Încarc Evenimente
 
 
  • Acest eveniment a trecut.

Satu Mare: expoziția ”De la caligrafie la tipografie” la Muzeul Județean

De la caligrafie la tipografie / Kalligráfiától a nyomtatásig
Astăzi, datorită evoluției tehnologice, ne bucurăm de existența a numeroase cărți liturgice, de rugăciune, de învățătură, de literatură etc., putându-ne imagina cu greu viața fără prezența lor. Însă, în secolele trecute situația era cu mult diferită. Prin efortul unor domnitori, a unor călugări sau a altor oameni învățați, tiparul și cărțile tipărite au început să se răspândească, la început timid, iar apoi cu mai multă intensitate și în spațiul românesc. Și în regiunea Sătmarului, apar exemplare deosebit de valoroase, atât pentru a fi folosite în cadrul ritualurilor bisericești, cât și pentru dezvoltarea educației personale.
Muzeul Județean Satu Mare, Arhivele Naționale ale României-Biroul Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare organizează expoziția ”De la caligrafie la tipografie”, care va fi vernisată vineri, 5 februarie 2021, ora 13, la sediul Muzeului Județean. În cadrul ei sunt expuse o parte din cele mai valoroase exemplare de carte veche română și străină din patrimoniul acestor instituții. Vă invităm să admirați cărți manuscrise, dar și tipărite din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, care ne transpun într-o lume de mult apusă, în care valoarea cărții era mult diferită față de cea de astăzi.
A technikai fejlődésnek köszönhetően napjainkban már számos liturgikus- és imádságos könyv, tankönyv, irodalmi mű stb. létezik és könnyen hozzáférhető, így szinte el sem tudjuk képzelni, hogy milyen is lenne az élet mindezek nélkül, azonban az elmúlt évszázadokban teljesen más volt a helyzet.
Az uralkodók, szerzetesek vagy más tanult emberek erőfeszítései révén egyre szélesebb körben kezdett terjedni a nyomtatás és a nyomtatott könyv a román területeken is. Szatmár vidékén is különösen értékes példányok jelentek meg, amelyek vagy szertartáskönyvek vagy tankönyvek, az oktatást, a tudományt elősegítő művek voltak.
A Szatmár Megyei Múzeum, Románia Nemzeti Levéltárának Szatmár Megyei Igazgatósága, és a Szatmár Megyei Könyvtár „Kalligráfiától a nyomtatásig” címmel kiállítást rendez, melynek megnyitójára 2021. február 5-én, pénteken 13 órától fog sor kerülni a Szatmár Megyei Múzeumban. A kiállítás keretén belül a szervező intézmények gyűjteményeiben található régi román és külföldi könyvek legértékesebb darabjai kerülnek bemutatásra.
Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a kiállított kéziratok, valamint a 16-19. századokban nyomtatott könyvek megtekintésére, amelyek egy olyan rég letűnt világba kalauzolják a látogatót, amelyben a könyv teljesen más értéket képviselt, mint napjainkban.

Detalii

Începe:
5 februarie
Se termină:
28 februarie
Eveniment Category:

Organizator

Muzeul Județean Satu Mare
Telefon:
0261.737.526
Site web:
http://www.muzeusm.ro

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Satu Mare
Bd. Dr. Vasile Lucaciu nr. 21
Satu Mare, Satu Mare 440031 Romania
+ Hartă Google
Telefon:
0261.737.526
Site web:
http://www.muzeusm.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *