București: vernisajul expoziției de pictură Solve et coagula

afis. matei enric

Galeria Alchemia invită joi, 13 iunie, ora 19 la vernisajul expoziției de pictură Solve et coagula, semnată Matei Enric, curator Mădălina Mirea. Expoziția va putea fi vizitată în intervalul 1319 iunie, între orele 1020, la adresa: Calea Moșilor, nr. 95 (zona Biserica Armenească, în spatele Bursei de Valori București).

La capătul unui deceniu de schițe, texte și desene, în care artistul reface demersul alchimistului medieval, ne aflăm în fața unui poem trist, încărcat de un lirism profund și grav. Matei Enric cultivă, cu o erudiție implicită, un echivoc fundamental. Ne propune o viziune mistică, însă netributară unei religii anume, o viziune care revendică repertoriul iconografic de motive comune tuturor religiilor, în care fiecare citește ce vrea. Dincolo de filonul tragic, fatalist, privitorul perplex este, în fața lucrărilor sale, martorul unui moment de har. Tăcerea profundă și necesară contemplării îi dezvăluie acestuia sensurile cele mai tulburătoare ale acestei opere, sensuri etern umane și universal valabile.

Înainte de a da posibilitatea timpului să valideze demersul artistic al lui Matei Enric, îmi arog dreptul de a afirma azi, aici și acum, că ne aflăm în fața unui destin artistic de excepție. Forța viziunii sale nu este trădată, ci potențată de capacitatea mijloacelor de expresie pe care le deține. Truda și frământarea îl iau părtaș pe privitor, al cărui ochi interior va cere de aici încolo să vadă mult mai mult.

Mădălina Mirea

link către catalogul expoziției:

http://issuu.com/matei-enric/docs/solve_et_coagula-catalog/1?e=8417718/2989785

www.alchemia.ro

matei-enric.blogspot.com

Va asteptam!

By |2013-06-06T09:53:19+00:00iunie 6th, 2013|expoziţii|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.