Arad: Expoziţia KUCHI-E, STAMPE JAPONEZE DIN PERIOADA MEIJI

afis_stampa japoneza_MuzeuArtaArad

Expoziţia

KUCHI-E,

STAMPE JAPONEZE DIN PERIOADA MEIJI

Colecţia: Adrian Ciceu (Germania), Liviu Orlețchi (Japonia), Ioan Colta (România)

 

Muzeul de Artă Arad/Sala Ovidiu Maitec(strada Gh. Popa 2-4, et. 2)

12 mai – 05 iunie 2016

Marți-Duminică: orele 09.00-17.00, Luni – închis

Vernisaj: joi, 12 mai, orele 18.00

Curator: Ioan Colta (Complexul Muzeal Arad)

 

Muzeul de Artă din Arad organizează, în perioada 12.05 – 5.06.2016, o spectaculoasă expoziţie de kuchi-e, stampe japoneze autentice, din perioada Meiji, un eveniment de excepţie, în premieră naţională şi europeană. Vernisajul va avea loc, joi, 12 mai, orele 18.00, la Muzeul de artă Arad. Prezintă Ioan COLTA, colecționar și curatorul expoziției.

 

Expoziţia aduce în prim-plan chipul femeii, al frumoasei şi fermecătoarei japoneze, din preajma anului 1900. Femeia frumoasă (bijin – lb.japoneză) este integrată în diverse compoziţii cu teme istorice sau inspirate din viaţa oamenilor epocii Meiji.

Organizarea acestei expoziţii face parte dintr-un demers mai amplu, care se manifestă astăzi în întreaga lume, de recuperare şi revalorizare a stampelor japoneze de la sfârşitul epocii Meiji (1868-1912). Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acest gen de artă, termenul de kuchi-e defineşte un tip de xilogravură japoneză policromă, produsă, cu aproximaţie, în ultimele două decenii ale perioadei Meiji (c.1890-1912).

În expoziţie vor putea fi admirate opere semnate de Kaburaki Kiyokata, Mizuno Toshikata, Takeuchi Keishū, Watanabe Seitei sau Kajita Hanko, cei mai renumiţi artişti japonezi, de la sfârşitul perioadei Meiji.

Stampele expuse la Muzeul de Artă din Arad provin din trei colecţii de artă japoneză, situate în trei ţări, Germania, România şi Japonia. Cele mai multe exemplare fac parte din colecţia de artă extrem orientală Adrian Ciceu (Berlin, Germania), iar restul din colecţiile Ioan Paul Colta (Arad, România) şi Ioan-Liviu Orleţchi (Tokyo, Japonia).

”Lucrările expuse propun o fascinantă şi inedită perspectivă asupra vieţii japoneze şi oferă totodată acces la o matrice de sentimente, contexte şi imaginar, din care a apărut Japonia modernă a secolului al XX-lea” – Ioan Colta, curator.

09 mai 2016

Departamentul de Relaţii Publice a Complexului Muzeal Arad

Arcuș: Expoziţia de Vechi Maeștri ai Artei Românești

Magyar nyelvű változatért, kattintson ide!
Dăm investiției în artă o înaltă ținută
Artmark, liderul pieței de artă, invită personalitățile și iubitorii de artă din Ținutul Secuiesc
la cel mai elegant eveniment artistic al anului:
Expoziţia de Vechi Maeștri ai Artei Românești
Vernisaj de presă
Miercuri, 8 mai 2013, ora 12:00
Cocktail începând cu ora 18:00
Centrul de Cultură Arcuș
(Str. Benedek Elek nr.493, Arcuş)
Linie de autobuz dedicată: 17:30,19:00, plecare din fața Teatrului
Expoziţie publică
Joi, 9 mai 2013, orele 10:00 – 21:00
Muzeul Național Secuiesc
(Str. Kós Károly Nr.10, Sfântu Gheorghe)

Parteneri:
Consiliul Județean Covasna, Prefectura Covasna, Centrul de Cultură Arcuș,
Muzeul Național Secuiesc
Operele expuse vor figura în Sesiunea de licitații Artmark a lunii mai, la București:
Licitația de Orientalism & Licitația de Bijuterii și Ceasuri de Colecție
14 mai, ora 19:30, Casa Doina
Șos. Kiseleff, nr. 4, sector 1 (intrarea prin Str. Arh. Ion Mincu)
Vechi Maeștri ai Artei Românești (inclusiv o secvenţă din colecţia compozitorului Aurel Stroe)
& Licitația de Opere în Argint
15 mai, ora 19:30, Athénée Palace Hilton
Pentru informaţii şi confirmări:
[email protected]; +40 756 066 302
Ținută formală/de seară.
Participarea posibilă şi prin telefon sau ofertă scrisă
sau în direct, pe Internet, prin Artmark Live ®.
Detalii: 021 210 30 16 / 0757 026 455 / [email protected]

Arcuş: lecţia deschisă de arheologie cu titlul „Descoperiri arheologice deosebite în regiunea Munţilor Oaş-Gutâi-Ţibleş”

Vă invităm să participaţi la lecţia deschisă de arheologie cu titlul „Descoperiri arheologice deosebite în regiunea Munţilor Oaş-Gutâi-Ţibleş”, susţinută de cunoscutul arheolog Dr. Carol Kacsó.

Evenimentul este realizat de către Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în colaborare cu Centrul de Cultură Arcuş.

Prezentarea va avea loc la Centrul de Cultură Arcuş, marţi, 22 noiembrie 2011, ora 1700 . Muzeul pune la dispoziţia celor interesaţi un microbuz de la ora 16.30 din faţa clădirii MNCR, din strada Gabor Aron, nr.16.

Arheologul Carol Kacsó este unul dintre cei mai vizibili specialişti privind Epoca Bronzului în Occident. De mulţi ani efectuează cercetări arheologice în Maramureş, inclusiv la necropola celebră de la Lăpuş. În ultimii ani această cercetare se face în parteneriat cu arheologii din Germania.

Descoperirile arheologului dr.Carol Kacsó arată că în a doua jumătate a mileniului II î.Chr, în zona Maramureşului a existat o entitate culturală , care datorită monopolului pe care îl deţinea asupra zăcămintelor de cupru şi sare din zonă dar şi prin faptul că se afla în apropierea celei mai importante artere hidrografice din această parte a Europei , Tisa , a atins un nivel de dezvoltare foarte înalt.

Au fost descoperite printre altele, construcţii funerare şi rituale de maximă complexitate care subliniau statutul înalt al celor înmormântaţi acolo.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice şi Marketing al MNCR (e-mail: [email protected]) sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.

Vă aşteptăm!

Cu deosebit respect,

Cristina Felea, muzeograf PR

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Arcuş, jud. Covasna: atelier de creativitate pe probleme de storytelling în muzee

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) organizează în perioada 11-16 septembrie 2011, la Castelul Szentkereszty din Arcuş, jud. Covasna, un atelier de creativitate pe probleme de storytelling în muzee.

Atelierul este parte a proiectului Fiecare obiect spune o poveste, finanţat cu sprijinul Fondului Cultural Naţional, sesiunea de proiecte culturale 2011, şi se adresează muzeografilor, experţi în programe educative, din cadrul a 15 muzee membre RNMR.

Proiectul reprezintă etapa finală a demersului Reţelei de introducere în pachetul de servicii muzeale şi de permanentizare a acţiunilor şi activităţilor de interpretare a obiectelor, utilizând tehnicile teatrale şi de povestire.

Muzeografii vor învăţa tehnici de deconstrucţie a poveştilor şi de interpretare dramatică a spaţiilor şi obiectelor de patrimoniu muzeal, împărtăşite de un actor profesionist, avantaje şi studii de caz privind practica storytelling-ului în muzee, metode de elaborare a storytelling-ului sau felul cum se interpretează un obiect.

Participanţii grupaţi în echipe de lucru îşi vor construi propriile poveşti pornind de la obiecte selectate din patrimoniul muzeelor de unde provin şi vor problematiza în jurul acestora împreună cu lectorii invitaţi.

Teatrul muzeal şi interpretarea colecţiei sub forma unor poveşti sunt elemente introduse în comunitatea muzeală românească de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România în intenţia declarată a acesteia de a adapta muzeele membre la cerinţele de calitate ale muzeului sec. XXI.

Dragos NEAMU

presedinte RNMR

asistent proiect

Arcuş: expoziția de artă plastică a artistului Imre BAÁSZ

În ziua de 10 iunie anul curent, Centrul de Cultură Arcuş în colaborare cu Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA organizează expoziția de artă plastică a artistului Imre BAÁSZ.

Tematica expoziției: Instalațiile, obiectele, acțiunile și performance-urile artistului.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 10 iunie 2010, ora 19 în Spațiul Expozițional MAGMA din Sfântu Gheorghe și va fi deschisă de Mircia Dumitrescu (profesor UNARTE, grafician – București), Egyed Péter (filosof, critic de artă – Cluj), Vladimir Bulat (istoric de artă – București) 2011. júniusában Baász Imre installációit, objektjeit és akcióművészetét mutatjuk be a MAGMA Kiállítótérben.

A kiállítás az Árkosi Kulturális Központ és a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér közös szervezése.

Tisztelettel meghívjuk Önt, hogy vegyen részt a kiállítás megnyitóján 2011. június 10-én, pénteken 19 órától.

A kiállítást megnyitják: Mircia Dumitrescu egyetemi tanár, grafikus; Egyed Péter filozófus műkritikus és Vladimir Bulat művészettörténész.