Loading Evenimentele

« Toate Evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Expoziția Mir și Borangic la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”

8 octombrie - 22 octombrie

Mir și borangic este o expoziție de pictură și iconografie. Artista, Camelia Ionescu Popa, cu studii liaceale de artă în orașul natal Galați, desăvîrșite la Universitatea de Artă din București, a pictat alături de soțul său, pictorul de biserici Ioan Popa, în lăcașuri sfinte, din întreagă Europă, mai ales în Italia.
Expoziția este inclusă în programul Simpozionului Internațional Monumentul Tradiție și Viitor ediția a XXII-a, organizat de Muzeul Municipal „Regina Maria” cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și de află deasemenea sub egida Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, Str. Lăpușneanu, nr. 24, vor găzdui expoziția în perioada; 08.10.2020-22.10.2020, vernisajul expoziției va avea loc în 8 octombrie la ora 13:00.
Expoziția ajunge la Iași în zilele de sărbătoare ale orașului desfășurate anul acesta în condiții speciale prin strădania a două organizații culturale Asociația DAR DEVELOPMENT din București și partenerul său Asociatia Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret, sucursala Iași.
Prin această primă expoziție de pictură de șevalet, artista ne propune o perspectivă proprie și asumată duhovnicește asupra artei rămânând în zona valorilor fundamentale ale poporului roman, credința ortodoxă și tradiția având ca expresie costumul popular, cocentrându-se cumva pe piesa sa cea mai reprezentativă: ia, fascinant izvor de inspirație. Ia, devine un personaj aproape însuflețit în vreme ce unele piesele ale costumului popular sunt puse sub lupă dezvăluind neașteptate detalii.
Plecând de la variatele forme de exprimare artistică ale Cameliei Ionescu Popa, expoziția permite noi și interesante interpretări inspirate de locul și contextul expunerii, la Iași aceasta va include icoane pe lemn recuperat și portretele a doi mari ctitori de așezămite devenite emblematice pentru Muntenia: Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu.
În vara anului 2019, expoziția ”Mir și borangic” a fost prezentată la Paris, apoi între 13 iunie-13 iulie 2019, la Galeria Romană din București, cu un cuvânt de deschidere susținut de Ierom. Savatie Baştovoi, etnologul Laura Jiga-Iliescu și de criticul şi jurnalistul de artă Vladimir Bulat. În septembrie 2019 la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din Galați, a urmat prezentarea în spațiile Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București expoziția a fost prezentată în perioada 18 noiembrie2019 -3 februarie 2020 despre ea a vorbit scriitorul Dan Mircea Cipariu care spunea despre expoziție: „Între imagine poetică și epifanie, expoziția Cameliei Ionescu-Popa, realizată cu siguranța unui artizan sigur pe mijloacele sale de expresie plastică, ne invită în apele teritoriale ale formei identitare propuse de cele două materiale organice și autentice care dau, de altfel, titlul expoziției, mirul și borangicul.
Ultima expunere a avut loc cu sprijinul celor două organizații cultural menționate mai sus la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni și a avut loc în luna august a acestui an.
Un text de Alexandra Brutaru, președinte Asociația DAR DEVELOPMENT

Detalii

Începere:
8 octombrie
Se termină:
22 octombrie
Categorie:

Loc de întâlnire

Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” Iași
strada Lăpușneanu nr. 24
Iași, Iași Romania
+ Harta Google

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *