Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Tecuci: Exponatul luni februarie la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”: Lucrarea grafică „Strugurii mâniei” Autor: Marcel Chirnoagă

Date 15 februarie - 28 februarie

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” propune publicului în luna februarie a anului 2021, în cadrul proiectului „Exponatul lunii” lucrarea grafică intitulată „Strugurii mâniei” a cărei autor este Marcel Chirnoagă. Lucrarea face parte din ciclul de gravuri intitulat „Apocalipsa”, recunoscut că fiind cea mai importantă operă românească de la sfârșitul secolului XX. Pe lângă lucrarea pe care o prezintă publicului, muzeul nostru mai deține în patrimoniul său și alte două lucrări din acest ciclu ce poartă semnătura marelui grafician Marcel Chirnoagă, prima intitulată „Justiția” și ce-a de-a doua „Politica”.

 

De ce strugurii și de ce ai mâniei? 
Întrebări pe care publicul firesc și le pune și a căror răspunsuri se află fără îndoială în dorința artistului de a exprima prin grafică complexitatea relațiilor om-societate, om-natura, etc.Opera artistului cunoscut că fiind un prolific grafician, pictor și sculptor s-a finalizat în peste 3.000 de lucrări și a primit numeroase la expozițiile din țară și din străinătate, individuale sau de grup.În cei 77 de ani de viață nu s-a dovedit a fi un bun administrator al operelor sale. Generos fiind din fire lucrările sale s-au împrăștiat cu ușurință.

Dar cine a fost Marcel Chirnoagă?
S-a născut la 17 august 1930 la Bușteni și a decedat 23 aprilie 2008 la București.Universul său se definește a fi deopotrivă arta, politica și societatea.Absolvent al Facultății de Fizică și Matematică în 1952, dar și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1953. Marcel Chirnoagă s-a dovedit a fi posesorul unui talent formidabil pe care la cultivat în chip fericit. Așa se explică realizarea mai multor serii monumentale, între care se remarcă „Apocalipsa” și „Virtuți și vicii”.

Revenind la lucrarea „Strugurii mâniei” a cărei fericiți posesori suntem, vă facem cunoscut că poate fi admirată la sediul nostru, unde va fi expusă pe șevalet în Sala Mare. Vă așteptăm!
Restaurator Adrian Mihalache.

 

Detalii

Începe:
15 februarie
Se termină:
28 februarie
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” Tecuci
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 36
Tecuci, Galați 805300 Romania
+ Hartă Google

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*