Cluj-Napoca: Faianţă fină germană în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Secolul XIX

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca va găzdui în perioada 25 septembrie – 15 octombrie 2013 expoziţia temporară Faianţă fină germană în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Secolul XIX. Patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca etalează cu mândrie o bogată Colecţie de artă decorativă însumând sute de obiecte de patrimoniu din ceramică, porţelan, sticlă, în rândul căreia se remarcă o serie de piese de faianţă fină germană din secolul al XIX-lea.

De forme, dimensiuni şi utilităţi diferite, vasele au în comun îndeosebi cromatica duală, alb gri şi albastru cobalt, două repere care dau o eleganţă sobră vaselor şi temperează meşteşugit exuberanţa ornamentală. Smălţuite, cu decor reliefat, obiectele folosesc culoarea ca decor prin ingenioase jocuri de plinuri şi goluri, incizii şi ornamente în relief care pun în valoare contrastul între albastrul viu, strălucitor şi griul mat, tern. Formele armonioase, dinamica dintre decorul compozit şi sobrietatea cromatică conferă vaselor o eleganţă aparte care le scot în evidenţă.

Ineditul expoziţiei de faţă constă în faptul că pentru întâia oară aceste piese au fost grupate şi expuse separat, prezentate publicului larg drept o valoroasă minicolecţie muzeală.

Publicul poate vizita expoziţia la sediul muzeului din str. Constantin Daicoviciu nr. 2, în Sala de expoziţii temporare aflată la etajul 2. Expoziţia este deschisă în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 10-16, iar miercurea între orele 12-18.

mnit_ faianta fina germana

By |2013-09-26T08:34:39+00:00septembrie 26th, 2013|Cluj, expoziţii, Muzee|0 Comments

About the Author:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.