Încarc Evenimente
Expoziția Tezaur Episcopia Tulcii
Muzeul Mitropolitan Iași
La Muzeul Mitropolitan din Iași, va fi deschisă marți 3 noiembrie 2020, ora 12:00. Expoziția itinerantă de artă sacră „Tezaur Episcopia Tulcii”, aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole (XVIII – XX), dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.
Expoziţia aduce un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. În acest spaţiu milenar se regăsesc cetăţi getice, romane şi bizantine, un amestec de civilizaţii într-o sinteză unică, în care trăsăturile culturale occidentale convieţuiesc cu cele balcanice şi orientale.
Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar şi spaţiul unde creştinismul însuşi a implinit 2000 de ani, fapt marcat în toate mănăstirile dobrogene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, la Halmyris şi Niculiţel.
Grecii, bulgarii, lipovenii, ucrainenii, aromânii, italienii, românii și alții au creat acel model de respect faţă de sine şi faţă de celălalt, lucru rar întâlnit în Europa începutului de secol XX.
Expoziţia de la Iași prezintă, alături de Evangheliile ferecate (având ştanţă otomană), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească. În ornamentaţia acestor potire apar figuri ce îi reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe sfinţi, reprezentări figurative, motive vegetale: flori, vrejuri, frunze, spaţiile intermediare fin decupate de entrelacs-uri în relief.
O piesă importantă este Crucea de procesiune, ce impresionează prin dimensiune. Tehnica de execuţie a sculpturii crucilor de procesiune îşi are tradiţia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizează jertfa lui Iisus, iconografia sculptată a crucii ilustrează cele mai semnificative momente din viaţa Mântuitorului, în special Patimile.
Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir se singularizează prin dimensiunile neobişnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebită a ferecăturii de argint (este datată în 1833), elocventă pentru calitatea întregii colecţii de icoane de pe teritoriul dobrogean.
Pe lângă chivotele de factură rusească, se remarcă chivotul de la Mănăstirea Celic Dere, care este o machetă de biserică pentru procesiune. Totodată, se remarcă decoraţiile din medalioanele cu sfinţi, busturile sfinţilor, cât şi registrele cu sfinţi şi serafimi. Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii, este realizată miniatural, cu 16 personaje, această scenă fiind conturată de o ramă. Superior, într-un triunghi echilateral ce simbolizează perfecţiunea, se află ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului, conform organizatorilor. Expoziţia urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene şi propune un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi totodată îndeamnă spre o responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale.
Expoziția este realizată de Arhiepiscopia Iașilor prin Muzeul Mitropolitan Iași, Episcopia Tulcii, în parteneriat cu mai multe instituții, precum: Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi” și Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.
Până acum expoziția itinerantă a mai fost vernisată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Bistrița, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj, Museikon – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, Muzeul Orașului Oradea și Muzeul Transilvănean din Gundelsheim – Germania fiind cea mai importantă expoziție de artă sacră din România și din spațiul European ce s-a bucurat de o mare anvergură.
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

Detalii

Începe:
3 noiembrie, 2020
Se termină:
7 februarie
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Mitropolitan Iaşi
B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 16
Iași, Iași 700064 Romania
+ Hartă Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *