Loading Evenimente

« Toate Evenimente

Constanța: EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE LA MUZEUL NAȚIONAL AL MARINEI ROMÂNE: MACHETA NAVEI CU ZBATURI „ROMÂNIA”

16 noiembrie - 30 noiembrie

Fostă „Prințul Vogoride”, prima navă cu vapori (cu zbaturi) a Marinei Militare (1861), „România” a fost botezată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza în memoria celor două Principate Unite. Nava avea un deplasament de 130 t; L 35 m; l 4.8 m și pescajul de 1.1 m. În anul 1861 a intrat în proprietatea statului și s-a decis transformarea ei în navă militară, pentru care scop a fost nevoie de modificări radicale la punte, suprastructură și la căldări. Repararea navei s-a realizat la șantierul „Mayer” din Linz, Austria, unde a fost armată cu patru tunuri ușoare.
Nava „România” a intrat oficial în serviciul Flotilei în august 1864, primul ei comandant fiind căpitanul Anton Barbieri, care avea în subordine un echipaj de 33 de oameni. În primii ei ani de activitate, nava a fost folosită pentru călătoriile suveranului, fiind prima navă de război românească la bordul căreia a călătorit domnitorul Carol I.
În anii Războiului de Independență (1877-1878), „România” a fost una dintre cele patru nave de război românești atașate flotilei ruse de la Dunărea de Jos. Una dintre principalele misiuni îndeplinite de nava „România” a fost executarea de transporturi pentru trupele terestre româno-ruse. După 1900, până la casare, nava a executat diferite transporturi și misiuni de poliție fluvială pe Dunăre, iar în timpul Primului Război Mondial a fost utilizată ca remorcher de transport.
În cadrul expoziției permanente a Muzeului Național al Marinei Române, în sala „Unirea Principatelor Române”, este expusă macheta navei „România”, realizată în anul 1973 de Anghel Ciobanu, navomodelist premiat la mai multe competiții naționale și internaționale.

Detalii

Începere:
16 noiembrie
Se termină:
30 noiembrie
Eveniment Categories:
,

Loc de întâlnire

Muzeul Național al Marinei Române
Str. Traian nr. 53
Constanța, Constanța 900725 Romania
+ Harta Google
Sit web:
https://www.facebook.com/Muzeul-Naional-al-Marinei-Romne-367011470063999/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *