București: Retrospectivă Autor – Iulian Dalin Toma

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” va invita joi, 24 noiembrie 2011, ora 17.30, la sediul Secţiei « Muzeul Costumului Popular », din Palatul Parlamentului, Corpurile A3 si F, str. Izvor, nr. 2-4, sector 4,la vernisajul expoziţiei

poza_lucrare_TOMA

Retrospectivă

Autor –  Iulian Dalin Toma

RSPV:

021 317 91 03 / int. 143

afis-toma

FORMA VIVA

Familia cuboid, titlul Salonului Mic bucureştean din 2009, i-a convenit de minune lui Iulian-Dalin Toma. Formă generică pentru elementul Pământ, cubul are o admirabilă depliere generatoare în picto-instalaţionismul artistului. Noţiuni relaţionale precum „suspensie”, „amânare”, „întâlnire” se pot sugera prin cadraje diedrice şi conţinătoare cubice căptuşite de câmpuri cromatice. Dense stratificări de gest pictural scurt, nervos, devin membrana de nelinişte psihologică şi interogaţie etică pe care o transmite cromatic şi textural pictura propriu-zisă a lui Iulian Toma.

Cu studii de muzeologie adăugate liceului şi universităţii de arte, apoi doctorat în sociologia artei, pictorul Dalin este un artist cu un demers mai puţin practicat – atât de analitic -, atunci când pregăteşte o expoziţie. Simte, ca pe o diagramă cu valoare plastică, un parcurs al memoriei existenţiale, prin praguri, trepte, trasee şi apoi le aproximează urmele lor iconice. Pictură pe eşafodaje spaţiale, semn plastic cu ritmuri geometrice şi axialităţi arhaice, meditaţie patrimonială pe vibraţii de tuşe lutoase sunt câteva dintre ingredientele unui nou regizor de „serie-expoziţională. Căci pictorul Iulian-Dalin Toma teoretizează şi produce un surprinzător şantier plastic care vizează instituţiile Memoriei Culturale. Sursa sa secretă se află, de fapt, în gospodăria arhaică. De aceea, primele trei ansambluri expoziţionale din proiectul Memorie, conceput pentru întreg deceniul patru de viaţă, au fost găzduite în colecţii etnografice. Iulian Toma empatizează cu articulările plastice oferite de şarpanta lemnului rustic. Formatele, în general medii ale picturilor sale, se reasamblează în fraze instalaţioniste, pe varii trasee spaţiale. O didascalie scenografiată despre intersecţiile destinului (UrmeDestin) se depliază acum la Muzeul Costumului Popular din Palatul Parlamentului. Este un grupaj cu caracter retrospectiv, incluzând şi ilustrarea proiectului monumental de grup Plante urbane, de la Otopeni, ori premiul de la concursul Materia Viva – Torino, din 2011.

Modularea şi serialismul nu răcesc deloc discursul plastic la Dalin. Declarat nonfigurativ dar evoluând în obiectual-ambiental, demersul pictural al lui Iulian Toma nu alungă freamătul tactil al mediumului de ulei, tocmai în centre de focalizare a tramelor sale de compunere. Semne cu miez de simetrie cruciformă dansează melodic pe traseele ordonatoare ale asamblajelor picturale. Esprit de geometrie nu a evacuat poignet-ul pensulaţiei vivace. Dalin cloazonează în lemn careuri de pământuri picturale.

Aurelia Mocanu

By |2011-11-21T15:07:36+00:00noiembrie 21st, 2011|Bucureşti, Muzee|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.