București: CONFERINȚĂ DE PRESĂ – Prezentarea rezultatelor expertizei MNIR privind probele ridicate în cazul tablourilor din Muzeul Kunsthal, Rotterdam

Constatarea tehnico-ştiinţifică şi fizico-chimică asupra probelor ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 01.03.2013, efectuată în cazul tablourilor din Muzeul Kunsthal, Rotterdam

 

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează o conferință de presă pentru a prezenta rezultatele expertizei realizate de către specialiștii instituției, privind probele ridicate de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) cu ocazia percheziției domiciliare din data de 01.03.2013, efectuată la adresa din comuna Carcaliu, str. Mălăşneaca nr. 1351, județul Tulcea și separate în cadrul Institutului Național de Criminalistică, Serviciul expertize fizico-chimice.

Evenimentul de presă va avea loc joi, 08 august 2013, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, Sala Mihai Viteazul. Accesul se va face prin Intrarea B, din Strada Poștei (vis-à-vis de Așezământul Stavropoleos).

La conferința de presă va participa domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al MNIR, împreună cu echipa de experți a Centrului de Cercetări și Investigații Fizico-Chimice și Biologice din cadrul muzeului, alcătuită din domnul dr. Gheorghe Niculescu, doamna dr. ing. Migdonia Georgescu și doamna cercetător științific Zizi Baltă.


La solicitarea primită din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT, Centrul de Cercetări și Investigații Fizico-Chimice și Biologice al MNIR a realizat un set de investigaţii privind cenușa ridicată cu ocazia percheziției domiciliare din data de 01.03.2013, efectuată la adresa din comuna Carcaliu, județul Tulcea și separate în cadrul Institutului Național de Criminalistică, Serviciul expertize fizico-chimice.

Analiza fizico-chimică a fost desfășurată în perioada 26 aprilie – 18 iulie 2013, de către o echipă formată din trei experți care au analizat cenușa, utilizând mai multe metode, și anume microscopia optică și electronică, spectrometria cu fluorescența de raze X și difracția de raze X.

În urma analizării compoziției chimice a materialelor menționate și a evidențierii, în interiorul acestora, a pigmenților specifici picturilor pe pânză, a reieșit faptul că cenușa provine din arderea a cel puțin trei opere de artă (tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză).

Accesul la acest eveniment se realizează exclusiv pe bază de acreditare.–

Departamentul Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educație Muzeală  și Organizare Expoziții  [PR Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

E-mail: pr.mnir@gmail.com, https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_

By |2013-08-08T10:44:09+00:00august 8th, 2013|Bucureşti, Muzee|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.