Bacău: România şi „Primăvara pragheză” Simpozion ştiinţific

România şi „Primăvara pragheză”

Simpozion ştiinţific organizat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în colaborare cu Serviciul Judeţean Bacău al Arhivelor Naţionale, organizează, în data de 18.04.2013, începând cu ora 12,00, simpozionul ştiinţific România şi „Primăvara pragheză”, dedicat evenimentelor desfăşurate în Cehoslovacia în anul 1968. În luna aprilie a acelui an, Alexander Dubček a lansat un program de reforme, urmărind o liberalizare a societăţii cehoslovace, un „socialism cu faţă” umană. Implicaţiile acestui fapt au fost deosebite, datorită evoluţiei evenimentelor interne şi internaţionale. Radicalizarea poziţiei unor elemente din cadrul Partidului Comunist Cehoslovac, fricţiunile dintre conservatori şi reformişti, presiunea populară pentru aplicarea reformelor şi lărgirea cadrului acestora au agravat situaţia. În acest context, Uniunea Sovietică, împreună cu aliaţi din Pactul de la Varşovia, au intervenit în forţă, în noaptea de 21-22 august, înăbuşind sângeros „Primăvara de la Praga”.

Regimul comunist de la Bucureşti nu a acceptat să intervină împotriva Cehoslovaciei, iar Nicolae Ceauşescu a criticat foarte dur politica URSS faţă de regimul din Cehoslovacia. Acest fapt i-a atras o poziţie favorabilă în relaţia cu statele occidentale pentru o bună perioadă de timp.

În cadrul manifestării noastre vor fi susţinute comunicările: Primăvara de la Praga, prof.dr. Anton Coşa; Poziţia României faţă de evenimentele de la Praga, dr. Marius-Alexandru Istina; Consecinţele poziţiei României faţă de ocuparea Cehoslovaciei asupra politicii externe româneşti, prof. Vilică Munteanu şi va fi prezentată o proiecţie cu imagini şi documente de epocă.

 

Dr. Marius Alexandru Istina,

Şef secţie Logistică, Informatizare, Educaţie Muzeală

By |2013-04-16T13:29:24+00:00aprilie 16th, 2013|Bacău, Muzee, Simpozion|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.