Loading Evenimentele

« Toate Evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Galaţi: Exponatul lunii octombrie, memoriu, care descrie în mod detaliat faptele de arme ale Regimentului 11 în perioada 23 august 1944-24 decembrie 1944, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”

1 octombrie - 23 octombrie

n buna tradiție a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, continuăm în luna octombrie cu un nou exponat, pe care vi-l propunem spre vizitare, începând cu 1 octombrie 2020. Colega noastră, muzeograf Mihaela Damian, vă prezintă un document de 30 de pagini în care sunt descrise luptele la care militarii Regimentuui Dorobanți Siret au fost părtași.
Dintre numeroasele unități militare care au avut sediul în garnizoana Galați, fără îndoială cea care s-a impus cel mai durabil în conștiința gălățenilor este Regimentul 11 Dorobanți Siret. De altfel, una din străzile importante ale urbei de la Dunăre poartă numele acestuia. Din acest motiv, rememorarea faptelor de arme înfăptuite de-a lungul deceniilor de militarii acestui regiment reprezintă un act de pios omagiu a unui trecut glorios, din păcate puțin cunoscut.
Înființat în 1872, Regimentul 11 Dorobanți Siret a jucat un rol important în toate marile bătălii ale națiunii române din perioada modernă și contemporană: Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial și campania din 1919, încheiată prin cucerirea Budapestei, precum și cel de-al Doilea Război Mondial, când soldații regimentului au cunoscut gloria și moartea atât pe frontul de Est dar și în campania de Vest, desfășurată după lovitura de stat de la 23 august 1944.
În perioada 23 august 1944-24 decembrie 1944, comandant al Regimentului 11 Dorobanți Siret a fost colonelul Stăncescu M. Alexandru. Scăpat aproape miraculos de represiunea comunistă, bătrânul ofițer, devenit general în rezervă, și-a donat o parte din arhiva personală Muzeului de Istorie din Galați. Intrată în patrimoniul colecției Istorie contemporană în anul 1977, această arhivă cuprinde fotografii, ordine de zi pe unitate, dar și un foarte valoros memoriu, care descrie în mod detaliat faptele de arme ale Regimentului 11 Dorobanți Siret în intervalul amintit.
Importanța istorică a acestui document îl recomandă să devină parte a proiectului „Exponatul lunii”, prin care Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” își propune să pună în valoare cele mai semnificative bunuri muzeale din patrimoniul său.
Vizitatorii care vor trece pragul muzeului au prilejul să urmărească lungul drum al Regimentului 11 Dorobanți Siret, de la Chiscani, Județul Brăila, unde regimentul era cantonat la 23 august 1944, până dincolo de Tisa.
Memoriul cuprinde 30 de pagini dactilografiate, însoțite de schițe ale principalelor lupte la care regimentul gălățean a fost părtaș. Textul, conceput pe baza jurnalelor de front, arată care au fost direcțiile de înaintare ale regimentului, din ce mari unități a făcut parte, manevrele executate, desfășurarea luptelor, succesele în câmpul tactic dar și pierderile în vieți omenești și bunuri suferite. (Muzeograf Mihaela Damian)
Obiectul lunii octombrie este expus la Secția Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).

Detalii

Începere:
1 octombrie
Se termină:
23 octombrie
Eveniment Categories:
,

Loc de întâlnire

Lapidarium, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați
str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2
Galați, Galați 800017 Romania
+ Harta Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *