Loading Evenimentele

« Toate Evenimentele

Reșița: Obiectul lunii octombrie 2020 la Muzeul Banatului Montan: Ceasul de masă cu personaje

4 octombrie - 31 octombrie

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor, dorința populației de a-și înfrumuseța locuința este evidențiată și prin producția în serie a unor obiecte de decor, printre care acelea de măsurare a timpului.

În colecția de orologerie a Muzeului Banatului Montan se regăsește o astfel de piesă, un ceas de masă realizat în stil Art Nouveau. Realizarea ceasului a fost mai degrabă un pretext pentru prezentarea celor două statuete figurative din ceramică: un personaj feminin cu o coafură specifică, purtând o rochie simplă și în picioare saboți și un altul, o fetiță, îmbrăcată similar cu o bonețică. Scena este concentrată pe cele 4 rățuște, aflate în fața fetiței. Pe partea din față a cutiei au fost lipite ulterior imagini cu păsări și flori.

Cadranul ceasului, dispus în centrul cutiei, a fost realizat din metal, fiind gradat cu cifre arabe în relief. Nu mai are cheița de reglare. Pe partea din spate a cutiei ceramice se află menționat numărul seriei -424- și expresia „Made in Austria”, piesa fiind destinată consumatorului de rând.

Dr. L. Magina

 

http://www.muzeulbanatuluimontan.ro/index.php/home-o-ro/106-ro/home/obiectul-lunii/414-obiectul-lunii-octombrie-2020-la-muzeul-banatului-montan

Detalii

Începere:
4 octombrie
Se termină:
31 octombrie
Categorie:

Loc de întâlnire

Muzeul Banatului Montan Reșița
Bd. Republicii nr. 10-12
Reșița, Caraș-Severin 320151 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.muzeulbanatuluimontan.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *