Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Expoziția temporară „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»”

Date 23 decembrie, 2020 - 23 ianuarie, 2021

Expoziția temporară „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»”

Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României – SJAN Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, organizează expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului Cuza Vodă”, care poate fi vizitată la Muzeul Unirii, în perioada 23 decembrie 2020 – 23 ianuarie 2021.

Născut la Iași, în 1880, fiu al profesorului Alexandru Grigore Suțu și al Luciei Alexandru Miclescu, strănepot al domnitorului Alexandru Nicolae Suțu, Rudolf Suțu se remarcă în prima jumătate a secolului al XX-lea ca ziarist, istoriograf, traducător. A fost primul director al Bibliotecii Municipale, membru al Comisiunii Monumentelor Istorice, efor al Spitalului „Sfântul Spiridon”, precum și primul director al Muzeului „Cuza Vodă” din Iași, care a funcționat din anul 1938 în actuala clădire a Muzeului Unirii, de pe strada Lăpușneanu nr. 14.

Rudolf Suțu este cunoscut, de asemenea, ca autor al volumelor „Iașii de odinioară”, în care prezintă o lume reconstituită din amintiri de familie, din istorisiri auzite despre oameni, locuri, obiceiuri și moravuri.

Expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»” prezintă documente și obiecte valoroase despre viața și activitatea acestei personalități marcante a Iașului. Dintre obiectele expuse, amintim fotografii de familie, acte privind nașterea, căsătoria, studiile; un prețios ceas de șemineu aparținând junimistului Alexandru Gr. Suțu, tatăl său, o condică a casei din anul 1895, acte și fotografii care vorbesc despre activitatea sa ca membru fondator al sindicatului ziariștilor, colaborator la conducerea cantinei studențești din Iași, gazetar la ziarul „Evenimentul”. De asemenea, în expunere este prezentă medalia Ordre des Palmes académiques/ Ordinul Palmelor academice, decorație ce i-a fost conferită de președintele Franței, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Vernisajul va putea fi urmărit online, miercuri, 23 decembrie 2020, începând cu ora 11.00, pe pagina de Facebook @PalatulCulturiiIasi. Expoziția va putea fi vizitată, cu respectarea normelor de siguranță sanitară, după următorul program: miercuri – duminică, orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet; sărbătorile legale: închis).

 

 

 

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef Secție Relaţii Publice,

Dr. Coralia Costaş

 

Detalii

Începe:
23 decembrie, 2020
Se termină:
23 ianuarie
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Unirii Iași
Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14
Iași, Iași 700057 Romania
+ Hartă Google
View Venue Website

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*