzeului Memorial Pictor Gheorghe Tattarescu.
Criticul de artă Dan Grigorescu spunea despre Micaela Eleutheriade: „De o mereu tânără expansivitate şi exuberanţă, chibzuind, în acelaşi timp, asupra dreptei măsuri, a echilibrului desăvârşit, Micaela Eleutheriade se înscrie pe deplin artei româneşti”.
Prin descendența directă din familia pictorului Gheorghe Tattarescu, nepoată de fiică a maestrului, Micaela Eleutheriade este strâns legată de arta românească, de tradițiile acesteia și are la bază o temeinică pregătire academică asimilată mai întâi în țară, apoi la Paris.
Absolventă, în anul 1924, a Școlii de Arte Frumoase din Bucureşti, unde a studiat cu artiști importanți ai vremii, precum Cecilia Cuțescu-Storck, Dimitrie D. Mirea și Ipolit Strâmbu, tânăra artistă pleacă la Paris pentru a continua studiile și aprofundează pictura în atelierul lui Roger Bessière, de la Academia Ranson. A debutat pe simezele de la Salon des Indépendants din Paris și ale Salonului de primăvară din București în anul 1926, an în care a fost remarcată de Nicolae Tonitza, în ,,Universul literar” din luna iunie acesta scriind despre tânăra debutantă: ,,Natura sa moartă ne-a reținut totuși privirea prin excepționale calități. A izbutit să compună un interior de o rară și odihnitoare eleganță.”
O altă amintire a artistei, consemnată în ,,Însemnări, mărturisiri» din catalogul expoziției ,,Pictură și grafică de Micaela Eleutheriade», este relevantă pentru prețuirea de care avea parte în mediul artistic bucureștean: ,,Îmi aduc aminte cum, în 1956, cînd am figurat cu un mic peisaj într-o expoziție de stat alături de Țuculescu, acesta îmi spunea râzînd că nu înțelege realismul decît așa cum este al meu».
Micaela Eleutheriade, cu moștenirea talentului și tenacității bunicului său, marele pictor Gheorghe Tattarescu, a devenit în secolul al XX-lea o reprezentantă de seamă a artei românești moderne și contemporane. De la momentul debutului, artista a participat în fiecare an la cel puțin o expoziție de grup, a avut peste cincisprezece expoziții personale în muzee și galerii importante din București, iar creația sa artistică a cuprins și ilustrat cel mai dinamic secol din istoria noastră, mărturisind evenimentele și schimbările sociale, fără să transforme propria artă în manifest.
Curator – Rodica Ion, muzeograf MMB.

Detalii

Începe:
16 iunie, 2021
Se termină:
17 iulie, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Municipiului București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București 030167
București, București 030167 Romania
+ Hartă Google