Încarc Evenimente

Patrimoniul cultural imobil reprezintă principalul argument palpabil pentru istoria unei comunități, indiferent de perioada istorică din care acesta provine. În acest sens, Muzeul Banatului Montan, Reșița organizează expoziția „Biserica de la Ogășele: moștenirea medievală a Reșiței” care poate fi vizitată începând de luni, 5 aprilie 2021, în condițiile impuse de pandemia de Covid-19.

Ruinele medievale din zona Moroasa sunt menționate pentru prima dată în secolul al XIX-lea și apoi în perioada interbelică. Din punct de vedere cronologic, ansamblul este datat în secolele XIV-XV, fiind vorba despre construcția de zid a unei biserici și, probabil, a unui turn locuință, suprapus azi de clădirea Ateneului. Descrise inițial de către istoricul maghiar Pesty  Frigyes,  ruinele  au ajuns  să  fie  cunoscute  datorită  investigațiilor  învățătorului Alexandru Mihalik de la finalul secolului al XIX-lea și apoi a cercetărilor efectuate  de Coriolan Cocora. Ansamblul medieval, unic în zona Văii superioare a Bârzavei, a fost cercetat arheologic începând cu anul 1970.

Săpături sistematice au fost efectuate în anii 1976 și apoi în 1983, în urma cărora a fost dezvelit întregul monument ecleziastic și cimitirul aflat în jurul său, constând din 47 de morminte. Pe baza inventarului funerar acestea au fost încadrate perioadei1350-1500. În cimitirul din jurul bisericii au fost identificate bijuterii datând din secolele XIV-XV, expuse în acest context pentru prima dată, precum și monede emise în timpul regilor Casei de Anjou dar și în timpul domniei lui Mathia Corvinul.

Datorită unicității sale în arealul actual al reședinței județului nostru, biserica din Moroasa-Ogășele a fost inclusă în patrimoniul național imobil, în cea mai importantă clasă de monumente, clasa A, CS-I-a-A-10770 (RAN: 50807.01), Ansamblul medieval de la Reșița, cartier Moroasa, punct „Ogășele” municipiul Reșița, str. Petru Maior, Moroasa. „Ogășele”, Cartier Moroasa

Consolidată in-situ în anii 80, biserica a suferit o degradare constantă pentru ca după anul 2009, să dispară cu totul în urma unor intervenții mecanice.

Scopul expoziției este unul de conștientizare și sensibilizare a populației cu privire la situația patrimoniului cultural imobil din oraș dar și din județ.

Detalii

Începe:
5 aprilie
Se termină:
30 aprilie
Eveniment Categories:
, ,
View Eveniment Website

Loc de desfășurare

Muzeul Banatului Montan Reșița
Bd. Republicii nr. 10-12
Reșița, Caraș-Severin 320151 Romania
+ Hartă Google
View Loc de desfășurare Website

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*