Bârlad: deschiderea expoziției Aurul și argintul antic al României

afis_expo_aa_barlad_mnir2017

În perioada 5 martie – 23 aprilie 2017, expoziția temporară itinerantă „Aurul și argintul antic al României” va fi prezentată la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad (jud. Vaslui). Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 5 martie, ora 11:00. Organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga ţară, expoziţia reuneşte peste 1000 de obiecte arheologice din metale preţioase, de o valoare istorică deosebită, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României.
Muzeul „Vasile Pârvan” participă la acest amplu proiect expozițional cu obiecte din aur şi argint, descoperite în urma cercetărilor din aşezarea şi necropola de secol IV p. Chr. de la Bârlad – Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparţinând culturii Sântana de Mureş – Cerneahov.
Programul de vizitare al expoziției deschise la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad este de marţi până vineri, între orele 8:00-16:00. Acest eveniment reprezintă o unică oportunitate de a admira o multitudine de obiecte de patrimoniu ce fac parte din categoria Tezaur, cuprinse într-o singură expoziție. Muzeul Naţional de Istorie a României a demarat acest proiect expoziţional în decembrie 2013 și, până în prezent, expoziţia a fost itinerată la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, iar acum la Bârlad. Coordonatorii expoziţiei sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Naţional de Istorie a României, şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, şeful biroului Tezaur Istoric din cadrul MNIR.

Bârlad: Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare, expus la Bârlad

Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, vernisează  expoziţia “Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, duminică, 13 ianuarie 2013, ora 11.30, la sediul central al muzeului din Bârlad, din strada Vasile Pârvan nr.1. La deschidere vor fi prezenţi şi vor lua cuvântul domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, domnul prof. Mircea Mamalaucă şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vaslui.
Expoziţia celebrează victoria domnitorului Ştefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt, Vaslui, din 10 ianuarie 1475, împotriva armatei otomane în fruntea căreia se afla Suleiman Paşa.
Stimulaţi de interesul arătat de publicul din România, dar şi din afara graniţelor, pentru această excepţională broderie, Muzeul Naţional de Istorie a României doreşte să ofere posibilitatea cât mai multor iubitori de istorie, dar şi de artă de a o admira.
Astfel, stindardul a mai fost expus în ţară, în locuri pline de istorie, la muzeele din Ploieşti, Târgovişte, Piatra Neamţ, Iaşi şi acum Bârlad dar şi în Republica Moldova, la Chişinău.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 13 ianuarie – 2 februarie 2013.
____________________________________________________________
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: [email protected]
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_