Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

București: Tur înseninat – tur ghidat prin expoziția Din senin/Out of the Blue, susținut de Ioana Șerban, curator MARe.

Date 27 ianuarie
|Periodic Eveniment (Vezi totul)

One event on 27 ianuarie, 2021 at 00:00

Tur înseninat – tur ghidat prin expoziția Din senin/Out of the Blue, susținut de Ioana Șerban, curator MARe.
Durata: o oră.
Sâmbătă, 16 ianuarie, ora 14:00
Miercuri, 27 ianuarie, ora 14:00
Intrarea este liberă, dar în limita locurilor. Înscrierile se fac la adresa de email gift.shop@mare.ro
Turul ghidat reprezintă o experiență aparte atunci când el este realizat împreună cu un curator al muzeului, iar nu cu un ghid, în sensul turistic al termenului. Iar Ioana Șerban are, poate, cea mai mare experiență în acest sens, la MARe.
Dar acest tur are ceva aparte. În primul rând că vorbim despre o oră dedicată exclusiv uneia dintre cele trei expoziții ce pot fi văzute în muzeu și anume expoziția temporară Din senin/Out of the Blue.
Este o expoziție extrem de problematică, în care curatorii au fost în situația de a ține un pariu aparent imposibil: cum să ”construiești” o expoziție în absența unui concept, a unei idei în baza căreia să identifici și să alegi lucrări și artiști?
Căci Din senin/Out of the Blue este, așa cum îi spune și numele, un fel de ”întâmplare”, la modul că ea prezintă o mare parte din lucrările selectate și achiziționate de MARe în cadrul campaniei E Albastră, desfășurată între 10 mai și 10 iunie, imediat după ieșirea din starea de urgență. Nici campania, nici achizițiile nu s-au făcut întâmplător, desigur, dar nimeni nu a știut până în ultima zi de selecție (procesul de selecție a durat între 10 iunie și 10 iulie), care și câte lucrări vor fi achiziționate.
Lucrările au fost alese în baza valorii lor intrinseci, au fost privite, evaluate și achiziționate fiecare în parte, fără a fi privire în legătură cu celelalte și în lipsa criteriilor specifice unei expoziții. Dar iată că există expoziția Din senin/Out of the Blue! Iar provocarea a fost uriașă: în ce mod se poate alcătui un discurs din ”cuvinte” care au fost alese pentru ele însele, iar nu în baza unei sintaxe?
E aproape un ”dadaism” neprogramat. Expoziția s-a întâmplat (și se întâmplă încă), chiar… din senin!
Ioana Șerban va fi, așadar, interpretul, hermeneutul dumneavoastră în structura unei expoziții prin care lucrările, (acești termeni autonomi, independenți, aleși pentru valoarea lor proprie) au fost asociate întru construirea unui discurs coerent.
Au reușit curatorii să facă o propoziție din cuvinte fără legătură? Este oare posibil ca prin asocierea unor povești autonome și atât de diferite (căci fiecare lucrare este o poveste!), să realizeze o ”meta-narațiune” care să le înglobeze fără dezacorduri?
Sunt doar câteva din întrebările la care Ioana Șerban ar putea (și chiar poate!) să răspundă. În fond, votul ei a contat în alegerea lucrărilor, iar părerea ei a contat în realizarea expoziției.
În al doilea rând, trebuie notat că una dintre aceste lucrări va fi aleasă (prin votul echipei curatoriale, al sponsorilor și al publicului) în vederea unui premiu în bani, în valoare de 7000 de euro, premiu care va fi decernat artistului care a realizat-o în cadrul evenimentului Dă-te mare! din data de 31 ianuarie 2021.
Așadar, sâmbătă – 16 ianuarie și miercuri – 27 ianuarie, un tur ghidat, cu acces gratuit, dar pe bază de înscriere, de la 14:00 la 15:00.
Evenimentul Înseninare este organizat de MARe/Muzeul de Artă Recentă, cu susținerea Ministerului Culturii
Partener instituțional: Goethe-Institut București
Sponsori oficiali: Volvo România și Fundația Spandugino
Parteneri media: Radio România Cultural și Zile și Nopți

Detalii

Dată:
27 ianuarie
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Hartă Google
Sit web:
https://www.facebook.com/MuzeulDeArtaRecenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *