Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Simpozionul In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu va fi organizat online de către Muzeul din Caransebeș. Ediția a XLVI a (46) va reuni cercetători din țară și străinătate.

25 noiembrie, 2020 - 27 noiembrie, 2020

Simpozionul In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu va fi organizat online de către Muzeul din Caransebeș. Ediția a XLVI a (46) va reuni cercetători din țară și străinătate.

Potrivit managerului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Dacian Rancu, vor participa peste 60 de oameni de cultură, cercetători, istorici, arheologi din țară dar și din Franța, Polonia, Serbia și Italia. Simpozionul se va desfășura pe trei secțiuni de comunicări: Arheologie, Istorie și Etnografie și se va întinde pe parcursul a trei zile:

„Deși suntem în plină pandemie și trebuie să respectăm anumite măsuri pentru prevenirea infecției cu Covid 19, noi nu am dorit să renunțăm la organizarea ediției din acest an a simpozionului In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu și am pregătit o platformă online pe care s-au înscris toți participanții, 65 la număr. Nu s-a impus o temă de dezbatere, tocmai pentru a nu îngrădi participarea”, ne-a precizat Dacian Rancu, managerul muzeului caransebeșean.

În cuvântul de deschidere vor vorbi Cornel Galescu, consilierul președintelui Consiliului Județean, Caraș-Severin Romeo Dunca, Prea Sfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului, Gheorghe Corneliu Lazarovici, Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, prof. univ. dr. Yolande Marion și prof. emerit dr. Francis Tassaux, Institutul Ausonius – Universitatea Bordeaux Montaignedupă, prof. emerit dr. Ioan Piso, prof. univ. dr Sabin Adrian Luca de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Muzeul Național Brukenthal.

Constantin Daicoviciu s-a născut în anul 1898 în localitatea Căvăran, care astăzi îi poartă numele.

A urmat cursurile Universității din Cluj – Napoca, ca mai apoi să devină cadru didactic la catedra de antichități de la Universitatea din Cluj, director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei (1945-1973), membru al Academiei Române din 1955.

Savantului Constantin Daicoviciu a studiat profund istoria Daciei romane şi a adus cele mai de seamă contribuţii cu privire la organizarea provinciei Dacia, a istoriei militare, a istoriei economice, sociale şi a caracterului ocupaţiei şi stăpînirii romane la nordul Dunării.

A fost un eminent epigrafist şi arheolog şi, ca bun organizator, a condus cu remarcabil succes şi cu surprinzătoare rezultate săpăturile arheologice din Munţii Orăştiei. Lui i se datorează descoperirea în întregime a cetăţilor şi a monumentalelor sanctuare de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Grădiştea Muncelului, cetatea de scaun a regilor daci. A fost cel dintâi care a cercetat castrele romane din Dacia, cum au fost cele de la Micia şi Porolissum

Activitatea sa deosebită în domeniul arheologiei și legătura cu Banatul și mai ales interesul față de așezarea antică Tibiscum, fac ca an de an la Muzeul din Caransebeș să se organizeze Simpozionul care-i poartă numele, ajuns anul acesta la cea de-a 46 ediție.

Hadrian Daicoviciu s-a născut la Cluj în 1932, decedat la Cluj-Napoca, în 1984. A fost arheolog și istoric român, fiul istoricului Constantin Daicoviciu.

A urcat toate treptele ierarhiei universitare, de la asistent, lector și conferențiar până la aceea de profesor al Facultății de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai”. A fost ales membru al Societății de Studii Clasice și al Uniunii Internaționale de Științe pre și protoistorice și director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei și al Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca.

A fost specialist în epigrafie latină, fiind specializat în istoria antichității. De asemenea, a desfășurat o muncă susținută de cercetare dedicată aproape exclusiv istoriei Daciei dinainte și după cucerirea romană. Autor a mai multor lucrări despre istoria și cultura dacilor, obținând Premiul „Vasile Pârvan“ al Academiei Române pentru lucrarea de sinteză „Dacii”. A reinterpretat într-un mod original civilizația dacică, așa cum era ea reflectată în scenele de pe Columna Traiană.

Details

Start:
25 noiembrie, 2020
End:
27 noiembrie, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș

Venue

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță – Caransebeș
Piața Gen. Ioan Dragalina nr. 2
Caransebeș, Caraș-Severin 325400 Romania
+ Google Map
View Venue Website