Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Constanța: LANSAREA EDIȚIEI LIMITATE A MEDALIEI ANIVERSARE: „155 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI FERDINAND I – ÎNTREGITORUL / FREGATA”

2 octombrie

LANSAREA EDIȚIEI LIMITATE A MEDALIEI ANIVERSARE: „155 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI FERDINAND I – ÎNTREGITORUL / FREGATA”
Vineri, 2 octombrie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Național al Marinei Române, în Sala de conferințe „Clio” a avut loc lansarea ediției limitate (doar 150 de bucăți) a medaliei aniversare „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I – Întregitorul / Fregata”.
Evenimentul a marcat două aniversări importante în istoria românilor, 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, distrugătorul „Regele Ferdinand”, tradiție continuată astăzi de fregata „Regele Ferdinand”.
Ediția limitată a medaliei aniversare realizată de Monetăria Statului Român conține 130 de exemplare, 90 din argint și 40 din cupru, care prezintă profilurile stilizate ale celor două nave de război și chipul monarhului alături de Arcul de Triumf.
La eveniment la care au fost invitați foștii comandanți ai fregatei „Regele Ferdinand”, actualul comandant, conducerea Flotei și șeful Statului Major al Forțelor Navale Române.
****
Arcul peste timp, ilustrat în această emisiune medalistică, prezintă episoade importante din istoria multimilenară a românilor, care îl au ca numitor comun pe Ferdinand I, supranumit „Întregitorul”, sub sceptrul căruia a fost realizată Marea Unire de la 1 decembrie 1918. La scurt timp după moartea sa, numele făuritorului României Mari a fost inscripționat pe bordajul uneia dintre cele două nave intrate, în anul 1930, în compunerea flotei române. Distrugătorul „Regele Ferdinand” a participat la numeroase misiuni de luptă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și la cea mai mare operațiune navală din Marea Neagră, pentru evacuarea trupelor române din Peninsula Crimeea, care a avut loc în anul 1944. Șase decenii mai târziu, în anul 2004, după aderarea țării noastre la NATO, prima navă de război intrată în serviciul Forțelor Navale Române a primit misiunea onorabilă de a purta, cu demnitate și cu cinste, numele Regelui Ferdinand I.
Fregata „Regele Ferdinand” și-a câștigat un loc binemeritat în cadrul colecțiilor aniversare emise de Monetăria Statului, prin eforturile și realizările de excepție ale echipajului navei, din anul 2004 până în prezent, multe dintre acestea fiind executate pentru prima dată de o navă de război românească. Premierele înscrise de această navă și de echipajul său, în istoria recentă a Forțelor Navale Române, sunt consemnate în anul 2005, prin prima participare navală românească la o operație NATO, în anul 2011, prin executarea primei misiuni reale de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, și, în anul 2012, prin tranzitarea Canalului Suez și participarea la o operație UE de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian. (www.navy.ro)

Loc de întâlnire

Muzeul Național al Marinei Române
Str. Traian nr. 53
Constanța, Constanța 900725 Romania
+ Harta Google
Sit web:
https://www.facebook.com/Muzeul-Naional-al-Marinei-Romne-367011470063999/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *