Loading Evenimentele

« Toate Evenimentele

Iaşi: „Piața Universității 1990. Pe urmele Părintelui Justin”, dublu eveniment la Muzeul Unirii

13 octombrie - 13 noiembrie

 „Piața Universității 1990.

Pe urmele Părintelui Justin”,

dublu eveniment la Muzeul Unirii

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează marți, 13 octombrie 2020, începând cu ora 16.00, la Muzeul Unirii (Strada Alexandru Lăpușneanu nr.14), un dublu eveniment cultural: lansarea cărții de convorbiri cu Părintele Justin Pârvu intitulată „De nu ne vom păzi ortodoxia, ne vom pierde și neamul” și semnată de jurnalistul Victor Roncea, urmată de deschiderea expoziției de fotografie „Piața Universității 1990 – 30 de ani”. Aceste imagini documentare realizate de fotograful Nic Hanu, fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, regizorul Pascal Ilie Virgil și foto-jurnalistul Victor Roncea ilustrează Fenomenul Piața Universității din București, încheiat cu mineriada din 13-15 iunie 1990.

Evenimentele sunt inspirat grupate sub titlul „Piața Universității 1990. Pe urmele Părintelui Justin” pentru că marele duhovnic de la Petru Vodă vorbește în carte și de idealurile tinerilor anticomuniști din 1989 -1990, dintre care mulți făceau parte din Liga Studenților. Dintre aceștia nu  puțini încercă să-i meargă pe urme. Printre ei se numără monahul Filotheu Bălan, fost membru al Ligii Studenților din București ulterior secretar personal al Părintelui Justin, care va fi prezent la lansare, alături de reprezentantul noii generații de la Liga Studenților din Iași, Silvian Emanuel Man și de istoricul Corneliu Ciucanu, la rândul său fost membru al Ligii Studenților. Despre moștenirea Părintelui Justin, la 7 ani de la plecarea sa la Ceruri, ne vor vorbi Maica Justina Bujor și Arhimandritul Hariton Negrea, stareții celor două mănăstiri ctitorite de Părintele Justin la Petru Vodă și Părintele Cezar Țăbârnă, redactor șef al Editurii „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Expoziția de fotografie documentară, pe care o va prezenta unul dintre autori, Victor Roncea, participant la evenimentele din 1989 – 1990, s-a derulat mai întâi la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu și apoi la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov.

Organizatori sunt Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Unirii, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Artiștilor Fotografi din România și Seniorii Ligii Studenților împreună cu Liga Studenților din Iași.

Panourile vor fi expuse pe gardul Muzeului Unirii până pe 13 noiembrie 2020, adresându-se astfel unui public cât mai generos.

 

 

 

Manager,

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Şef Secție Relaţii Publice, marketing, logistică, proiecte și programe culturale,

Dr. Coralia Costaş

 

Detalii

Începere:
13 octombrie
Se termină:
13 noiembrie
Eveniment Categories:
, ,

Loc de întâlnire

Muzeul Unirii Iași
Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14
Iași, Iași 700057 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.palatulculturii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *