Încarc Evenimente

Râmnicu Sărat: EXPONATUL LUNII IANURIE 2020 la muzeul municipal – Calcopiritul

Date 4 ianuarie - 31 ianuarie
Exponatul lunii ianuarie
Calcopiritul sau calcopirita, cum mai este denumit, este un mineral cu un sistem tetragonal, din clasa sulfurilor, cu formula chimică CuFeS2. Cristalele sale se prezintă sub formă de pseudotetraedre (rare), aglomerări compacte sau microgranulare, de culoare galben-verzui, cu luciu metalic. Au o duritate de 3,5-4 pe scara Mohs, cu rupere concoidală. Calcopiritele se formează prin consolidarea reziduurilor magmatice în granituri și pegmatite (roci magmatice cu granulație mare). Pot conține până la 30-35% cupru, constituind principala sursă pentru obținerea acestui metal. Datorită culorii și luciului a fost adeseori confundată cu aurul, de aceea mai poartă și denumirea populară de „aurul proștilor”. În cazuri rare, există totuși posibilitatea să conțină și metale nobile precum aurul și argintul. Din punct de vedere economic este importantă pentru obținerea acidului sulfuric, fierului și cuprului, sau ocazional la obținerea aurului.
Exponatul pe care îl prezentăm este extras din mina Borș, face parte din colecția de minerale și roci a Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat și are numărul de inventar 8844. Dimensiunile sale sunt: L=18 cm, l=16 cm, h= între 3 și 8 cm, prezentând un conglomerat de cristale auriu-verzui de dimensiuni mai mari și mai bine definite în partea mai joasă, care devin mai rare în partea opusă, unde apar mai multe formațiuni calcaroase alb-cenușii.
Bibliografie:
Piero Giordano, Giorgio Teruzzi, trad. Anca Petrescu, Ghid Practic Minerale & Fosile – speciile și varietățile cele mai cunoscute, Ed. Erc Press, București, 2007.

Detalii

Începe:
4 ianuarie
Se termină:
31 ianuarie
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Municipal Râmnicu Sărat
Str. Primăverii nr. 4
Râmnicu Sărat, Buzău 125300 Romania
+ Hartă Google
Sit web:
http://muzeulrms.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*