Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Foto-expoziția „Migrația – mijloc de supraviețuire” – în perioada ianuarie – martie 2021, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument)

27 ianuarie, 2021 - 31 martie, 2021

Foto-expoziția „Migrația – mijloc de supraviețuire” – în perioada ianuarie – martie 2021, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument)
În cadrul acestei expoziții, vizitatorii vor putea descoperi câteva din tainele migrației – unul dintre cele mai fascinante comportamente naturale -,întâlnită atât la nevertebrate cât și la vertebrate. Informații cu privire la cauzele care determină aceste călătorii, factorii care intervin și care le influențează, căile de migrație sau modul în care aceste viețuitoare se orientează, vor aduce un plus de cunoaștere celor interesați să viziteze această expoziție.
Migrația speciilor este un fenomen deosebit de spectaculos, care a atras atenția omului din vremuri îndepărtate. Acesta a observat că unele specii de animale dispar și reapar în anumite perioade ale anului, aproape cu precizia unui ceasornic. Fie datorită unui simț magnetic, a cunoașterii înnăscute sau dobândite a unui traseu, datorită orientării după soare sau stele, ori a memoriei sunetelor sau mirosurilor, animalele și mai ales păsările se orientează perfect când trebuie să găsească drumul. Migrația este o cursă colectivă, care la unele specii presupune comportamente speciale de pregătire, cu consum special de energie și o voință de neoprit.
Migrațiile periodice au loc de obicei în fiecare primăvară și toamnă și sunt provocate de condiții nefavorabile de temperatură, hrană și de reproducere.
Toamna, odată cu scăderea temperaturii, multe specii de păsări se adună în stoluri și își iau zborul către sud în zonele cu climat cald, favorabil supraviețuirii lor. Așa este cazul berzelor, rândunicilor, lăstunilor, cocorilor, dropiilor, pelicanilor etc., care pleacă în fiecare toamnă și sosesc în primăvara anului următor, odată cu reîncălzirea aerului și cu refacerea bazei nutritive.
Dintre migrațiile de reproducere, cele mai spectaculoase sunt cele ale peștilor,în special la somoni (Salmo salar), scrumbia de Dunăre (Alosa pontica), anghile (Anguilla sp.) etc.
Interesante sunt de asemenea migrațiile balenelor, ale urșilor de mare și ale delfinilor, care toamna se deplasează dinspre nord spre mările calde din sud, revenind primăvara la locurile inițiale. Tot așa renii coboară toamna din tundră în taiga, aceste deplasări fiind regulate.
Migrațiile neperiodice, în masă, sunt cunoscute în cazurile de supraînmulțire sau în condiții neobișnuite (inundații, incendii etc.). Asemenea migrații sunt cunoscute la lăcuste, la rozătoare mici (lemingi, veverițe, șoareci de câmp etc.). În declanșarea acestor acțiuni colective, de multe ori un rol important îl are activitatea neobișnuit de intensă a indivizilor în scopul procurării hranei, de unde și creșterea concurenței și a ciocnirilor dintre indivizii populației.
Există, însă, și migrații zilnice, doar că acestea sunt mult mai rare. Ele pot fi urmărite cu ușurință în mediul acvatic (zooplancton, meduze), fiind făcute vertical-ascendent în căutarea hranei pe timpul nopții, iar descendent pe timpul zilei, pentru a scăpa de atacul prădătorilor. În schimb, pentru unele specii deinsecte, migrația este un fenomen ce se se întâmplă doar o dată în viață.
Migrația animalelor este un fenomen complex, cu caracter ereditar la unele specii, bazat mai mult pe instincte. Chiar dacă aceste mai lungi sau mai scurte călătorii se desfășoară în aer, pe uscat sau în adâncuri, iar cauzelesunt diferite de la o specie la alta, un singur instinctmai puternic decât oricare altele le mână la drumpe toate aceste viețuitoare: lupta pentru supraviețuire.
Coordonator: dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii

Detalii

Începe:
27 ianuarie, 2021
Se termină:
31 martie, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Brăilei „Carol I”

Loc de desfășurare

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științele Naturii
Șoseaua Parcului nr. 15
Brăila, Brăila 810296 Romania
+ Hartă Google