Înscrieri la Masterat „Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric” la Universitatea Alba Iulia

Se mai primesc înscrieri în luna septembrie 2017 la unul dintre puținele programe de masterat (încă funcționale) dedicate protejării patrimoniului cultural – Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric – la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia.
Detalii privind cursurile, numărul de locuri și calendarul de admitere găsiți în documentul atașat și pe web, la http: //admitere.uab.ro.

Cu stimă,
Călin Anghel
lect. dr. în Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Alexandria: Exponatul Lunii Mai, Sosirea militarilor francezi în Alexandria, 6 noiembrie 1918

Afis_exponat mai 2016

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marţi, 3 mai a.c., ora 11.00 la deschiderea Exponatului Lunii Mai.

Pentru perioada 1-31 mai 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator o fotografie ce reprezintă Sosirea militarilor francezi în Alexandria, 6 noiembrie 1918.

Fotografia a fost realizată de către fotograful alexăndrean, H. Bubureanu, la data de 6 noiembrie 1918, atunci când armata franceză, sub comanda generalului Nérél, intra în oraşul Alexandria. Imortalizarea momentului are loc pe treptele localului vechii primării, în entuziasmul primelor clipe, când oficialităţile şi locuitorii oraşului îi întâmpină cu braţele deschise, cu flori şi intonând Marseilleza.

Din cele trei fotografii realizate atunci, Muzeul Judeţean Teleorman, păstrează în patrimoniul său o singură fotografie-document.

Trupele franceze au staţionat în oraş din noiembrie 1918 până în martie 1919. Data exactă a plecării nu se găseşte menţionată în documente. În această perioadă cele mai mari probleme au apărut ca urmare a lipsei alimentelor, a frigului şi a cazării inadecvate. Militarii francezi au fost cazaţi în localul morii de făină C. Georgescu.

A rămas ca mărturie a prezenţei şi jertfei lor cei 30 de soldaţi francezi morţi şi îngropaţi în Cimitirul Eroilor din oraşul Alexandria. În anul 2014 au fost exhumaţi şi reînhumaţi în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare: În ce an au sosit militarii francezi în oraşul Alexandria ?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:

Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, cod poştal 140033 sau la email: [email protected], până la data de 25 mai a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon

Manager, Responsabil Relaţii Publice,
Dr. Pavel Mirea Corina Iordan

pedagog muzeal

 

___________________________________________________________________________________________________

program de vizitare:

 

taxă de vizitare:
luni-vineri: 900-1700 adulţi: 4,00 lei
sâmbătă, duminică: închis copii, elevi, studenţi: 1,00 leu
intrarea este liberă în prima zi de vineri a fiecărei luni
.

Alba Iulia: Colocviile Patrimoniului Imaterial, sesiune științifică naţională, 23 – 26 noiembrie 2015

afis Colocviile Patrimoniului Imaterial

Institutul Naţional al Patrimoniului, cu sprijinul Ministerului Culturii, Consiliului Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia organizează cea de-a XXI-a ediţie a Colocviilor Patrimoniului Cultural Imaterial.
Lucrările acestei sesiuni ştiinţifice naţionale vor avea loc în perioada 23 – 26 noiembrie 2015, la Alba Iulia.

Tema ediţiei 2015 este Patrimoniul cultural imaterial – tradiţie şi identitate.
Pentru acest an subiectele propuse dezbaterilor sunt:
♦ Promovarea conceptului de patrimoniu cultural imaterial
♦ Inventarul – prioritate a programului naţional de salvgardare a elementelor de patrimoniu cultural imaterial vii
♦ Valori de cultură tradiţională
♦ Exemple de bune practici de conservare şi promovare a culturii tradiţionale.

Aplicaţia de teren
, Alba – valori de patrimoniu cultural imaterial, se va desfăşura în data de 25 noiembrie a.c. şi propune o întâlnire cu purtători şi păstrători de elemente de patrimoniu cultural imaterial din judeţul Alba.

Programul Colocviilor mai cuprinde: proiecţii de filme – producţii ale centrelor pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, lansări de carte, CD-uri şi DVD-uri de specialitate.

Lucrările sesiunii se desfăşoară la Sala de conferinţe a Hotelului Cetate din Alba Iulia.

Deschiderea oficială va avea loc în data de 24 noiembrie a.c., ora 10,00, la Sala Senatului, Universitatea „1 Decembrie 1918” din localitatea Alba Iulia.

La această ediţie, alături de specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului, participă cercetători din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, cadre didactice de la universităţile din Alba Iulia, Sibiu şi Timişoara, specialişti ai centrelor judeţene pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale/centrelor culturale din judeţele: Alba, Arad, Argeş, Cluj, Iaşi, Mureş, Suceava, Vâlcea şi de la Cernăuţi – Ucraina, cercetători şi muzeografi din judeţele Alba, Argeş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Tulcea.

Persoane de contact: Oana Petrică – coordonator program
tel. mobil: 0744561860
Dr. Corina Mihăescu – cercetător şt. I, responsabil de proiect
tel. mobil: 0745011822.

Alba Iulia: Deschiderea expoziției-eveniment Aurul și argintul antic al României la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

50x70-afis-romana-alba-iulia-si-in-engleza1

Deschiderea expoziției-eveniment Aurul și argintul antic al României

la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Expoziția-eveniment itinerantă Aurul și argintul antic al României va putea fi admirată începând de joi, 4 iunie 2015, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (Sala Unirii).

Organizată de Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia, expoziţia reprezintă un eveniment cultural de excepție al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 3 iunie 2015, începând cu ora 18:00 (accesul va fi permis numai pe bază de invitație).

Aurul și argintul antic al României reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Expoziția propune o impresionantă incursiune istorică, ce acoperă o perioadă de peste 6000 de ani. Este pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară.
Astfel, peste 1000 de piese arheologice din metale prețioase de o deosebită valoare istorică, estetică și simbolică vor putea fi admirate cu această ocazie. Dintre aceste însemnate capodopere, toate descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, amintim doar brățările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia și Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut publicului sub numele de Cloșca cu puii de aur.

Din patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia sunt prezente în expoziție 13 piese arheologice, printre care și colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.
Coordonatorii expoziției sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Național de Istorie a României, și dr. Rodica Oanță-Marghitu, șef secție Cabinet Numismatic și Tezaur Istoric din cadrul MNIR.
Expoziția va fi deschisă în perioada 4 iunie – 12 iulie 2015, putând fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-19:00.
Aurul și argintul antic al României a fost itinerată în 2014 la Timişoara, Oradea, Satu-Mare şi Sibiu, iar în 2015 a continuat turneul prin ţară fiind deschisă la Cluj-Napoca (februarie-martie), Târgu Mureş (aprilie-mai), urmând să fie deschisă la Sfântu Gheorghe, Buzău și Craiova.

Secţia Relaţii Publice [Public Relations Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [THE NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

E-mail: [email protected], https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_