Loading Evenimentele

Iași: Singurul tramvai istoric de tip măturătoare, pentru curățat zăpada, construit la Iași, iese la cea mai importantă întâlnire cu ieșenii, după restaurarea din 1998.

Date 12 iunie @ 08:00 - 1 noiembrie @ 17:00 EEST

Singurul tramvai istoric de tip măturătoare, pentru curățat zăpada, construit la Iași, iese la cea mai importantă întâlnire cu ieșenii, după restaurarea din 1998.

Aceasta va fi posibilă odată cu deschiderea Expoziției ”Tramvaiul ieșean. Începuturi”, ce va avea loc vineri, 12 iunie, de la ora 17:00, pe Strada Lăpușneanu, la Galeriile ”Dumitru I. Grumăzescu”, zi în care va fi marcată și Ziua Transportatorului 2020.

Exponatele vor putea fi admirate timp de cinci luni, până pe 1 noiembrie 2020.

Expoziția „Tramvaiul ieșean. Începuturi.” reunește momente, inițiativ e și proiecte dedicate tramvaiului din Iași, de-a lungul istoriei de 122 de ani.

Desfășurată pe două paliere, interior și exterior, aceasta readuce în prim-plan unele dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași, Sector ”Tramvaie”.

Expoziția interioară, găzduită de Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” Iași este alcătuită din 11 vitrine amenajate tematic, 11 panouri grafice informative, zonă de proiecție video și 3 zone interactive.

Centrul de interes îl reprezintă tramvaiul istoric nr. 2 (măturătoare) expus pe strada Lăpușneanu.

Tramvaiul, atestat documentar pentru prima dată în anul 1922, în registrele Societății Comunale de Electricitate Iași (S.C.E.I.), a fost construit la Iași, cu componente AEG și Siemens. Forma caroseriei anticipează tramvaiul de tip Iași, singurul din istorie construit și proiectat la Iași de către inginerii Huhulea și Dorogan. Tramvaiul istoric numărul 2 a fost restaurat de către inginerul ieșean Dorian Geba în anul 1998, cu ocazia aniversării centenarului transportului public electric la Iași.

Expoziția este realizată de Compania de Transport Public Iasi, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” Iași, Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, Atelier Spre, Memorat, cu sprijinul Primăria Municipiului Iași.

Directori artistici: Silviu Teodor-Stanciu; Tiberiu Teodor-Stanciu.

Detalii

Începere:
12 iunie @ 08:00 EEST
Se termină:
1 noiembrie @ 17:00 EEST
Eveniment Categories:
,

Loc de întâlnire

Muzeul Municipal Iași
str. Zmeu nr 3
Iași, Iași Romania
+ Harta Google
Sit web:
https://www.facebook.com/muzeis/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*