Chişinău: expoziţia Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate, vernisajul joi, 14 septembrie 2017, orele 16.00

Expoziţia

ŞTEFAN LUCHIAN ÎNTRE TRADIŢIE ŞI MODERNITATE

la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Vernisaj: joi, 14 septembrie 2017, orele 16.00

Durata: 15 septembrie 2017 – 5 noiembrie 2017

Locul: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, str. 31 August 1989 nr. 115

 

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” vă invită joi, 14 septembrie 2017, orele 16.00 la vernisajul expoziţiei Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate, deschisă în perioada 15 septembrie – 5 noiembrie 2017, la sediul muzeului din str. 31 August 1989 nr. 115, Chişinău.

Expoziţia este organizată din iniţiativa comună a Muzeului Naţional de Artă al României și a Muzeului Național de Artă al Moldovei, rezultat al unei mai vechi dorințe de colaborare între cele două țări. Selecția cuprinde câteva dintre cele mai reprezentative lucrări ale pictorului, ilustrative pentru toate etapele de creație și marchează astfel trecerea a o sută de ani de la dispariția artistului.

Format inițial în ambianța academistă a Școlii de la București, dar fascinat de timpuriu de maniera nouă de a picta a lui Grigorescu, Luchian își continuă pregătirea la München şi apoi la Paris. Aici frecventează nu doar atelierele academiste ci și expozițiile artiștilor contemporani și se familiarizează cu ideile care circulau în mediile artistice. Puternicul filon realist al lucrărilor cu tematică socială (La împărţitul porumbului, Mahalaua Dracului, Ghereta din Filantropia) este urmat de unul de natură lirică ce străbate atât unele peisaje (Peisaj cu trei căpiţe) cât și, mai ales, naturile statice cu flori (Anemone, Trandafiri, Scara cu flori). Selecția nu putea trece cu vederea faimosul Autoportret, subintitulat sugestiv și modest, „un zugrav”.

Parcursul expozițional urmărește astfel nu doar evoluția cronologică a tematicii ci și calitatea novatoare a picturii lui Luchian, marcată de o deschidere a paletei cromatice, de contraste cromatice și tonale îndrăznețe, de o picturalitate cuceritoare a graficii.

Cele 26 de lucrări selectate recreează sugestiv parcursul de excepție al unui artist care reprezintă magistral începuturile modernității românești, constituind o întâlnire demult așteptată.

Un catalog bogat ilustrat, cu texte de Liliana Chiriac și Elena Olariu şi o cronologie realizată de Ilinca Damian însoțește expoziția.

Chişinău: Spectacolul cartii, spectacolul lumii, la Chisinau, 21-22 mai

afis-1

Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău este una dintre instituţiile care, încă de la începuturile existenţei sale, de după revoluţia din 1989, a urmărit să deschidă noi punţi de legătură spirituale şi culturale între Bacău şi Chişinău, prin organizarea a numeroase evenimente, proiecte şi programe culturale, care şi-au pus amprenta asupra spaţiului cultural românesc de pe cele două maluri ale Prutului ( Saloanele Moldovei, Dialogul cultural Bacău-Chişinău, Chişinău-Bacău, expoziţii personale ale artiştilor din Republica Moldova , la Bacău, spectacole de teatru, simpozioane de sculptură şi pictură la care au fost invitaţi să participe artişti din Republica Moldova).

În perioada 21-22 mai 2016, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău organizează, la Chişinău, în parteneriat cu ICR „Mihai Eminescu” Chişinău, Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova şi Universitatea Tehnică a Moldovei, un amplu proiect cultural artistic: „Spectacolul cărţii, spectacolul lumii”.

Sâmbătă, 21 mai 2016, pe scena Teatrului „Luceafărul” din Chişinău, va avea loc

„Spectacolul cărţii, spectacolul lumii – Omar Khayyā m”, spectacol imaginat şi realizat de Gheorghe Geo Popa, cu participarea muzicianului iranian Amir Heidarkhodaee, a traducătorului român din persană Gheorghe Iorga, a actorului Geo Popa şi dansatorilor Cristian Osoloş şi Bianca Bor.

Amir Heidarkhodaee, născut la Khuzestan, în sud-vestul Iranului, cântă la setar, tanbur (instrumente cu coarde), daf (instrument de percuţie) şi vocal. Repertoriul lui Amir Heidarkhodaee include muzică tradiţională persană, muzică sufi, piese instrumentale şi instrumental-vocale, pe versurile poeţilor Omar Khayyām, Sa’di, Rumi şi Hāfez, melodii vechi, ritualice, care marcau pragurile de trecere, ceremoniile şi evenimentele de seamă din viaţa de odinioară a grupurilor etnice Bakhtiari şi Lori, triburi nomade din sud-vestul Iranului.

Duminică, 22 mai 2016, ora 11.00, la Casa Scriitorilor, va avea loc o sesiune de dezbateri, cu tema „Rolul şi locul literaturii române în literatura universală”, cu precădere al traducerii din şi în limba română, în prezenţa traducătorului român din limba persană, prof. dr. Gheorghe Iorga, a lect. univ.dr. Adrian Jicu, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău şi a directorului general al Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău, Gheorghe Geo Popa.

Profesorul Gheorghe Iorga (n.18 aprilie 1954) s-a ilustrat ca traducător de limbă persană în limba română. Pasiunea pentru limba persană a căpătat-o în perioada 1977 – 1979, când a făcut studii în Iran, la Facultatea de Limbă şi Literatură Persană a Universităţii Teheran.

Din 2009 este doctor în filologie, titlu obţinut la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi cu teza „Omar Khayyām şi complexul mitului european”. Devine mai apoi profesor asociat al universităţii ieşene, unde predă cursuri de limba persană. Are peste 150 de articole, studii şi eseuri publicate în reviste de specialitate.

Cele mai recente apariţii editoriale: „Rubaiate”, de Omar Khayyām; „Să dam crezare începutului de anotimp rece” (cele mai frumose poezii), de Forugh Farrokhzād, traduceri din limba persană, studii introductive, note şi comentarii de Gheorghe Iorga.

Evenimentul cultural-artistic este cofinanţat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Bacău.

Sponsorii oficiali ai evenimentului sunt: SIF Moldova S.A. şi S.C. Vanel Exim S.R.L. Bacău.