Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

București: Tema lunii februarie la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici: „De la academism la impresionism în pictura colecției Nicolae Minovici”

Date 1 februarie - 28 februarie
Microexpoziție la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: „De la academism la impresionism în pictura colecției Nicolae Minovici”
Capul de Arab și peisajele marine semnate de tânărul Nicolae Minovici au fost realizate într-o perioadă în care academismul în artă își făcuse simțită prezența în atmosfera culturală românească. Mulți dintre pictori, sculptori sau arhitecți își completau pregătirea artistică în capitala Franței, sau în aceea a Italiei, urmând și alte călătorii de studii. Canonul clasic studiat în patria Renașterii era supus ulterior unor principii academiste. Portrete ale marilor personaje istorice, scene de război, atenție la detalii și o redare mimetică caracterizează acest curent în artă; preferința pentru subiectele orientale e și ea un aspect puternic al artei produse la finalul secolului XVIII și de-a lungul secolului următor; dar arta și-a continuat ulterior drumul, bariere au trebuit depășite, iar impresioniștii au reacționat contra esteticii și țelurilor unei arte ce își trebuia aflat sfârșitul. Un nou capitol trebuia deschis, acela al modernității. Nicolae Minovici a ales să studieze la Școala de Belle Arte în București după absolvirea liceului la Colegiul Sf. Sava.
Anul 1891 marca un final de etapă pentru învățământul artistic de la acea perioadă. Este anul în care Minovici studiază pictura și este singurul an datat de viitorul medic pe una din cele cinci pânze din colecția Muzeului de Artă Națională (așa cum a fost muzeul denumit întâia oară de colecționar).
Salonul Muzeului Nicolae Minovici s-a pregătit pentru vizitatori cu o microexpoziție constând în trei lucrări pentru a reprezenta evoluția de la o artă cu tendință academică spre o abordare mai liberă din punct de vedere tehnic în ceea ce privește reprezentarea, în lucrările a trei artiști: Eugen Voinescu, Gheorghe Ionescu Doru și Henri Visconte. Este vorba de o Marină, de un peisaj românesc „tratat impresionist” de favoritul colecției de pictură, respectiv de un peisaj urban, fază ulterioară atinsă în creația impresioniștilor francezi în ceea ce privește resursele de reprezentare.
Lucrările sunt așezate aproape de picturile mai timpurii ale colecționarului Minovici, creând un dialog al continuității și totodată al evoluției artei pe care sunteți invitați să îl descoperiți începând de mâine, 3 februarie: http://muzeulbucurestiului.ro/microexpozitie-la-muzeul…/
Detalii despre cum puteți ajunge la

Muzeul Nicolae Minovici

: http://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-nicolae-minovici.html

Detalii

Începe:
1 februarie
Se termină:
28 februarie
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul dr. Nicolae Minovici – Muzeul Municipiului București
Str. Dr. Nicolae Minovici nr.1
București, București 013712 Romania
+ Hartă Google

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*