București: expoziția Redondo, cuib de rândunele, organizată în cadrul Proiectului Contemporanii în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Biblioteca Națională a României

afis-online-redondo-cuib-de-randunele-copy-2

Joi, 18 august 2016, de la ora 19:00, la Biblioteca Națională a României (Symposium și Euphoria, parter) va avea loc vernisajul expoziției Redondo, cuib de rândunele, organizată în cadrul Proiectului Contemporanii în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Biblioteca Națională a României.

În deschidere, vor lua cuvântul: domnul Octavian Gordon, Directorul Bibliotecii Naționale a României, și Maria Pașc, curatorul expoziției. Vernisajul va include și lansarea catalogului bilingv (româno-portughez).

Expoziția Redondo, cuib de rândunele reunește peste 50 de lucrări de pictură, sculptură, grafică și fotografie inspirate de regiunea Alentejo din Portugalia. Realizate în cadrul celei de-a doua ediții a rezidenței artistice organizate la Redondo în luna mai 2016, lucrările poartă semnătura unor reputați artiști români, provocați creativ: Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Andrei Rosetti, Corina Dobre. Lor li s-a alăturat Mihail Alexandrescu, în calitate de artist fotograf. Daniel Nicolescu, scriitorul care a însoțit de asemenea grupul de artiști, pe tot parcursul acestei noi experiențe portugheze, semnează conținutul catalogului.

Expoziția Redondo, cuib de rândunele poate fi vizitată, la Biblioteca Națională, în perioada 18 august – 15 septembrie 2016. Intrarea este liberă.

Din prefața catalogului:

Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român: „Proiectul «Contemporanii» continuă şi, cu sprijinul exemplar al lui Daniel Perdigão, reprezentantul Institutului Camões din Bucureşti, cinci dintre cei doisprezece s-au întors în luna mai la Redondo să împărtăşească frumuseţea aceleiaşi lumini, a aceloraşi flori şi culori. Privind lucrările pe care le-au realizat, mi-a sunat în gând versul lui Blaga – Risipei se dedă Florarul şi-mi pare firesc să spun acum Risipei se dedă Oraşul. Generos cu fiecare călător în parte, Redondo este un spaţiu al vibraţiilor înalte. Frecvenţe la care artiştii români rezonează. O dovedesc şi cu această expoziţie Ion Grigorescu, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Andrei Rosetti şi Corina Dobreˮ.

Ioana Bivolaru, ambasadorul României la Lisabona: „Anul acesta, au pornit  pe  drumul spre Redondo alţi artişti români, vegheaţi de grija aceloraşi organizatori. Rezultatul şederii lor îl puteţi vedea în paginile care urmează. Din punctul meu de vedere, e limpede că punţile sunt trainice, iar Ambasada României în Portugalia, alături de ICRL, va continua să încurajeze şi să promoveze astfel de schimburi culturale şi dialoguri afective din ce în ce mai pilduitoare pentru o Europă care, într-o perioadă caracterizată de multiple provocări, trebuie să-şi facă manifeste creativitatea, vitalitatea şi solidaritatea”.

João-Bernardo Weinstein, ambasadorul Portugaliei la București: „Avem din nou ocazia de a aprecia o serie de lucrări care reflectă viziunea unui grup de cinci artiști români asupra unei regiuni din Portugalia. Dincolo de rezultatul unei observații obiective a realității expuse, artiștii se inspiră din experiența conviețuirii cu portughezii, din cunoașterea mai îndeaproape a unor gusturi și arome întâlnite de-a lungul şederii lor”.

Octavian Gordon, directorul Bibliotecii Naționale a României: „Din contemplare s-a născut visarea, iar din contemplare și din visare la un loc, s-a născut această poveste de călătorie, pe care, nu fără trudă și șlefuire, ne-o deapănă acum, de-a fir a păr, întorși la vatră, la șezătoarea găzduită de Biblioteca Națională a României.”

Alain Bonte, Fundația Bonte:  „În manifestarea intitulată «Redondo, Cuib de rândunele» se materializează, prin lucrările a cinci valoroși artiști contemporani, gândurile și sentimentele românilor pentru peisajul, lumina, culoarea și oamenii din Redondo și regiunea Alentejo. Lucrările de pictură, sculptură, grafică și fotografiile realizate, în sistem de rezidență, în micul oraș cu nume muzical și relief spectaculos, vor familiariza publicul din România cu realitățile țării noastre.”

Contemporanii este un proiect inițiat și derulat de Asociația Făuritori, care are ca obiectiv punerea în valoare a culturii românești actuale, prin susținerea actului de creație, abordat dintr-o perspectivă unitară cu creatorul. Proiectul Contemporanii are în vedere o serie de activităţi artistice şi socioculturale: schimburi culturale internaţionale, manifestări și rezidențe artistice, expoziţii, educarea sensibilităţii estetice a publicului.

București: Expozitia Cititul pentru toti – Campanii de lectura in bibliotecile publice din Romania

afis ANBPR, BNR

Expozitia Cititul pentru toti – Campanii de lectura in bibliotecile publice din Romania este expozitia anuala colectiva de fotografii a ANBPR. Aceasta expozitie face parte dintr-un proiect drapel al asociatiei, prin care se urmareste sa se puna in lumina activitatea bibliotecilor publice pe diferite paliere si sa arate, vizual si imagistic, contributia lor in viata utilizatorilor si comunitatilor. Se spune adesea ca o fotografie face mai mult decat o mie de cuvinte. De aceea, ANBPR doreste sa faca din aceasta expozitie un proiect permanent, prin care sa reuseasca ca bibliotecile publice sa capete vocea lor distincta si sa devina mult mai vizibile, să fie vazute si sa se inteleaga rolul lor in societate.

Expozitia este tematica, anul 2016 fiind consacrat campaniilor de sustinere a cititului. Daca in expozitia pilot din anul 2015, initiata cu prilejul vizitei delegatiei IFLA in Romania, bibliotecile participante au fost cele de rang județean, în anul 2016 expozitia a fost deschisa participarii tuturor bibliotecilor publice – comunale, orasenesti, municipale si judetene. Au răspuns la apelul de colectare a fotografiilor 35 de biblioteci dintre care au fost selectate circa 23 institutii cu fotografii reprezentative în expoziție, alese si dupa criteriul rezolutiei superioare a imaginilor. Participa biblioteci din judetele Arges, Bacau, Brasov, Braila, Bucuresti, Caras Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Gorj, Iasi, Maramures, Neamt, Salaj, Valcea, Vrancea. Din unele judete sunt implicate mai multe localitati, precum Constanta, Iasi, Neamt si Salaj. Alaturi de puternice biblioteci judetene, inzestrate cu personal si infrastructura, se afla si active biblioteci din orase mici (Onesti, Medgidia, Murfatlar, Roman, Tg. Frumos) si dinamice biblioteci comunale.

Coordonarea expozitiei a fost asigurata de Biblioteca Judeteana George Baritiu Brasov si Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol Arad. Spre deosebire de anul 2015, in 2016 s-a reusit sa se realizeze expozitia atat in forma virtuala – fiind gazduita pe platforma Expoziția de fotografie ANBPR creata prin efortul bibliotecilor judetene partenere Arad si Brasov – cat si in forma fizica, expunand fotografiile pe suport tiparit. Totalul fotografiilor se ridica la 63 imagini.

Expozitia va fi gazduita la Biblioteca Nationala a Romaniei in spatiul expozitional dedicat bibliotecilor publice numit sugestiv BiblioExpo. Vernisajul va avea loc in prezenta liderilor ANBPR, reprezentantilor BNaR, a bibliotecarilor brasoveni si a delegatului EBLIDA, miercuri, 29 iunie 2016, la orele 11,00.

Concert de muzică veche la închiderea Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională

Marți, 7 iunie, de la ora 18:00, publicul meloman este invitat să ia parte la închiderea Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională (Bd. Unirii nr. 22). Evenimentul va fi dedicat în întregime muzicii vechi și lucrărilor pentru clavecin.
La Sala Symposium de la parterul bibliotecii vor fi invitați să concerteze: Raluca Enea – clavecin, Ladislau Csendeș – vioară, Mircea Ionescu – vioară și EugenBogdan Popa– violoncel.
Cele mai valoroase partituri de muzică veche aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale vor prinde viață marți prin concertul care va cuprinde lucrări de J.S. Bach, Arcangelo Corelli, Jean-Philippe Rameau și Antonio Vivaldi.
Intrarea va fi liberă, iar spectatorii din țară pot urmări transmisiunea în direct prin  www.EnjoyTV.ro.

ecbbaf58-b07f-49ca-8d09-043d4ad551ba

Programul concertului:

Citește mai mult

București: Bookathon – un maraton de accesibilizare a catalogului tradițional al Bibliotecii Naționale, 14 mai 2016

13095971_510773012444408_5258926775462657073_n

Bookathon – un maraton de accesibilizare a catalogului tradițional al Bibliotecii Naționale

Sâmbătă, 14 mai 2016, între orele 09.00-21.00, la Biblioteca Națională a României va avea loc un maraton prin care bibliotecari, studenți și profesori de la Facultatea Automatică și Calculatoare, dar și utilizatorii actuali și potențiali ai bibliotecii se vor implica în proiectul Book-A-Book de realizare a Catalogului Tradițional Virtual al Bibliotecii Naționale a României, pentru cărțile editate înainte de 1990, într-o primă acțiune de ”crowd-cataloguing” dintr-o bibliotecă din România!

Conceput ca un maraton de distracție în bibliotecă, agrementat cu jocuri interactive și concursuri de tip build-ups cu premii atractive, Bookathon este realizat de Biblioteca Națională a României în colaborare cu Asociaţia Tech Lounge, formată din studenți și profesori de la Facultatea Automatică și Calculatoare – Politehnica București.

București: Sesiune aniversară Norman Manea la Biblioteca Academiei Române

foto-norman-manea-fara-credit

Luni, 23 mai 2016, începând cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125, București), va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

La evenimentul aniversar „NORMAN MANEA – O VIAȚĂ” vor participa personalități marcante ale lumii culturale și academice atît din țară, cât și de peste hotare:Gabriela Adameșteanu, Paul Bailey, Dana Berdilă, Ana Blandiana, Margarita Boyers, Robert Boyers, Augustin Buzura, Nicolas Cavaillès, Magda Cârneci, Paul Cernat, Livius Ciocârlie, Paul Cornea, Ioan Cristescu, Caius Dobrescu, Mircea Dumitru, Florin Filip, Luca Formenton, Mariana Gorczyca, Ioana Gruia, Olivier Guez, Bedros Horasangian, Annabelle Hirsch, Emil Hurezeanu, Emil lonescu, Nora Iuga, Victor Ivanovic, Elvira Lindo, Vittorio Lingiardi, Silviu Lupescu, Alberto Manguel, Alexandru Marinescu, Mircea Martin, Mercedes Monmany, Rosa María Moro de Andrés, Ana Nicolau, Antonio Muñoz Molina, Maria Nadotti, Ingemar Nillson, Florence Noiville, Andrei Pleșu, Bogdan Popescu, Stephanie Tärnqvist, Joan Tarrida, Stelian Tănase, He Lea Wakeman, Monica Zgustova. Gazdele evenimentului vor fi Carmen Mușat și Claudiu Turcuș.

Un eveniment organizat de Observator cultural și Editura Polirom în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Facultatea de Litere din cadrul Universității București, Institutul Cultural Român, Biblioteca Academiei Române, Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române, Institutul Cervantes din București.Cu sprijinul: Mușat&Asociații.

Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori români, profesor de literatură europeană şi writer in residence la Bard College, New York, împlineşte anul acesta 80 de ani – o vârstă venerabilă şi un parcurs existenţial și literar semnificativ, marcat de tumultuoasa istorie a secolului XX.

A părăsit România acum treizeci de ani, fără să plece însă din limba română, în care a continuat să scrie în tot acest timp. Atent observator al naturii umane, preocupat să surprindă conexiunile profunde dintre etic şi estetic, precum şi atitudinea intelectualului în situaţii extreme, Norman Manea este un autor recunoscut și prețuit pretutindeni. Dovadă stau nenumăratele traduceri ale cărţilor lui, precum şi ecourile pe care acestea le-au stârnit în Franţa şi în Italia, în Germania şi în Statele Unite ale Americii, în Suedia, în Spania, Polonia, Cehia şi chiar în China.

Deţinător al unor prestigioase premii internaţionale – dintre care Premiul MacArthur (1992), Nonino (2002), Médicis Étranger (2006), Nelly Sachs (2011), celebrul scriitor, distins de Guvernul francez cu titlul de „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” (în 2011) și laureat al Premiului Național de Literatură (România 2012), nu și-a uitat niciodată locul de baștină.

Despre cărţile sale au scris de-a lungul anilor mari nume ale culturii de pe mai multe continente, iar opera sa a făcut obiectul unor studii concludente, apărute la edituri de prestigiu din întreaga lume.

București: Expoziţie George Tzipoia-70 la Biblioteca Naţională a României şi Galeria Romană

tzipoia-banner-site-icr-copy

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi Ministerul Culturii, organizează pe 12 mai 2016, de la ora 18, la Biblioteca Naţională a României, vernisajul expoziţiei aniversare George Tzipoia-70 intitulată „Aripi și Stele – La Porțile Sacrului”. Va prezenta istoricul de artă Pavel Şuşară. Expoziţia va rămane deschisă până duminică, 12 iunie 2016.

De asemenea, pe 24 Mai 2016, de la ora 19, la Galeria Romană din București, va fi prezentată expoziția „Destine Artistice, Țipoia & Tzipoia”, unde va expune alături de opera tatălui său, ambele expoziții fiind dedicate memoriei lui Alexandru Țipoia și operei sale de exceptie. Expozitia din 24 mai va fi prezentată de Sever Voinescu, redactor- şef Dilema Veche.

George Tzipoia, fiul pictorului Alexandru Țipoia, s-a născut în București la 6 mai 1945. În 1955, la vârsta de 10 ani, are prima expoziție personală în București, în pavilionul de expoziții din parcul Herăstrău. În 1967 obține diploma de Arte Plastice a Institutului Pedagogic din București, la clasa profesorului Traian Brădean. Din 1968 până în 1982, expune la numeroase expoziții colective organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din România, al cărui membru devine în 1974. În 1982 se stabileşte în Elveția, la Geneva, cerând azil politic, refăcând astfel în sens invers drumul stră-străbunicului său, Louis-Adolphe Leyvraz (1820-1892), care a plecat la București fondând colonia elvețiană din capitală în 1839. Din 1982, activitatea artistului se desfaşoară în Elveția și în Franța. Are numeroase participări la expoziții colective și o serie de expoziții personale la Geneva, printre care amintim doar cea din 8 martie 1990, în favoarea României, intitulată „Crucificări pentru România”, aflată sub înaltul patronaj al Regelui Mihai și al Reginei Ana, de la Manoir de Cologny, cea din 1997 de la Palatul Națiunilor Unite și cea de la Consiliul Europei, din 2013, intitulată „Rădăcini europene, Aripi și Stele”. În Elveția și Franța, este autor și editor al primului album monografic Alexandru Țipoia, iar în România, autor al volumului „Centenar Alexandru Țipoia”, sărbătorit de Academia Română in septembrie 2014 și „Muzica în Arta lui Alexandru Țipoia”, editat de Institutul Cultural Roman tot în 2014.

Bucureşti: Istorii din cartier – cel mai recent proiect cultural al Muzeului Municipiului Bucureşti Muzeul Municipiului Bucureşti

Istorii din cartier

– cel mai recent proiect cultural al Muzeului Municipiului Bucureşti

 

Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Translucid şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti, propune locuitorilor cartierului Berceni redescoperirea valorilor de patrimoniu ale zonei şi valorificarea poveştilor personale în cartier, prin proiectul Istorii din cartier.

Continuare a unor activităţi de implicare comunitară derulate în 2014, acest demers încearcă să promoveze, într-o manieră inedită, patrimoniul unui cartier din Bucureşti, prin prezentări dinamice care surprind viaţa cotidiană şi evoluţia urbanistică a zonei.

În intervalul septembrie-noiembrie 2015, proiectul propune valorizarea memoriei locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care să redea câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni), de la începutul secolului al XVIII-lea şi până în prezent. Străzi, ulițe, locuri dispărute sau transformate, mahalale, grădini, istorii ale familiilor sau ale personalităţilor care au trăit în zonă vor face parte dintr-o expoziţie intinerantă, la realizarea căreia sunt invitaţi să participe şi locuitorii cartierului. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 2-15 noiembrie 2015 în Sun Plaza Shopping Center şi ulterior va fi itinerată la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Varianta online a expoziţiei va fi disponibilă şi pe blogul https://cartierulberceni.com/ unde veţi descoperi poveşti din istoria cartierului Berceni.

Douăzeci de adolescenţi din cartier vor participa la activitatea de cercetare a istoriei zonei, prin valorificarea poveştilor de familie sau a experienţelor proprii trăite în cartier, sub forma unor prezentări în format multimedia, concepute în atelierele proiectului. Imaginile şi textele vor releva detalii despre reperele cartierului, locuirea în zonă şi obiceiuri specifice traiului. Atelierele vor fi susținute în luna octombrie, în spațiul filialei George Coșbuc a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Proiectul Istorii din cartier, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, are ca scop să ducă iniţiativele culturale dincolo de spaţiul central al orașului, stimulând locuitorii unei zone să se implice în acţiuni educative derulate în propriul cartier.

Proiectul este susținut de Sun Plaza Shopping Center.

 

Contact:

Mihaela Murgoci, manager de proiect / 0723.833.591

Amalia Alexandru, PR / 0721.955.783

[email protected]

https://cartierulberceni.com/

București: evenimente cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, 23 aprilie 2015

Ziua_Intern_a_Cartii_23apr2015

Ziua Internaţională a Cărţii 2015 – Welttag des Buches 2015 – Journée mondiale du livre 2015

23 aprilie 2015

Joi, 23 aprilie 20115, de Ziua Internaţională a Cărţii, vă invităm să celebrăm împreună cartea, în toate manifestările ei. Fie că sunteţi cititori pasionaţi sau doar flirtaţi din când în când cu cartea, sunteţi aşteptaţi să vă alăturaţi profesioniştilor din industria cărţii şi, împreună cu ei, să vă aventuraţi în lumea fascinantă a lecturii. Organizatorii au pregătit pentru dumneavoastră ateliere interactive, sesiuni de lectură publică, expoziţii şi alte multe alte activități-surpriză.

 

Ziua Internaţională a Cărţii 2015 – Welttag des Buches 2015 – Journée mondiale du livre 2015 este un eveniment organizat de Goethe-Institut Bukarest, Institut Français de Bucarest, Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României.

Eveniment susţinut de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) (www.anbpr.org.ro), în calitate de partener de comunicare.

Detalii la: https://www.facebook.com/events/651953761614761; https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zYhS21HK9yJo.kYYpDWkcUpDw

 

Programul evenimentului

Goethe-Institut Bukarest, Biblioteca

Strada Tudor Arghezi, nr. 8-10

www.goethe.de/bukarest; tel.: 021 311 9782

15:30-17:00 – Limba noastră e ca mierea aurie!

Jan Koneffke citește fragmente din romanul său Die sieben Leben des Felix Kannmacher (Cele șapte vieți ale lui Felix Kannmacher). Cartea descrie viața lui Felix Kannmacher, refugiat în 1935, în Bucureşti, de teama naziştilor. Lectura este făcută în paralel, în germană şi română, împreună cu Vlad Zografi.

 

17:30-19:30 – Coperți actuale pentru autori clasici de limbă germană, în viziunea lui Julien Britnic

FOKUS pe GERMANĂ (www.goethe.de/fokuspegermana) vă invită să descoperiți coperți inedite realizate pentru o serie de capodopere ale literaturii de limbă germană; să aflați cum și-ar alina suferințele tânărul Werther în epoca dating-ului online sau cum și-ar vinde Faust sufletul, într-o epocă în care mai totul se comercializează pe net.

 

 

Institut Français de Bucarest

Bulevardul Dacia, nr. 77

www.institutfrancais.ro; tel.: 0374 125 200

 

17: 30 – Numériludique

Numériludique este un atelier digital în cadrul căruia copiii sunt invitaţi să descopere limba franceză prin jocuri, lecturi interactive şi aplicaţii amuzante pe tabletă şi pe calculator.

Biblioteca Metropolitană București

Strada Tache Ionescu, nr. 4

www.bibmet.ro; tel.: 021 316 8301

 

17:00-20:00 – Biblioteca Vie @ BMB

Cărţile din Biblioteca Vie sunt oameni, profesioniști din industriile cărţii. La Biblioteca Vie poţi „împrumuta”, pentru 15-30 de minute, un autor, un editor sau un ilustrator. Poţi „citi” un traducător sau un critic literar. Oamenii-carte te aşteaptă să le cunoşti povestea!

 

 

 

Biblioteca Națională a României

Bulevardul Unirii, nr. 22

www.bibnat.ro; tel.: 021 314 2434

 

16:00 – Cum se fac cărţile? Atelier de creaţie şi poveşti pentru copii cu vârste cuprinse între 6-14 ani (demisol – Tipografia Bibliotecii)

Pe parcursul atelierului, copiii vor afla care sunt etapele de realizare a unei cărţi. Vor descoperi, pas cu pas, alături de bibliotecari şi de redactori pasionaţi, cum, pornind de la o simplă idee, se creează un text, se adaugă imagini, se editează, se tipăreşte şi se leagă o carte, pentru ca, în final, aceasta să fie gata de marea întâlnire cu cititorii.

16:00 – Restaurarea – o meserie vocaţională reflectată în imagini (parter – spaţiul expoziţional AvanGarden V)

Propusă de Centrul Naţional de Patologie şi Restaurare a Documentelor, expoziția prezintă, cu ajutorul fotografiilor-martor, principalele etape ale restaurării documentelor de patrimoniu. Publicul va putea urmări astfel metamorfozarea unui document aproape distrus într-unul ce va putea rămâne mărturie a civilizaţiei româneşti, pentru generaţiile următoare.

 

18:30 – Arta manuscrisuluiAtelier de carte rară pentru copii cu vârste cuprinse între 8-14 ani (etajul 1 – Sala pentru copii şi tineret Ionel Teodoreanu)

Copiii vor fi iniţiaţi în tainele caligrafiei şi picturii pe diferite tipuri de hârtie, în diferite tehnici, vor învăţa să creeze şi să ornamenteze pagini de manuscris, să realizeze coperte şi legături de carte. Specialiştii din bibliotecă îi vor ghida într-o călătorie imaginară prin istoria cărţii manuscrise şi tipărite. La finalul întâlnirii, i vor primi în dar o reproducere după o pagină dintr-un manuscris aflat în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, o planşă decorată, conţinând definiţii ale unor noţiuni utilizate în cadrul atelierului, precum şi o diplomă de participare – Diplomă de rubricatore (creator de ornamente de carte).

București: proiectul American Celebrities la Biblioteca Națională a României

w-american-celebrities-Bradbury

American Celebrities
august-decembrie 2013

Începând cu luna august 2013, American Corner – București, centrul de informare și resurse privind Statele Unite ale Americii, deschis la Biblioteca Națională a României din iunie 2013, va derula proiectul American Celebrities. Autorul proiectului este Adina Ciocoiu (Biroul Biblioteca Virtuală – Biblioteca Națională a României).

American Celebrities își propune să antreneze publicul într-o dezbatere privind o serie de personalități culturale/politice marcante din SUA. Pe site-ul de socializare Facebook vor fi propuse astfel 5-7 personalități, publicul fiind invitat să își exprime preferința pentru una dintre acestea. Personalitatea care adună cele mai multe voturi va deveni subiectul unei expoziții temporare, pe parcursul unei luni.

Demersul expozițional va include: planșe cu fotografii, texte-comentariu, cărți din colecția American Corner – București și din colecțiile Bibliotecii Naționale a României, linkuri/shortcuts/home page privind personalitatea respectivă, accesibile de pe calculatoarele din Sala American Corner – București, toate menite să creioneze un portret cât mai complet și mai interesant al personalității evocate.

Seria American Celebrities debutează în luna august cu un portret al lui Ray Bradbury, prozator american născut în data de 29 august 1920, în Wakegan – Illinois, celebru pentru romanele Fahrenheit 451 și Cronicile marțiene, supranumit „marele Poet al Science Fiction-ului”.

La vârsta de șaisprezece ani, Ray Bradbury a editat fanzin-ul Futuria Fantasia. Din 1938 și până în 1941 a fost vânzător de ziare în Los Angeles. În anul 1941, povestirile sale, strânse mai târziu în volumul The Martian Chronicles (Cronicile marțiene), cunosc un mare succes. Povestirea Jocul cel mare în alb și negru a fost selectată pentru colecția Best American Short Stories.

În anul 1947, Ray Bradbury se căsătorește cu Marguerite Sudan McClure, cu care va avea patru fiice. Se stabilește în Los Angeles, unde locuiește până la moartea sa, survenită în anul 2012, dedicându-se în exclusivitate activității literare.

Ray Bradbury a scris și numeroase eseuri de artă și culturale, bine primite de critică. A fost gazda serialului The Ray Bradbury Theater, bazat pe ecranizări ale povestirilor sale, consultant cu ocazia Pavilionului american deschis la Târgul Mondial de la New York din 1964 și al expoziției originale găzduite de Spaceship Earth (Walt Disney).

Romanele și povestirile sale (fantasy, horror, science fiction, mystery) au fost ecranizate/adaptate în peste 20 de filme și show-uri. Celebrul său roman Fahrenheit 451 a fost adaptat, pentru marele ecran, de nu mai puțin celebrul regizor francez François Truffaut, în anul 1966. O nouă versiune a filmului a apărut în 2007, în regia lui Frank Darabont.

Persoană de contact:

Florentin Streche – Biblioteca Națională. American Corner – București

[email protected]; [email protected]; Tel: 0729/251 849

București: Oaxaca de Juárez – o retrospectivă Sergio Hernández

Oaxaca de Juárez – o retrospectivă Sergio Hernández

8 august – 15 septembrie 2013

w-Oaxaca-2aug2013

În perioada 8 august – 15 septembrie 2013, Biblioteca Națională a României va găzdui, în spațiul Symposium situat la parter, expoziția Oaxaca de Juárez, propusă de Ambasada Mexicului la București.

Reunind 26 de lucrări de mari dimensiuni (17 picturi și nouă gravuri), retrospectiva Oaxaca de Juárez prezintă publicului român opera artistului Sergio Hernández, cu permanenta sa căutare de tehnici și expresii formale noi, cu obsesiile sale tematice, precum moartea, inconștientul, visele și viziunile apocaliptice.

Retrospectiva Oaxaca de Juárez a fost prezentată anterior la Cádiz (Spania) și la Institutul Cultural Mexican din Paris.

Expoziția Oaxaca de Juárez poate fi văzută în perioada 8 august – 15 septembrie 2013 (cu excepția intervalului 15-31 august, când biblioteca este închisă publicului). Intrarea este liberă.

Vernisajul va avea loc în data de 8 august 2013, ora 12:00.

Născut în 1957, Sergio Hernández este unul dintre cei mai importanți exponenți ai realismului magic din Mexic și din întreaga lume. În lucrările sale este prezent, obsesiv, Oaxaca, orașul său natal, oraș care a dat, de altfel, lumii artiști de renume internațional, precum Rufino Tamayo (1899-1991) și Francisco Toledo (n. 1940). Vizionarismul și forța de iradiere a tablourilor sale ar fi aproape de neimaginat fără istoria și natura unică a locurilor natale, fără autentica imaginație mitică a locuitorilor lor.

Și-a început studiile artistice la vârsta de 16 ani, la Academia de San Carlos (1973-1974); le-a continuat, până în anul 1980, la Școala Națională de Pictură, Sculptură și Gravură “La Esmeralda”. În 1987, vine pentru prima dată în Europa, locuind o vreme la Paris, unde intră în contact cu avangarda vremii, lucru care își va pune amprenta asupra artei sale.

În anul 1988, se întoarce în Oaxaca, fapt care a însemnat reîntâlnirea cu originile, moment decisiv ce va avea efecte asupra paletei coloristice și asupra desenului, asupra manierei de tratare a temei (ludică). Artistul explorează o mare varietate de tehnici și materiale: uleiuri, cerneluri, guașe, acuarele, gravură.

Multe dintre lucrările sale se găsesc în muzee și colecții particulare, atât din Mexic, cât și din străinătate (de pildă, în Muzeul Würth din Germania).

Sergio Hernández a fost recompensat cu numeroase premii și a participat la peste 70 de expoziții personale și de grup, în zece țări din America și Europa.

Persoană de contact:

Letiția Constantin – Biblioteca Națională a României

[email protected]; tel.: 0758109423