Baia Mare: Vernisajul expoziției aniversare MUZEUL JUDEȚEAN DE ARTĂ «CENTRUL ARTISTIC BAIA MARE» 2006 – 2016

expozitieaniversaramjacabm

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

vă invită la

Vernisajul expoziției aniversare

 

MUZEUL JUDEȚEAN DE ARTĂ «CENTRUL ARTISTIC BAIA MARE» 2006 – 2016

Un deceniu de muzeu de artă independent la Baia Mare

 

Vineri, 11 noiembrie 2016, ora 13,30

în sala de expoziții temporare, la sediul muzeului, str. 1 Mai nr. 8.


drd. Oana Enășel

Compartiment Programe, Marketing

şi Promovarea Produselor Muzeale

Baia Mare: Vernisajul expoziției temporare de pictură, grafică și sculptură NUDUL

afis-1

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

vă invită la

Vernisajul expoziției temporare de pictură, grafică și sculptură

 

NUDUL

Joi 21 iulie 2016, ora 15,

În sala de expoziții temporare a Muzeului Județean de Artă

«Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8.

 

Oana Enășel, Referent de specialitate așezământ cultural

dr. Ioan Angel Negrean, Şef Compartiment Programe, Marketing şi Promovarea Produselor Muzeale

Baia Mare: Lucrarea Lunii Iunie – P. Kováts Ferenc (1911–1983) «Autoportret », la Muzeul Județean de Artă

Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare

vă prezintă

Lucrarea Lunii Iunie

Kovats-P-Ferenc_Autoportret

P. Kováts Ferenc (1911–1983)

«Autoportret »

Kováts Ferenc s-a născut şi a murit la Baia Mare, unde şi-a consumat majoritatea vieţii şi unde şi-a împlinit opera şi destinul artistic. A învăţat să picteze la Baia Mare mai întâi pe corectura lui Thorma János, Réti István, Mikola András şi Krizsán János. Mai târziu cea mai mare influenţă asupra sa a avut-o Ziffer Sándor.

Fiind grav bolnav, s-a mutat o perioadă la Sighetu Marmaţiei la începutul anilor ’30 apoi la Sântimbru Gurghiului unde a executat câteva gravuri, expuse la Salonul Oficial de la Bucureşti, câteva fiindu-i achiziţionate de Casa Regală. În 1929 are o expoziţie personală la Sighetu Marmaţiei, în 1934 la Târgu Mureş, iar în 1936 se stabileşte definitiv la Baia Mare. Între 1925 şi 1941 a participat la numeroase expoziţii organizate de Asociaţia Pictorilor Băimăreni. Pe la sfârşitul anilor ’30 trece de la principiile artei naturaliste spre o artă conceptuală, modernă. În această perioadă apare în creaţia sa tematica compoziţiilor figurative cu personaje. În anii ’40 execută o serie de acuarele cu peisaje de la Izvoare şi practică şi sculptura în lemn.

Viaţa şi creaţia sa au fost influenţate de boala care i-a măcinat sănătatea. În urma unor complicații a scarlatinei, artistul a făcut meningită iar sechelele s-au soldat cu crize de epilepsie.

Autoportretul lui P. Kováts Ferenc se găseşte în colecţia Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» din anul 2009 şi provine dintr-o colecţie privată din Baia Mare, muzeul intrând în posesia acestei piese prin donaţie.

Lucrarea este executată în jurul anului 1932, an în care artistul avea în jur de 21 de ani şi dovedea deja o instruire plastică care îi permitea nu numai o bună execuţie, dar şi o foarte abilă capacitate de interpretare a temei.

Chipul pictorului este proiectat pe fundalul unui geam. Lecţia clar-obscurului este relevată prin expunerea contre jour şi transpunerea chipului în umbră decupat pe fundalul luminos al geamului prin care vedem cerul de un albastru deschis nuanţat cu violet şi galben. Culoarea intensă capătă preţiozitate prin economia cu care este folosită în contextul economiei suprafeţei plastice.

Citește mai departe…

Dr. Dorel Topan

Șef Laborator de Cercetări Resurse Documentare și Organizaționale

Muzeul de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

 

Lucrarea poate fi vizionată la Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8. Baia Mare, începând cu data de 1 iunie, iar textul poate fi consultat și pe pagina web a muzeului.

Brașov: NOAPTEA MUZEELOR 2016 la Muzeul Judeţean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare

Vă transmitem programul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» pentru

“Noaptea Muzeelor” din data de sâmbătă, 21 mai 2016.

Sâmbătă 21 mai 2016, muzeul nostru este deschis între orele 14:00 – 22.00.

Accesul publicului începe la ora 14:00 și se încheie la ora 21:30.

Prețul biletului de vizitare este 1 Leu.

Începând de duminică, 22 mai, se reia programul normal de vizitare conform orarului, între orele 10:00 – 16:30.

În cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, muzeul nostru prezintă:

a) Expoziția permanentă «Centrul Artistic Baia Mare» – Repere Europene între tradiții și inovații;

b) Expoziția temporară Arta Dialogului European VIII – Pictura în Noua Colonie de la Baia Mare;

c) Microexpoziția Nicolae Grigorescu – Nimfă dormind;

d) Microexpoziția Lucrarea Lunii Mai – Anastase Demian, Soția Artstului;

e) Instalația Țesături – “duplex“ online cu Muzeul Național George Enescu București .

În ediția de anul acesta a Nopții Muzeelor vă propunem, în premieră o colaborare cu compozitorul Darie Nemeș Bota & DALPOFZS și cu Muzeul Național “George Enescu” București.

Cei de la DALPOFZS vor transforma vizita oaspeților noștri într-o experiență sonoră inedită. Fondul muzical al expoziției permanente se va schimba continuu pe măsură ce aceștia se vor plimba printre tablouri: la fiecare pas, alte sunete.

Tot în cadrul acestui eveniment, Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» va intra, pentru prima oară, într-o “conversație” (sonoră) cu Muzeul Național George Enescu. Pornind de la instalația “Țesături”, în care vizitatorii muzeului nostru sunt invitați să lase câte un cuvânt / cuvânt nonsens / simbol într-un spațiu „înrămat”, va fi țesută o imagine. Informația este strânsă și trimisă pe mail spre București unde, puțin după ora 20, compozitorul Darie Nemeș Bota și violonistul Francisco Ramonda vor interpreta o improvizație (dada). Compoziția va cuprinde cuvintele folosite alături de diverse instrumente și vioară. Premiera constă în stabilirea unei conexiuni via Skype între București și Baia Mare (cca 598.2km), reunind 2 seturi de public ce vor audia în timp real evenimentul.

Astfel, scena se extinde din Aula Muzeului Național ”George Enescu” București, cuprinde tot spațiul aflat între cele 2 puncte de conexiune, până la panoul de proiecție aflat la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Drd. Oana Enășel,

Referent de Specialitate,

Biroul Programe Educaționale, Marketing și Promovarea Produselor Culturale

Baia Mare: Lucrarea Lunii Aprilie François Gall (1912 – 1987) Dealul Crucii

Dealul-Crucii

Muzeul Județean de Artă « Centrul Artistic Baia Mare »

vă prezintă

Lucrarea Lunii Aprilie


François Gall (1912 – 1987)

Dealul Crucii

Gáll Ferenc s-a născut în Cluj-Napoca în 1912 de unde sa mutat în Franţa. Aurel Popp a fost primul său mentor la Baia Mare. El a studiat arta la Academia Regală de Arte Plastice – Atelier de Coromaldi la Roma, înainte de a se alătura Collegium Hungaricum, apoi a călătorit în Europa prin bursă de studii obţinută pentru talentul său ca sculptor, ceramist şi pictor, în special ca portretist.  În prima perioadă de creaţie a executat portrete de familie, a pictat prieteni, muzicieni, cântăreţi, scene de stradă, din pieţe, caravane ale circurilor de  stradă.

Prima expoziţie personală de pictură i-a  fost organizată la Cluj în 1932, iar a doua la Galeria Modernă din Roma. A sosit la Paris în 1936 şi s-a înscris la Academia de Arte Plastice(ateliere de Charles Guerin și Andrew Devambez). Aici i-a întâlnit pe artişti precum Christian Bérard, Othon Friesz, André Derain şi Pablo Picasso, cu care s-a împrietenit. Animaţia vieţii pariziene a devenit în această perioadă subiectul principal al tematicii sale, pictând în Montmartre şi Montparnasse, prin docuri şi Grands Boulevards. Această temă, a animaţiei vieţii pariziene este cea pe care el o va prezenta în vara anului 1937 la Galeria Szalmasy din Budapesta. S-a întors la Paris în 1938 unde a primit Menţiune pentru pictura sa „Refugiaţii spanioli” de la statul francez, iar în 1939 Medalia de argint la Salonul d’Asnières.

La începutul anului 1939 a fost rechemat la Cluj deoarece tatăl său era pe moarte, dar el nu se poate întoarce în Franţa, declaraţia de război fiind iminentă. Din perioada războiului îi datorăm şi activitatea sa la Baia Mare. După război s-a întors în Paris unde şi-a reluat activitatea artistică. În 1947 a participat împreună cu Fernand Leger la o expoziţie, într-o galerie prezentarea fiind făcută de de Jean Cassou. Cunoaşte succesul în Franţa, iar mai apoi se bucură de succes în Belgia şi S.U A. Marlborough Fine Art Gallery din Londra îi reuneşte treizeci din lucrările sale, care au un avut mare succes şi artistul este salutat cu căldură de către Dunoyer de Segonzac. Aceeaşi galerie va prezenta în 1951 seria sa, „Peisaje din Franţa”, de la începutul anilor 1950, expoziţia itinerându-se apoi în toată Franţa şi în lume, inclusiv Belgia, SUA. S-a împrietenit cu Maurice Chevalier pe care l-a schiţat şi portretizat. A călătorit în Mexic şi Israel.

Citește mai departe…

Dr. Dorel Topan

Șef Laborator de Cercetări Resurse Documentare și Organizaționale

Muzeul de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

[email protected]

Lucrarea poate fi vizionată la Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8. Baia Mare, începând cu data de 15 aprilie, iar textul poate fi consultat și pe pagina web a muzeului.

Baia Mare: Lucrarea lunii martie Zoltán BITAY, Studenta

Muzeul Județean de Artă « Centrul Artistic Baia Mare »

vă prezintă

Lucrarea lunii martie

Bitay-Zoltan_Studenta

Zoltán BITAY (n. 1931)

Studenta

Artistul plastic băimărean Zoltán Bitay s-a născut în anul 1931 la Cermei, în judeţul Arad. Cunoscut astăzi ca pictor şi grafician, el şi-a realizat pregătirea artistică urmând, la Cluj, cursurile secţiei Pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice «Ion Andreescu», pe care le-a absolvit în anul 1958, avându-i ca profesori şi mentori pe Tibor Kádár, Teodor Harşia şi Béla Nagy Abodi.

Imediat după absolvire s-a stabilit la Baia Mare, unde a şi debutat la Expoziţia Regională din 1958 a membrilor Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Zoltán Bitay s-a integrat rapid în mişcarea artistică băimăreană participând, apoi, cu regularitate aproape anuală, la expoziţiile oficiale anuale şi la cele de grup şi colective organizate de filiala băimăreană a U.A.P.R.

Pe lângă pictura de şevalet, artistul s-a preocupat în egală măsură de grafica de şevalet şi apoi de grafica publicitară, de arta decorativă şi de for public, făcând astfel dovada calităţilor sale de artist complex, capabil să treacă uşor de la o tehnică la alta. Sunt notabile lucrările artistice realizate de Zoltán Bitay în tehnicile mozaicului, a vitraliului etc.

De-a lungul carierei sale artistice Zoltán Bitay a realizat numeroase expoziţii personale în ţară la: Baia Mare, Salonta, Târgu Secuiesc, Oradea şi în străinătate: Budapesta, Zebegény şi Kecskemét (Ungaria), Klagenfurt şi Unterwart (Austria). De asemenea a participat la numeroase expoziţii colective şi de grup în ţară la: Baia Mare, Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Braşov, Constanţa şi Timişoara şi în străinătate: Barcelona (Spania), Szentendre, Budapesta, Gyula, Szolnok, Kecskemét şi Bugac (Ungaria), Stockholm şi Solna (Suedia). În ultima perioadă Zoltán Bitay a participat la numeroase tabere de creaţie în Ungaria şi Serbia.

Pentru întreaga activitate artistică, în anul 2012 lui Zoltán Bitay i s-a decernat premiul şi diploma Artistul Anului, conferite de Consiliul Local Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare şi Filiala Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Lucrare relevantă pentru prima perioadă a creaţiei lui Zoltán Bitay, Studenta este o compoziţie figurativă cu un singur personaj, realizată în anul 1959, la un an după absolvire, pe când pictorul avea douăzeci şi opt de ani.

Suprafaţa tabloului este dominată de imaginea unei tinere, îmbrăcată în ţinută lejeră de vară, cu bluză fără mâneci şi fustă largă, ambele în dominantă cromatică de albastru. Personajul antropomorf feminin se găseşte într-un interior şi stă aşezat pe un fotoliu fără tapiţerie, de culoare galben, modern pentru acea vreme. Cadrul este „strâns”, cu accent pe analiza şi interpretarea motivului uman feminin. Celelalte elemente sunt reprezentate parţial, deoarece nu intră în totalitate în spaţiul tabloului. Drept urmare, se evidenţiază o primă concluzie: compoziţia este figurativă, statică şi deschisă pe toate cele patru laturi ale tabloului.

Pictorul ne îmbie să „lecturăm” imaginea plastică de jos în sus, pe o scurtă direcţie ascendentă (oblică spre dreapta), desenată de linia picioarelor încadrate în tablou de sub genunchi, până la mâinile studentei, care sunt aşezate una peste cealaltă pe fusta care-i acoperă genunchii: se creează astfel o suprafaţă cvasi rotundă ce iese în evidenţă prin contrast valoric de închis-deschis şi prin ritmul plastic fragmentat puternic, generat de îngemănarea degetelor celor două mâini. Prin această construcţie plastică, pictorul creează un important centru de interes în compoziţia lucrării, menit să capteze atenţia, să oprească pentru câteva clipe derularea traseului „lecturii”, oferind privitorului un prim moment de repaos.

După acest respiro suntem invitaţi să continuăm „lectura” tot de jos în sus, pe o direcţie verticală uşor înclinată spre stânga, călăuziţi de două direcţii divergente ce pornesc din acest punct (centru de interes), direcţii desenate de braţele tinerei, care urcă până la umerii personajului, de unde îşi schimbă orientarea şi urmează linia umerilor în sens convergent înspre chipul tinerei în partea superioară a tabloului.

Citește mai departe…

Dr. Ioan Angel Negrean

Șef Compartiment Programe, Marketing și Promovarea Produselor Culturale

Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare»

[email protected]

Lucrarea poate fi vizionată la Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8. Baia Mare, pe tot parcursul lunii martie, iar textul poate fi consultat și pe pagina web a muzeului.

Baia Mare: Lucrarea lunii februarie–Peisaj, Letiția Muntean (1902 – 1979)

Muzeul Județean de Artă « Centrul Artistic Baia Mare»

vă prezintă

Lucrarea lunii februarie

Letitia-Muntean_Peisaj

Letiția Muntean (1902 – 1979)

Peisaj

Letiția Muntean a absolvit Şcoala de Arte Frumoase de la Cluj în 1931 şi a continuat studiile de pictură la Timişoara. A debutat în 1930 la Cluj. A fost cadru didactic la Liceul de Arte Plastice din Cluj, realizând expoziţii personale şi participând frecvent la Saloanele Oficiale de pictură şi sculptură de la Bucureşti.

La Baia Mare şi în Maramureş şi-a legat numele şi cariera de pictorului Tasso Marchini cu care s-a logodit în timpul studenţiei la Cluj în 1930. În Maramureş a lucrat cu Tasso Marchini şi cu Traian Bilţiu-Dăncuş.  Împreună cu aceştia a făcut o călătorie de studii la Balcic în 1935.

În mare parte, creaţia sa a fost înfluenţată de cea a lui Tasso Marchini, dar sensibilitatea personală a artistei dă o notă distinctă picturii sale. Peisaje de factură postimpresionistă, naturi statice al căror desen bine structurat pe o formulă clasică cu influenţe constructiviste, porterete de mare rafinament cromatic, domină creaţia sa.

Culoarea, la fel ca şi desenul său, este riguros controlată, stând însă în limitele unei filtrări emoţionale personale, extrem de seducătoare. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării atât în ceea ce priveşte raporturile cromatice, cât şi caltitea petelor de culoare. O ţesătură de pensulaţii ferme, definesc suprafaţa tabloului dând acestuia vivacitate şi o calitate picturală specială.

Peisajul este descris în limitele unui desen care delimitează în contururi clare atât suprafeţele cât şi volumele. Orizontul ridicat spre limita superioară înfăţişează un peisaj deluros care cuprinde în jumătatea sa o aşezare umană.

Compoziţia se dinamizează prin complementaritatea diagonalelor. În partea de jos, drumul clar figurat coboară în diagonală descendentă, acompaniat de şirul de case, iar dealul din partea superioară contrastează cromatic prin verdele rafinat pe ocrurile înconjurătoare şi valoric la limita orizontului, diagonală ascendentă a coamei acestuia fiind cea dominantă.

O ritmică susţinută atât pe verticală prin succesiunea planurilor şi elementelor naturale şi artificiale în profunzime, cât şi pe orizontală mai ales prin succesiunea volumelor construcţiilor dinamizează, de asemenea, compoziţia.

Atmosfera de după amiază de toamnă este poate cel mai important lucru care se desprinde din peisaj. Obiectiv al impresionismului, atmosfera plen-airistă, la Letiția Muntean ţine mai degrabă de o simţire personală de tip simbolistic, apropiind-o pe aceasta mai degrabă de liricitatea postimpresionismului.

Citește mai departe…

Dr. Dorel Topan

Șef Laborator de Cercetări Resurse Documentare și Organizaționale

Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare»

[email protected]

Lucrarea poate fi vizionată la Muzeul de Artă « Centrul Artistic Baia Mare», str. 1 Mai nr. 8. Baia Mare, pe tot parcursul lunii februarie, iar textul poate fi consultat și pe blogul muzeului.

Baia Mare: Vernisajul expoziției temporare de pictură Paul ACKERMAN

afis

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și European Art Gallery Bucureşti

au deosebita plăcere de a vă invita la

Vernisajul expoziției temporare de pictură

Paul ACKERMAN

Colecţia Mihai Covaci, Bucureşti

Joi 23 iulie, ora 15

La sediul muzeului

Baia Mare, Str. 1 Mai Nr. 8.

 

Ioan Angel Negrean,

Şef Compartiment Programe, Marketing

şi Promovarea Produselor Muzeale

Baia Mare: Muzeul de Mineralogie – secţia Planetariu: Ziua Constelaţiilor

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”

subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestin”

sărbătoreşte în data de 11 octombrie 2013 – Ziua Constelaţiilor

Muzeul de Mineralogie – secţia Planetariu Baia Mare a demarat, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, proiectul ”Constelaţii Româneşti Tradiţionale – Etapa Naţională”, un proiect naţional de redescoperire şi promovare a cerului românesc, aşa cum l-au văzut şi interpretat strămoşii noştri.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” din Bacău, partener al acestui proiect, va organiza vineri, 11 octombrie, ora 10, în cadrul subunităţii Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, „Ziua Constelaţiilor”. Vor fi prezentate la început în cadrul unui spectacol de planetariu constelaţiile occidentale, după care va urma o videoproiecţie a constelaţiilor tradiţionale româneşti, urmărindu-se readucerea în atenţia publicului băcăuan a tezaurului de cunoştinţe şi credinţe populare româneşti cu privire la cer, astfel ca publicul vârstnic să rememoreze cu plăcere grupările de stele ştiute de la bunicii lor, iar tinerii să descopere că există constelaţii româneşti pe cer.

Vă aşteptăm!

Persoana de contact: muzeograf Velea Maria

Telefon: 0234513724

Program Observatorul Asrtronomic „Victor Anestin”

Luni – închis

Marţi – Duminică: 8:00 – 16:00


Manager,

Dr. Gabriela Gurău

Baia Mare: expoziția „Sfânta Maria – între reprezentare iconografică și tradiție

w-Mineralogie-icoane-2013

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează la sediul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, expoziția cu tema „Sfânta Maria – între reprezentare iconografică și tradiție”. Expoziția va fi vernisată marți, 13 august 2013, la ora 14.00 și va fi deschisă publicului până pe data de 8 septembrie 2013 și se realizează în cadrul unui schimb cultural între cele două muzee, care are ca scop prezentarea colecțiilor pentru segmente de public diferite.

Expoziția prezintă icoane realizate pe lemn și din metal, atent selecționate din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, alături de obiecte care fac legătura între reprezentarea Sfintei Marii în iconografie și modul în care este ea percepută în lumea satului.

Nici o altă icoană creștină nu este atât de variat reprezentată ca icoana Maicii Domnului. Icoana Maicii Domnului este nelipsită din zestrea fetelor, iar la botez este ocrotitoarea noului născut. În unele zone ale țării, în ziua Adormirii Maicii Domnului, femeile merg la biserică, unde sfințesc și împart struguri, prune, flori și plante de leac.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 august – 8 septembrie 2013, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Informații suplimentare:
Biroul Relații Publice Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
021. 317. 91. 03 / int. 143, 178, 186

Biroul PR Ciprian Crisan Muzeul de Mineralogie Baia Mare
tel: 0040 262 227517; 0040 0362 804124
fax: 0040 262 227517
e-mail:[email protected]