Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Zilele Culturale Maghiare din Cluj la Muzeul de Artă

19 august, 2020 - 21 august, 2020

Zilele Culturale Maghiare din Cluj la Muzeul de Artă

În perioada 19-21 august 2020, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui o serie de expoziții organizate în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Prin promovarea artei și creației artistice, organizatorii evenimentului și Muzeul de Artă doresc să promoveze spiritul multicultural și creația artistică transilvăneană. Cu această ocazie, în sălile de expoziție temporare ale muzeului, vizitatori vor putea admira expoziții de pictură, grafică și fotografie

• Expoziția Pictură Transilvăneană Interbelică (19 august- 6 septembrie 2020)

Expoziţia doreşte să ilustreze rolul Școlii băimărene asupra creatorilor şi tendinţelor transilvănene de pictură, dar şi asupra grupărilor de artişti din alte zone. Ineditul acestei expoziţii, care cuprinde în jur de 60 de lucrări, constă în punerea împreună a celor trei culturi transilvănene, respectiv culturile română, maghiară şi săsească, evidenţiind atât particularităţile fiecăreia, cât şi punctele comune, felul în care influenţele au transgresat bariera artistică.

O parte însemnată a lucrărilor este împrumutată cu generozitate de colecţionarul Böhm József junior din Germania, iar restul lucrărilor provin din patrimoniul Muzeului Judeţean Mureş şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Vor face parte din expoziţie pictori de renume precum: Ziffer Sándor, Szolnay Sándor, Tasso Marchini, Ipolit Strâmbu, Aurel Ciupe, Popp Aurel, Hans Mattis-Teusch, Hans Eder, Fritz Kimm. Curatori: Oniga Erika şi Boros Judit.

• Expoziția Referință. Selecție din colecția Fundației Sapientia (10 august -6 septembrie 2020)

Cele 60 de lucrări de artă prezentate în cadrul expoziției organizate de Centrul de Artă din Transilvania reprezintă o selecție subiectivă din cele aproape 350 de opere de artă cumpărate de Fundația Sapientia în ultimii trei ani.

Scopul Colecției Sapientia este de a colecta lucrările reprezentative ale artiștilor maghiari din Transilvania după anii 1920, de a inventaria cele mai importante tendințe și grupări de artă și de a le transforma, prin competență profesională și rafinament, într-o colecție de referință.

Materialul Expoziției de Referință își propune să prezinte acest demers, parcurgând un arc temporal de la pictura băimăreană până la avangarda maghiară și manifestările de artă contemporană din Transilvania.

• Expoziția „Paradisul regăsit”. Ádám Gyula (19 august- 6 septembrie 2020)

Ádám Gyula s-a născut în comuna Cârţa (jud. Harghita) la data de 28 noiembrie 1961. A absolvit secţia de grafică a Liceului de Artă din Târgu Mureş (1981). Este autorul unor lucrări fotografice cu caracter etnografic, cu precădere din Secuime şi zona Moldovei.

Începând cu 1990, își expune fotografiile în cadrul unor expoziții de grup personale. Primele succese le-a avut cu fotografii din viața ceangăilor din Moldova și Secuime, respectiv cu cele despre viața autentică a teatrului. Expozițiile sale ulterioare de mare succes (Poetica portretului, Umblându-mă prin meleaguri, Ziua Celor O Mie de Fete Secuience) au fost prezentate în mai multe orașe din Transilvania și în București.

Paradisul regăsit constituie cea mai reprezentativă şi valoroasă selecţie de până acum a prestigioasei opere a artistului fotograf din Miercurea Ciuc.

• Expoziția de fotografie „Regiunea Ocrotitoare”. Görföl Jenő (10-30 august 2020)

Expoziția de fotografie a lui Görföl Jenő reprezintă patria strămoșilor poetului, arătând minunile din regiune. În cadrul expoziției, vizitatorii pot face cunoștință cu frumusețile adesea monumentale ale patrimoniului construit de către maghiarimea din Slovacia, siturile memoriale simbolizând prezența și supraviețuirea lor.

Görföl Jenő s-a născut în 1951 la Jóka (Jelka, Slovacia) și a absolvit Școala Gimnazială cu Limba de Predare Maghiară din Szenc (Senec). Este angajat al asociaţiei Csemadok (Asociația de Educație Socială și Publică Maghiară din Slovacia) începând cu 1 mai 1974. În munca socială, este secretar al Asociației de Studii Pro Patria. Din 1998 până în 2008, a fost membru al Consiliului Televiziunii Publice din Slovacia și este redactor-șef al revistei „Szél-Járás”.

• Expoziția Minuni Tăcute (10-30 august 2020)

Expoziția „Minuni Tăcute” este dedicată memoriei și moștenirii literare a marelui poet Reményik Sándor. Patriotismul, iubirea pentru Transilvania, admirația tăcută a peisajului transilvănean – acestea sunt cele mai proeminente teme în opera lui Reményik Sándor. Cei care împărtășesc pasiunea de a călători, cunosc cât de cât peisajele din Transilvania și sunt iubitori de poezii, cu siguranță vor fi cuceriți de latura mistică a lui Reményik Sandor. Însuși poetul este fermecat de mediului care îl înconjoară, sentiment ce-i îmbibă universul poetic.

Între cele două războaie mondiale, intelectualii transilvăneni se refugiază în natură – de la Áprily Lajos, Dsida Jenő, pictorul Nagy Imre, Nagy István, până la Lucian Blaga. Călătorii externe și interne, voiaje, întâlniri, un chip care ascunde multe povești și memoria mistică a unei dimineți leagă imaginile care inițial pot părea îndepărtate una de cealaltă. Diferența dintre acestea este pur formală, mesajul fiind același.

Detalii

Începe:
19 august, 2020
Se termină:
21 august, 2020
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare