București: Marturii. Frescele Manastirii Argesului

Expo Marturii - Frescele Manastiri Argesului

Expo Marturii – Frescele Manastiri Argesului

Expozitie-eveniment la MNAR:

Marturii. Frescele Manastirii Argesului

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita joi, 6 decembrie 2012, orele 18.30 la vernisajul expozitiei-eveniment Marturii. Frescele Manastirii Argesului, organizata de Sectia de Arta Veche Romaneasc. Curatori: Emanuela Cernea si Lucretia Patrascanu.

Accesul la vernisaj se face exclusiv pe baza de invitatie. Va rugam sa confirmati participarea.

Domnita Roxanda

Domnita Roxanda

Expozitia reuneste, in premiera, 31 din cele 35 de fragmente de fresca care s-au pastrat pana astazi din ansamblul decoratiei murale al bisericii Manastirii Argesului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab (1512-1521).

Ele sunt redate astazi publicului ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor doua decenii.

Atribuite zugravului Dobromir din Targoviste si echipei sale care finalizeaza pictura in 1526, frescele au fost extrase din biserica in 1882, in contextul restaurarii coordonate de arhitectul francez André Lecomte du Nouy in perioada 1875-1887.

montare expo Marturii - Frescele Manastirii Argesului-1montare expo Marturii

Printre cele mai spectaculoase piese expuse se numara: portretul votiv al lui Neagoe Basarab si al familiei sale, portretul lui Mircea cel Batran, portretul domnitei Roxanda, seria Deisis (Maica Domnului, Iisus mare imparat si arhiereu, Ioan Botezatorul), Arhanghelul Mihail, precum si impresionanta galerie de sfinti militari.

In expozitie sunt integrate si materiale multimedia: un film de prezentare a interventiilor de restaurare, reconstituirea virtuala 3D a pozitiilor ocupate de fragmentele de fresca in cadrul ansamblului monumental inainte de extragerea lor si un touchscreen cu o aplicatie interactiva permite accesul la desenele si schitele realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu la Curtea de Arges in 1860.

Expozitia este o ocazie de a redescoperi acest pretios tezaur de arta veche romaneasca, la aproape jumatate de mileniu de la crearea sa.

Va asteptam cu drag!

Maria Sfrijan

Sectia Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale si Marketing

Muzeul National de Arta al Romaniei

Calea Victoriei 49-53, sector 1, Bucuresti

Telefon 021.313.30.30 int 923/ 021.314.81.19

www.mnar.arts.ro

www.facebook.com/National Museum of Art of Romania

By |2012-12-03T09:40:38+00:00decembrie 3rd, 2012|Bucureşti, expoziţii, Muzee|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.