Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Online: Cum (re)descoperim patrimoniul Art Nouveau (conferință online) #ZiuaMondialaArtNouveau

10 iunie, 2021

Evenimentul marchează Ziua Mondială Art Nouveau în România și deschide seria activităților la care puteți participa în perioada 10-20 iunie pentru a cunoaște mai bine acest patrimoniu (programul complet, pe https://artnouveau.patrimoniu.ro).
Art Nouveau în România are influențe variate, atât vest-europene, cât și central-europene, distribuite diferit în provinciile istorice.
Conferința online de joi, 10 iunie, cu începere de la ora 15:00, urmărește prezentarea influențelor majore ce s-au manifestat în arcul intracarpatic și cel extracarpatic și va accentua importanța punerii în valoare a patrimoniului Art Nouveau din România.
Evenimentul aduce în prim plan câteva exemple de bună practică în ce privește punerea în valoare a obiectivelor Art Nouveau și conectarea acestuia cu publicul larg.
Invitați:
dr. arh. Françoise Pamfil, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București,
Angela Lupșea, director Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural
dr. arh. Teodor Stanciu și dr. arh. Ramona Costea, Facultatea „G.M. Cantacuzino” Iași
Cosmin Ceucă, Președintele Asociației Iași.Travel
arh. Mihai Moldovan, coordonator al proiectului Heritage of Timișoara, Asociația Prin Banat,
urban explorer Dragoș Andreescu, Monumentalist
Moderator: dr. arh. Irina Iamandescu, Institutul Național al Patrimoniului.
Dezbaterea reunește reprezentanți ai unor instituții, organizații profesionale și specialiști care au derulat de-a lungul anilor numeroase activități dedicate comunităților și publicului larg pentru recunoașterea și punerea în valoare a patrimoniului Art Nouveau. Tururi ghidate, ateliere și expoziții, muzee și comunități virtuale sunt doar câteva exemple relevante. Vom extrage împreună câteva puncte importante care pot fi relevante pentru o mai bună (re) descoperire a acestui tip de patrimoniu.
Dezbaterea va putea fi umărită LIVE pe pgina Facebook a Institutului Național al Patrimoniului.
Seria de evenimente #ZiuaMondialaArtNouveau2021 dedicate diversității patrimoniului Art Nouveau din România este organizată în cadrul proiectului Art Nouveau 2 – Programul Transnaţional Interreg Danube al Uniunii Europene.
Institutul Național al Patrimoniului este partener în proiect alături de Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, MAK Muzeul Austriac de Arte Aplicate din Viena, MUO – Muzeul de Arte şi Meşteşuguri din Zagreb, Universitatea Slovacă de Tehnologie din Bratislava, Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale din Belgrad (Serbia), Universitatea Kodolányi János, Budapesta, Muzeul Oraşului Oradea și Municipalitatea Oradea (lider de proiect). Mai multe detalii pe https://artnouveau.patrimoniu.ro-> Despre Art Nouveau 2
##########################
Despre Ziua Mondială Art Nouveau
10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a onora memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.
Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realitățile politice și culturale de la începutul secolului al XX-lea. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul țării, la cel de inspirație maghiară din centrul Transilvaniei, de la începutul modernismului rusesc în estul țării și până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanța, variațiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, încă puțin cunoscut și apreciat de publicul larg.
Anul acesta tema recomandată de Réseau Art Nouveau Network – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o reprezintă Animalele. Și asta pentru că, în tandem cu motivele vegetale atât de amplu explorate în arhitectura și design-ul specific curentului, motivele zoomorfe sunt prezente atât pe decorația fațadelor Art Nouveau, cât și pe elemente de patrimoniu mobil – mobilier, decorațiuni interioare, bijuterii sau obiecte de uz cotidian. Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a curentului cunoscut și drept Stille Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Secession (Ungaria) sau Modern Style (UK) / Modernismo Catalan (Catalunia, Spania) etc.

Details

Date:
10 iunie, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Institutul Național al Patrimoniului
View Organizer Website