București: proiectul American Celebrities la Biblioteca Națională a României

w-american-celebrities-Bradbury

American Celebrities
august-decembrie 2013

Începând cu luna august 2013, American Corner – București, centrul de informare și resurse privind Statele Unite ale Americii, deschis la Biblioteca Națională a României din iunie 2013, va derula proiectul American Celebrities. Autorul proiectului este Adina Ciocoiu (Biroul Biblioteca Virtuală – Biblioteca Națională a României).

American Celebrities își propune să antreneze publicul într-o dezbatere privind o serie de personalități culturale/politice marcante din SUA. Pe site-ul de socializare Facebook vor fi propuse astfel 5-7 personalități, publicul fiind invitat să își exprime preferința pentru una dintre acestea. Personalitatea care adună cele mai multe voturi va deveni subiectul unei expoziții temporare, pe parcursul unei luni.

Demersul expozițional va include: planșe cu fotografii, texte-comentariu, cărți din colecția American Corner – București și din colecțiile Bibliotecii Naționale a României, linkuri/shortcuts/home page privind personalitatea respectivă, accesibile de pe calculatoarele din Sala American Corner – București, toate menite să creioneze un portret cât mai complet și mai interesant al personalității evocate.

Seria American Celebrities debutează în luna august cu un portret al lui Ray Bradbury, prozator american născut în data de 29 august 1920, în Wakegan – Illinois, celebru pentru romanele Fahrenheit 451 și Cronicile marțiene, supranumit „marele Poet al Science Fiction-ului”.

La vârsta de șaisprezece ani, Ray Bradbury a editat fanzin-ul Futuria Fantasia. Din 1938 și până în 1941 a fost vânzător de ziare în Los Angeles. În anul 1941, povestirile sale, strânse mai târziu în volumul The Martian Chronicles (Cronicile marțiene), cunosc un mare succes. Povestirea Jocul cel mare în alb și negru a fost selectată pentru colecția Best American Short Stories.

În anul 1947, Ray Bradbury se căsătorește cu Marguerite Sudan McClure, cu care va avea patru fiice. Se stabilește în Los Angeles, unde locuiește până la moartea sa, survenită în anul 2012, dedicându-se în exclusivitate activității literare.

Ray Bradbury a scris și numeroase eseuri de artă și culturale, bine primite de critică. A fost gazda serialului The Ray Bradbury Theater, bazat pe ecranizări ale povestirilor sale, consultant cu ocazia Pavilionului american deschis la Târgul Mondial de la New York din 1964 și al expoziției originale găzduite de Spaceship Earth (Walt Disney).

Romanele și povestirile sale (fantasy, horror, science fiction, mystery) au fost ecranizate/adaptate în peste 20 de filme și show-uri. Celebrul său roman Fahrenheit 451 a fost adaptat, pentru marele ecran, de nu mai puțin celebrul regizor francez François Truffaut, în anul 1966. O nouă versiune a filmului a apărut în 2007, în regia lui Frank Darabont.

Persoană de contact:

Florentin Streche – Biblioteca Națională. American Corner – București

florentin.streche@bibnat.ro; americancorner@bibnat.ro; Tel: 0729/251 849

By |2013-08-12T12:45:36+00:00august 12th, 2013|Biblioteci, Bucureşti|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.