Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sibiu: De vineri până duminică, 23-25 octombrie 2020,  Muzeul ASTRA organizează ateliere de tors, țesut și confecționat opinci.

23 octombrie - 25 octombrie

Cuvintele cheie în weekendul ce vine: tors, țesut, opinci!
✔ De vineri până duminică, 23-25 octombrie 2020, avem la Muzeul ASTRA ateliere de tors, țesut și confecționat opinci. Păi de ce? Păi pentru că vrem să înțelegeți cumsecade și apoi să duceți mai departe povestea firului de lână – de la oaie la straie 😉
ℹ️ Prelucrarea fibrelor textile a constituit o activitate casnică nelipsită aproape din fiecare gospodărie datorită necesității confecționării obiectelor de îmbrăcăminte sau de uz casnic. Veșmintele folosite vara, mai subțiri, erau pregătite din fibre vegetale (in, cânepă), iar cele folosite iarna, mai călduroase, erau pregătite din părul unor animale (oi, capre). Activitatea de prelucrare a fibrelor a determinat crearea unor unelte și instalații specifice. Industria casnică textilă are la bază activitatea de tors-țesut și mai apoi producerea țesăturilor cu ajutorul instalațiilor hidraulice.
ℹ️ În Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber, industria prelucrării textilelor este reprezentată prin gospodării-atelier de prelucrare a diferitelor tipuri de fibre și prin instalații hidraulice specifice: vâltori, pive și dârste, care reprezintă o etapă superioară de dezvoltare a tehnicii de prelucrare a țesăturilor în civilizația populară tradițională.
Participă meșterii tradiționali: Minerva Dumitru – tors, Rodica Ispas – țesut la război, Adrian Coman – confecționat opinci/ obiele.
Atelierele se desfășoară în cadrul Proiectului Afară/Înăuntru inițiat de Asociația DaDeCe, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Muzeul ASTRA fiind partener și beneficiarul unei instalații educaționale interactive compusă din gherghef de țesut, piuă, vâltoare și coș de tras – machete reduse la dimensiunile potrivite pentru utilizarea copiilor.
📍Locație: Gospodăria de prelucrare a inului și a cânepii din Lisa, jud. Brașov, monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
😷 Atelierele se vor desfășura în conformitate cu regulile impuse de autoritățile sanitare împotriva pandemiei COVID-19.

 

Detalii

Începere:
23 octombrie
Se termină:
25 octombrie
Eveniment Category:

Loc de întâlnire

Complexul Național Muzeal “ASTRA” – Sibiu
Piaţa Mică nr. 11 - 12
Sibiu, Sibiu 550182 Romania
+ Harta Google
Sit web:
www.muzeulastra.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *