București: expoziţia TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – FUTUROTEXTILES.

AFIS_FuturoTextiles_MNIR_oct.2013

TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – Expoziția temporară FUTUROTEXTILES

Conferinţa de presă şi Vernisajul expoziţiei

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), alături de Institutul Francez din România (IFR), au plăcerea de a inaugura expoziţia TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – FUTUROTEXTILES.

Vă invităm aşadar, marţi, 15 octombrie 2013, începând cu ora 11.00, la Conferinţa de presă organizată cu această ocazie, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, în sala Lapidarium, ce va fi urmată de Previzionarea expoziţiei pentru reprezentanţii mass-media prezenţi la eveniment.

Vernisajul expoziţiei va avea loc atât pentru mass media, cât şi pentru publicul larg, în aceeaşi zi (marţi, 15 octombrie a.c.) începând cu ora 19.00, în Sala Mihai Viteazul, et. II, la sediul MNIR, accesul făcându-se prin intrarea B a muzeului, din Str. Poștei colț cu Stavropoleos.

În cadrul conferinţei de presă vor lua cuvântul domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, doamna Caroline David, curator al expoziţiei, domnul Stanislav Pierret, director general al IFR, domnul Cristophe Pomez, director adjunct al IFR, precum şi membri ai echipei lille3000, operator cultural în Franţa.

Expoziția FUTUROTEXTILES a deschis sezonul cultural francez Tendances 2013 -2014 la Timișoara. Cu un total de 5.000 de vizitatori în 17 zile, expoziția a avut un imens succes acolo, o recomandare în plus pentru a nu o rata la București.

FUTUROTEXTILES oferă vizitatorilor prilejul unei călătorii neobișnuite și complexe pentru a descoperi noile generații de textile prin intermediul artei, științei și poeziei. Expoziția este destinată publicului larg, începând cu cei mai mici, de la 3 ani în sus, care au ocazia să învețe lucruri noi despre lumea care-i înconjoară, să descopere diversitatea incredibilă a textilelor în natură și să-și imagineze o frântură din lumea viitorului.

Expoziția este compusă din 3 părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, prin materiale complementare – dosar pedagogic, chestionar ludic sau vizite interactive – cea științifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii.

Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…” – Caroline David, curatorul expoziției.

Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la inițiativa lille3000, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate. De la prima ediție, expoziția Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediții (2006, respectiv 2008), expoziția actuală include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne.

Expoziţia temporară beneficiază de un catalog bilingv (franceză-engleză), ce va fi pus în vânzare la MNIR și Libraria Franceză Kyralina din București, la prețul de 85 lei.

Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 15 octombrie – 17 noiembrie 2013 şi va putea fi vizitată în zilele de marți, miercuri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00 şi în zilele de joi şi vineri între 11.00 – 19.00.

În perioada menţionată, accesul vizitatorilor în cadrul expoziţiei se va face prin intrarea B a muzeului, din Str. Poștei colț cu Stavropoleos.

Programul special de vizitare a expoziţiei, tarifele de acces, precum şi mai multe detalii, sunt disponibile pe site-ul MNIR, la adresa: http://www.mnir.ro/.

Departamentul Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educație Muzeală  și Organizare Expoziții  [PR Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

E-mail: [email protected], https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns