Caransebeş: spectacol tradițional de colinde intitulat Asta-i Sara de Ajun, vineri, 16 decembrie 2016, ora 16.00

afis-a3

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și Episcopiei Caransebeșului organizează spectacolul tradițional de colinde intitulat Asta-i Sara de Ajun.

În cadrul acestei acțiuni vor participa următoarele coruri:

– Corul Episcopiei Caransebeșului, coordonat de pr. Laurențiu Iacob;

– Corul Catedralei Învierea Domnului Caransebeș, Corul Seminarului Timotei Popovici Caransebeș, Corul Laudatio al Episcopiei Caransebeșului, coordonate de pr. prof. Gheorghe Tistu;

– Corul Liceului Bănățean Oțelu-Roșu – coordonator prof. Simona Popa;

– Corul Grădiniței P.P.4 Caransebeș – coordonator Maria Țuican.

Scopul concertului este promovarea datinilor şi obiceiurile noastre, aşa cum sunt ele păstrate în vatra satului românesc. Crăciunul este celebrat ca dată a naşterii lui Iisus, iar de-a lungul secolelor a devenit o sărbătoare a familiei, marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului, mult aşteptate de copiii din întreaga lume.

Evenimentul va avea loc vineri, 16 decembrie 2016, începând cu ora 16.00, în Aula Musei Caransebesiensis a Muzeului Judeţean Caransebeş. Caransebeșenii sunt invitați să participe la această acțiune pentru a întâmpina cu sufletul deschis sărbătoarea Crăciunului, alături de reprezentanți de seamă ai județului care au decis să se alăture și să sprijine această acțiune culturală.

Intrarea este liberă!

Cu deosebit respect,

Referent Relaţii Publice,

Cristina Borlovan

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă

P-ţa Gen. I. Dragalina Nr. 2

325400 Caransebeş

Jud. Caraş-Severin

România

Tel/Fax: 00 40 255 512 193

E-mail: [email protected]

Caransebeş: NOAPTEA MUZEELOR 2016 la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, sâmbătă, 21 mai, între orele 16:00 – 22:00

AFIS NM 2016

Noaptea Europeană a Muzeelor

Ediţia a XII – a

21 Mai 2016

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa și Reţelei Naţionale a Muzeelor din România organizează sâmbătă, 21 mai 2016, Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment ajuns la cea de-a XII -a ediţie, în intervalul orar 18.00 – 05.00.

Această manifestare culturală de mare amploare se desfăşoară atât la nivel naţional cât şi internaţional, la acest eveniment înscriindu-se muzee din ţară şi străinătate.

Anul acesta sub egida Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș se va realiza un circuit expozițional care cuprinde un număr de trei expoziții: Casa pădurarului de la Marga, expoziția itinerantă Eros și sexualitate în Dacia Romană (are o tematică exotică, înfățișând publicului piese deosebite descoperite în Dacia Romană. Scopul acesteia este de a arăta tendințele sculpturale în perioada romană și de a înfățișa publicului natura umană a zeităților din panteonul greco – roman, dar în același timp și reprezentarea idealului uman suprem, prin expresia nudității divine.) și expoziția Generalul Ioan Dragalina (va prezenta publicului documente și obiecte personale ale Eroului de la Jiu, născut în Caransebeș, care a luptat pentru unitatea națională a tuturor românilor, fiind în fruntea Armatei I Române a reușit să oprească ofensiva germano – austro – ungară în România. Totodată, expoziția marchează împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, războiul pentru realizarea României Mari).

Rolul acestui circuit muzeal este de a face cunoscută istoria specifică Banatului de Munte din perioada Antichității până în prezent.

Prin urmare, în intervalul orar: 18.00 (21 mai 2016) – 05.00 (22 mai 2016), cei interesaţi vor putea vizita expoziţii ce conturează istoria Banatului Montan.

Informaţii suplimentare legate de expoziţiile incluse în programul aferent Nopţii Europene ale Muzeelor le puteţi găsi accesând următoarele link-uri: http://noapteamuzeelor.ro, www.muzeul-caransebes.ro sau pe pagina de facebook a instituţiei de cultură: https://ro-ro.facebook.com/muzeul.caransebes.

Partenerii media ai acestui eveniment sunt: UNIUNEA ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI DIN ROMÂNIA, EXPRESS DE BANAT, TVR TIMIŞOARA, BANAT TV, INFO CS, RADIO REŞIŢA, ZIUA DE VEST, CARAŞ ONLINE, 7 ZILE, TV ONLINE CARANSEBEŞ.

Atmosfera va fi completată cu muzică de toate genurile şi tradiţionalii mici de Deva.

Intrarea este liberă!

 

Referent Relaţii Publice şi Comunicare,

Cristina Moisă

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş

P-ţa. Gen. Ioan Dragalina, Nr. 2

325400 Caransebeş, jud. Caraş-Severin

Tel./Fax: 0040 255 512 193

e-mail: [email protected]

Caransebeș: expoziția itinerantă Eros și sexualitatea în Dacia Romană

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Orășenesc Turda, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, Muzeul Banatului Timișoara și Complexul Muzeal Bistrița Năsăud organizează vernisajul expoziției itinerante cu titlul: Eros și sexualitatea în Dacia Romană. Evenimentul va avea loc luni, 18 aprilie 2016, ora 10.00, în incinta instituției Banatului de Severin.

 

Cu deosebit respect,

Referent Relaţii Publice şi Comunicare,

Cristina Moisă

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş

P-ţa. Gen. Ioan Dragalina, Nr. 2

325400 Caransebeş, jud. Caraş-Severin

Tel./Fax: 0040 255 512 193

e-mail: [email protected]

Caransebeş: Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantini Daicoviciu, 9 – 12 martie 2016

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii va organiza cea de-a XLII – a ediţie a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantini Daicoviciu. Tema din acest an a acestei manifestări este (VIAŢA DE DUPĂ … NAŞTERE, RĂZBOI, CĂSĂTORIE, …).

Principalul scop al evenimentului este de a prezenta şi discuta ultimile cercetări asupra tematicii vieții de după naştere, război, căsătorie … şi de a sublinia aspectele evoluţiei istorice conform următoarelor domenii:

1. Arhelogie

2. Studii clasice

3. Istorie

Simpozionul se va desfăşura în perioada 9 – 12 martie 2016, în stațiunea Băile Herculane. În cadrul evenimentului ştiinţific vor fi prezenţi un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate (Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia, Grecia și Kosovo) alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară.

Deschiderea oficială va avea loc joi, 10 martie 2016, ora 12.00, în incinta Hotelului Roman, situat pe strada Romană, Nr. 1.

Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării.

Programul manifestării cuprinde și o excursie tematică la Cazanele Dunării.

Partenerii media ai acestui eveniment sunt: Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Express de Banat, TVR Timişoara, Banat Tv, Info CS, Radio Reşiţa, Ziua de Vest, Caraş Online şi 7 Zile.

Caransebeş: Târgul Mărțișorului, 26 Februarie – 1 Martie 2016

AFIS A3 TARGUL MARTISORULUI

MUZEUL JUDEŢEAN DE ETNOGRAFIE ŞI AL REGIMENTULUI DE GRANIŢĂ CARANSEBEŞ

TÂRGUL MĂRŢIŞORULUI

EDIŢIA A VI – A

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș va organiza în perioada 26 Februarie – 1 Martie 2016 cea de-a VI – a ediţie a Târgului Mărțișorului. Întreaga manifestare se derulează cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În cadrul acestei acțiuni accentul cade pe obiectul handmade și pe inovație, încurajând creativitatea în sfera artistică și meșteșugul capabil să fie reînnoit cu noi particularități care să comunice prin expresivitate, imaginație, simț al umorului semnificațiile mai vechi sau mai noi ale mărțișorului. Vor fi expuse spre vânzare mărţişoare tradiţionale, gablonţuri, cadouri deosebite, felicitări şi aranjamente florale.

Mărţişorul – micul obiect-bijuterie prins într-un şnur alb-roşu – este un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, dar şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc şi belşug.

Manifestarea, dedicată publicului larg, va avea loc în incinta muzeului din Caransebeș între orele 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă!

Cu deosebit respect,

Referent Relaţii Publice şi Comunicare,

Cristina Moisă

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş

P-ţa. Gen. Ioan Dragalina, Nr. 2

325400 Caransebeş, jud. Caraş-Severin

Tel./Fax: 0040 255 512 193

e-mail: [email protected]

Caransebeş: Ziua Naţională a Culturii Române. 15 ianuarie 2016, 10.00

AFIS A3 IMAGINE

Ziua Naţională a Culturii Române

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş împreună cu Colegiul Naţional ,,Traian Doda’’ Caransebeş organizează Ziua Naţională a Culturii Române. Evenimentul va avea loc vineri, 15 ianuarie 2016, începând cu ora 10.00, în sala Constantin Daicoviciu de la etaj a instituţiei de cultură. Întreaga manifestare se derulează cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Acţiunea va debuta prin prezentarea imnului Municipiului Caransebeș (text G. D. Bălteanu, muzica Antoniu Sequens) de către Col. (r) Liviu Groza. Programul va cuprinde și un recital de poezii Medalion din opera marelui poet român Mihai Eminescu. Acestea vor fi susținute de elevi talentați ai Colegiului Național ,,Traian Doda’’, sub îndrumarea doamnei profesor Maria Frențiu.

Evenimentul, aflat la cea de-a V – a ediţie, acordă o deosebită apreciere culturii române, operei marelui poet român Mihai Eminescu precum şi lui Antoniu Sequens (compozitor, dirijor al Reuniunii de Cântări din Caransebeş, profesor, pianist concertist, organist şi critic muzical).

Caransebeş: Vernisaj expoziție Cetăți din culoarul Timiș – Cerna – Istorie și legendă -Enter a post title

AFIS A3

Vernisaj expoziție

Cetăți din culoarul Timiș – Cerna

– Istorie și legendă –

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş împreună cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Caransebeș și Casa de Cultură ,,George Suru’’ Caransebeș organizează vernisajul expoziției personale a Domnului Col. (r) Liviu Groza cu titlul: Cetăți din Culoarul Timiș-Cerna. Istorie și legendă.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 noiembrie 2015, începând cu ora 11.00, în sala Constantini Daicoviciu. Expoziția reputatului istoric va cuprinde hărți legate de cetățile amplasate pe culoarul Timiș-Cerna.

Scopul acestei acțiuni este dezvăluirea unor aspecte istorice deosebit de importante legate de trecutul Banatului Montan şi conturarea unei sfere de comunicare între publicul larg şi specialiştii din domeniu. Această manifestare completează calendarul de activităţi aferent anului 2015.

Intrarea este liberă!

 

Cu deosebit respect,

Referent Relaţii Publice şi Comunicare,

Cristina Moisă

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al \Regimentului de Graniţă Caransebeş

P-ţa. Gen. Ioan Dragalina, Nr. 2

325400 Caransebeş, jud. Caraş-Severin

Tel./Fax: 0040 255 512 193

e-mail: [email protected]

Caransebeş: Simpozionul Naţional de Etnografie cu tema Motive Ornamentale în Arhitectura Populară. Evenimentul va avea loc miercuri, 14 octombrie 2015

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin și Camerei Agricole Caraș-Severin organizează Simpozionul Naţional de Etnografie cu tema Motive Ornamentale în Arhitectura Populară. Evenimentul va avea loc miercuri, 14 octombrie 2015, începând cu ora 11.00, în sala Gheorghe Magas de la parter.

În aceeași dată va avea loc și a V-a ediţie a Târgului Mare de Sfânta Paraschiva. Acțiunea, realizată cu spijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Camerei Agricole Caraş-Severin, se va desfășura în curtea interioară a muzeului caransebeșan, între orele 10.30 – 18.00.

Cu deosebit respect,

Referent Relaţii Publice şi Comunicare,

Cristina Moisă

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş

P-ţa. Gen. Ioan Dragalina, Nr. 2

325400 Caransebeş, jud. Caraş-Severin

Tel./Fax: 0040 255 512 193

e-mail: [email protected]

Caransebeş: Vernisaj expoziție de pictură Primăveri

invitatie electronica vernisaj

Vernisaj expoziție de pictură

Primăveri

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş împreună cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin organizează vernisajul expoziției de pictură intitulată Primăveri, semnată de Felica Trales Carlos.

Autoarea lucrărilor a studiat pictura la Școala Populară de Artă din Reșița. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Reșița, din anul 1999, membră a ,,Artistes Peintres Independants Ariegeois” Franța, din anul 2000 și membră a ,,Landscape Artists International” SUA, din anul 2007. Artista s-a născut în Biniș, județul Caraș-Severin, însă din 2002 s-a stabilit în Portugalia. Are lucrări în colecții private și organisme oficiale din mai multe țări ale Europei, SUA, Canada, Noua Zeelandă și Emirate.

Evenimentul va avea loc miercuri, 30 septembrie 2015, începând cu ora 18.00, în sala de expoziții temporare de la etaj a muzeului.

Frumoasele tablouri vor putea fi admirate în perioada 01 octombrie – 31 decembrie anul curent. Piesele expuse surprind peisaje din natură, emanând un impact emoțional deosebit. Gama culorilor abordate este bogată, reușind să creeze o atmosferă de veselie și relaxare. Mai multe informaţii legate de creaţiile acestei artiste le puteţi găsi accesând următorul link: https://www.facebook.com/pintura.feliciatrales?ref=hl.

Scopul acestei acțiuni este promovarea picturii românești contemporane și consolidarea legăturii dintre artist și public.

Cu deosebit respect,

Referent Relaţii Publice şi Comunicare,

Cristina Moisă

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al

Regimentului de Graniţă Caransebeş

P-ţa. Gen. Ioan Dragalina, Nr. 2

325400 Caransebeş, jud. Caraş-Severin

Tel./Fax: 0040 255 512 193

e-mai: [email protected]

Caransebeș: Târgului Mărțișorului

TÂRGUL MĂRŢIŞORULUI

EDIŢIA A V-A

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale va organiza în perioada 25 Februarie – 1 Martie 2015 cea de-a V – a ediţie a Târgului Mărțișorului. Întreaga manifestare se derulează cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Târgul va avea loc în incinta muzeului caransebeșean, unde se vor comercializa mărțișoare și cadouri confecționate manual de producători din diverse părți ale țării. Aceştia folosesc ca sursă de inspirație lumea și mitologia țărănească.

Vor fi expuse spre vânzare mărţişoare tradiţionale, gablonţuri, cadouri deosebite, felicitări şi aranjamente florale. Târgul de Mărțișor, ce va fi deschis până pe 1 martie, le oferă cărășenilor posibilitatea de a cumpăra obiecte de decor frumoase, mărțișoare clasice, ce vor fi cadouri potrivite pentru prima zi de primăvară din acest an.

Scopul evenimentului îl reprezintă promovarea valorilor și tradițiilor românești în ceea ce privește simbolul mărțișorului, de la originea lui, până la formele cunoscute din zilele noastre.

Manifestarea, dedicată publicului larg, va fi deschisă între orele 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă!

Referent Relaţii Publice şi Comunicare,

Cristina Moisă

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al

Regimentului de Graniţă Caransebeş

P-ţa. Gen. Ioan Dragalina, Nr. 2

325400 Caransebeş, jud. Caraş-Severin

Tel./Fax: 0040 255 512 193

e-mai: [email protected]