Încarc Evenimente
Obiecte personale ale omului politic Sever Bocu, o colecţie de artă plastică şi decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie), piese de patrimoniu din vechiul muzeu etnografic susținut de soția sa Marilina, reconstituie atmosfera interbelică a Casei Bocu din Lipova.
Expoziția se va deschide pentru public, joi, 25 februarie, la Muzeul Orașului Lipova/Complexul Muzeal Arad.
Echipa proiectului expozițional:
Corina Dubeștean
Dr. Sorin Sabău
Dr. Gabriel Hălmăgean
Radu Tunaru
Adina Crăciun și Marius Lucea
———
Casa Sever Bocu, azi Muzeul Oraşului Lipova, a fost construită în secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai târziu să intre în proprietatea familiei Missici.
După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu. S-au făcut reparaţii, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectivă atât locuință personală, cât și edificiu cultural, care adăpostea o colecție de etnografie, ateliere de țesătorie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu, soția ilustrului om politic bănățean.
După arestarea lui Sever Bocu în anul 1950, proprietățile familiei, inclusiv Casa Bocu din Lipova, au fost confiscate.
—————-
Muzeul Oraşului Lipova, înfiinţat în anul 1958 şi redeschis în actuala înfăţişare în 2001, după o renovare radicală, este parte a Complexului Muzeal Arad.
Cele cinci săli ale muzeului păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Bocu: parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier, un şemineu realizat din marmură de Carrara, salonul ”vienez”.
—————-
SEVER BOCU
(Șiștarovăț, 19 noiembrie 1874 – Închisoarea din Sighet, 21 ianuarie 1951)
Sever Bocu, membru marcat al Partidului Național Român și ulterior al Partidului Național Țărănesc, promotor al Marii Uniri, parlamentar și ministru al României Mari, ”Ministrul Banatului” a sfârșit în detenție la Sighet, în timpul regimului comunist a lui Dr. Petru Groza.
Educat în spiritul sacrificiului, Sever Bocu s-a implicat în opera de făurire a statului unitar român, susținând recunoaștrea internațională a Marii Uniri. Prin scrisul său a fundamentat un curent de opinie bănățenistă care încuraja afirmarea democrației , motiv pentru care a fost arestat de către autoritățile comuniste. Viața și toată activitatea lui Sever Bocu a fost o flacără nestinsă, care s-a mistuit pentru idealurile poporului român și a provinciei sale de suflet: Banatul.
În timpul vieții s-a angajat în acţiuni pentru ridicarea nivelului de civilizaţie al Banatului: întemeierea Universităţii de Vest și a Teatrului din Timișoara, construirea de şcoli, repararea de biserici, împroprietărirea voluntarilor, ridicarea de monumente în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi a marilor personalităţi bănăţene. Totodată lui Sever Bocu i-a aparţinut iniţiativa de a ridica actualul sediu al primăriei din Lipova, de a transforma Lipova în oraş, pavarea străzilor şi extinderea reţelei electrice, modernizarea şoselei Lipova – Timişoara şi reconstrucţia cartierului de locuinţe distruse de inundaţiile din 1932.
Odată cu instalarea regimului comunist în România, în anul 1945, Sever Bocu a fost constant discreditat și marginalizat de propaganda comunistă, însă fără rezultatele scontate: la alegerile din 1946, falsificate de comuniști, a fost ales deputat țărănist în Parlament, din partea județului Timiș-Torontal. Dezamăgit, s-a retras din politică și s-a instalat în casa sa din Lipova, dedicându-se memorialisticii. Arestat de agenții Securității în noaptea de 5/6 mai 1950, ”Noaptea demnitarilor”, Sever Bocu era ridicat din casa din Lipova și încarcerat la închisoarea de la Sighet.
Sighetul a fost sfârșitul elitelor Marii Uniri – politicieni, intelectuali, militari și preoți. Sever Bocu a murit în închisoare, fiind probabil aruncat într-o groapă în Cimitirul Săracilor din Sighet.

Detalii

Începe:
25 februarie
Se termină:
31 martie
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Orășenesc Lipova
Str. Nicolae Bălcescu nr. 21
Lipova, Arad 315400 Romania
+ Hartă Google

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*