Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Instalație inovatoare în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii: „Hora Unirii” și ora exactă pot fi ascultate de la Iași, oriunde în lume

8 decembrie, 2020 - 18 decembrie, 2020

Instalație inovatoare în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii: „Hora Unirii” și ora exactă pot fi ascultate de la Iași, oriunde în lume

Ceasul cu carillon din Turnul Central al Palatului Culturii redă, la fiecare oră exactă, melodia „Hora Unirii”, compusă de Alexandru Fechtenmacher, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, ce marchează în mod simbolic Unirea Principatelor de la 1859.

Melodia are o rezonanță specială pentru ieșeni, din 1925, când a fost instalat în Turn orologiul comandat de arhitectul Ion D. Berindei, special pentru a conferi o încărcătură istorică Palatului Administrativ și de Justiție (destinația inițială a clădirii), dar și o conotație romantică edificiului înălțat pe „platoul de aur al orașului”.

Inițial, „Hora Unirii” se auzea pe o rază de 1 – 2 kilometri în jurul Palatului, iar în anii ’60 ai secolului trecut era transmisă, prin unde radio și un sistem de difuzoare, în câteva puncte importante din oraș – în Piața Unirii, la Primărie, la Gară, la „Fundație” și chiar în capătul Copoului, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Instalația nu a mai fost folosită după 1990, iar echipamentul cu dimensiuni considerabile a fost preluat în patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Din 2016, după redeschiderea Palatului Culturii, în urma celui mai amplu proces de restaurare din existența clădirii, zeci de mii de vizitatori s-au bucurat de spectacolul oferit de ceasul cu carillon, accesul fiind posibil în „camerele ceasului”, aflate în Turnul Central, la trei etaje succesive: Camera Greutăților, Camera Mecanismului și Camera Clopotelor.

Conf.univ. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și expertul Ion Cristea, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, au realizat o instalație capabilă să capteze și să distribuie, prin intermediul internetului, sunetele originale emise de clopotele ceasului din Turn. Instalația este montată în zona clopotelor, de unde sunt redate la calitate superioară sunetele emise de ansamblul de opt clopote, acționat de mecanismul ceasului din Turn, atât la ora exactă, când „ceasul cântă”, cât și la trecerea fiecărui sfert de oră.

Pentru captarea și distribuirea sunetului pe internet este folosit un ansamblu de programe gratuite, configurate special într-un computer dedicat, plasat foarte aproape de clopote și supravegheat de la distanță, pe internet. În versiunea experimentală actuală, stream-ul este de 96 kbps și sunt disponibile până la 200 de conexiuni simultane. Altfel spus, 200 de localități de oriunde din lume și-ar putea regla ceasul, ascultând stream-ul „Hora Unirii”: Palatul Culturii din Iași.

Adresa de unde poate fi ascultat și preluat sunetul este: http://s2.myradiostream.com:4268/listen.mp3

„Hora Unirii” redată de ansamblul de clopote din Turnul Central al Palatului din Iași este un simbol al Iașului. Sunetul din Turnul Palatului rămâne unic prin patina vremurilor care au „șlefuit” ceasul cu carillon în mod natural, prin uzura mecanismelor, prin modificarea notelor (modificări ce apar la nivelul fiecărui clopot – îmbătrânire, pierderi de greutate sau depuneri de materiale străine sub forma unor filme subțiri, temperatura, umiditate etc.) sau prin modificări ce țin de restaurare și întreținere, prin grija expertului restaurator Ion Cristea.

Menționăm că proiectul este, la această dată, unul experimental, iar calitatea infrastructurii va putea fi îmbunătățită pe parcurs.

Link-ul poate fi accesat și de pe pagina web a Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, www.palatulculturii.ro, aici: https://bit.ly/2LmayuV

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef Secție Relaţii Publice,

Dr. Coralia Costaş

 

Details

Start:
8 decembrie, 2020
End:
18 decembrie, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal Național „Moldova” – Iași
Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028 Romania
+ Google Map
View Venue Website