Sibiu: conferință de presă cu tema donației Dr. Dr. Raimar Kremer și Bernd Link (Bad Vilbel, Germania) pentru Muzeul Național Brukenthal, constând din 3 rochii de epocă,

Luni, 11 septembrie , la ora 11:00, în Sala de Consiliu din Palatul Brukenthal, va avea loc o conferință de presă cu tema donației Dr. Dr. Raimar Kremer și Bernd Link (Bad Vilbel, Germania) pentru Muzeul Național Brukenthal, constând din 3 rochii de epocă, reprezentând produse ale unor renumite case de modă pariziene de la sfârșitul sec. XIX.

La conferință vor fi prezenți donatorii, Directorul Muzeului Național Brukenthal Prof. Sabin Adrian Luca și Șeful Secției Muzeul de Artă Brukenthal, Dr. Alexandru Sonoc.

Marius GHEORGHIU

Secţia Educaţie, Marketing şi Comunicare

MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Piaţa Mare nr 4 -5

550163 Sibiu

ROMANIA

tel: (+4) 0269 217691

fax: (+4) 0269 211545

E-mail: [email protected]

Web site: www.brukenthalmuseum.ro

București: Conferință de presă privind lansarea proiectelor Obiect de cult-obiect de patrimoniu – operă de artă peste timp și Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României

Conferință de presă privind lansarea proiectelor Obiect de cult-obiect de patrimoniu – operă de artă peste timp și Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) are bucuria de a anunța lansarea a două proiecte care au obținut finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național: Obiect de cult-obiect de patrimoniu – operă de artă peste timp și Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României, proiecte prin care vor fi valorificate bunuri culturale și arhive documentare de o valoare excepțională care fac parte din patrimoniul muzeului.

Cele două proiecte vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc vineri, 16 iunie 2017, ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București, în Sala Lapidarium.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul: dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, Pr. dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Patrimoniu cultural al Patriarhiei Române, Bogdan Șandric, analist-arheolog și șef serviciu în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, dr. Irina Ene, muzeograf în cadrul Secției Arhelogie Pre și Protoistorică, Clasică, Medievală și Preventivă (MNIR), coordonator al proiectului Obiect de cult-obiect de patrimoniu – operă de artă peste timp, Cristiana Tătaru, muzeograf în cadrul Secției Cabinet Numismatic și Tezaurul Istoric (MNIR), coordonator al proiectului Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României.

Proiectul Obiect de cult-obiect de patrimoniu-operă de artă peste timp îşi propune să valorifice patrimoniul muzeal specific prin realizarea unei expoziții cu o tematică inovatoare prin intermediul căreia va fi explicat rolul liturgic al obiectului, dar şi istoricul piesei propriu-zise. Expoziția cu titlul Ctitori, donatori și meșteri anonimi. Arta religioasă medievală în spațiul românesc ortodox va beneficia de un catalog care se va distribui împreună cu aplicația multimedia – Noi tendințe în expunerea muzeală și în protejarea patrimoniului – care cuprinde modele tridimensionale ale pieselor de patrimoniu incluse în acest proiect.

Prin proiectul Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României, în care muzeul are ca partener Institutul Național al Patrimoniului, se vor pune la dispoziția publicului, prin intermediul unei aplicații web de tip bibliotecă digitală integrată unui site web, două arhive deosebit de importante pentru studiile istorice. Este vorba despre arhiva științifică a regretatului numismat Octavian Iliescu, constituită din peste 360 de articole de specialitate și corespondența purtată de acesta de-a lungul a peste 40 de ani cu specialiști din țară și străinătate, și despre arhiva revistei Cercetări Numismatice în paginile căreia au fost publicate din anul 1978 până în prezent, aproximativ 368 de articole de specialitate. De asemenea, proiectul are în vedere publicarea unui supliment alături de volumul cu numărul XIX al jurnalului Cercetări Numismatice, precum și organizarea unei conferințe dedicate studiilor de numismatică, dar și mijloacelor prin care colecții numismatice (și nu numai) sunt valorificate în mediul on-line.

_____________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii cu Publicul

Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Tel/Fax: 021. 313.19.25

E-mail: [email protected]

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage


 

Secţia Relaţii cu Publicul [Public Relations Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [THE NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

Tel./Fax  [Phone/Fax] + 40 21 –  313.19.25

E-mail: [email protected], https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_

Constanța: conferință de presă și o activitate de pregătire în vederea operării vehiculelor aeriene fără pilot

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), partener în proiectul Mediul de vizualizare interactivă a patrimoniului cultural roman antic pentru zona transfrontalieră Bulgaria și România (ARHIVĂ), organizează vineri, 17 martie 2017, ora 13:00, la Ten Hotel, Salonul Vip, etajul 5 (Str. Traian, nr. 53, Constanţa), o conferință de presă și o activitate de pregătire în vederea operării vehiculelor aeriene fără pilot.

Proiectul (cod 15.2.1.038) este inițiat de Universitatea “Angel Kanchev” din Ruse, în parteneriat cu Muzeul Regional de Istorie Ruse şi cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Finanțarea este obținută prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, Axa prioritară: 2 – O regiune verde. Proiectul, ce se va desfăşura pe o perioadă de 18 luni, îşi propune prezervarea şi popularizarea patrimoniului cultural roman folosind tehnologii moderne cu un impact minim asupra mediului înconjurător ( eco-friendly).

Evenimentul de vineri își propune să prezinte progresul proiectului aflat la jumătatea perioadei de implementare. Rezultatele obținute de specialiștii români și bulgari din echipa de proiect privesc digitalizarea artefactelor selectate din patrimoniul muzeal constănțean, a siturilor arheologice incluse în proiect și a unor surse documentare de specialitate.

În cadrul manifestării specialiștii bulgari vor susține un training cu titlul Caracteristici și zone de aplicare pentru utilizarea dispozitivelor aeriene fără pilot, la care pot participa toți cei interesați de tematica abordată.

MUZEUL DE ISTORIE NAŢIONALĂ ŞI ARHEOLOGIE CONSTANŢA
PIAŢA OVIDIU NR. 12
CONSTANŢA
COD POŞTAL 900745
0.P. 13 CONSTANŢA
c.p. 13-19
Site: www.minac.ro
E-mail: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/minaconstanta
Contact: Secretariat
fax:  0241/618763,
Tel. 0241/614562,
RDS 0341408739

București: Conferință de presă. Deschiderea expoziției ANATOMIA RESTAURĂRII. Opere de artă din patrimoniul MNAR

anatomiarestaurarii

Conferință de presă.

Deschiderea expoziției ANATOMIA RESTAURĂRII. Opere de artă din patrimoniul MNAR.

Muzeul Național de Artă al României vă invită să participați vineri, 16 decembrie, începând cu ora 12.00 la conferința de presă organizată cu ocazia deschiderii expoziției „Anatomia Restaurării”. Gazdele evenimentului vor fi: Călin Stegerean, directorul general al MNAR, Crisina Toma și Cosmin Ungureanu, curatorii expoziției.

Expoziţia, prima de acest fel din ultimii 25 de ani, aduce în prim plan importanța restaurării atât în viața muzeului în general cât și în cea a fiecărei opere de artă în parte. Cu acest prilej, publicul va putea urmări diversele etape ale procesului de restaurare, de la investigațiile premergătoare până la redobândirea aspectului originar al unei lucrări prin raportare la principiile generale de restaurare, la lucrările originale și la documentațiile aferente acestora, dar și prin intermediul unor scurte filme documentare realizate în cadrul celor 8 laboratoare specializate ale muzeului. Acestora li se adaugă un film documentar produs de TVR despre evenimentele din 1989 care surprinde starea Muzeului de Artă și a patrimoniului său, ambele grav afectate în ultimele zile de decembrie ale acelui an.

Din miile de lucrări restaurate de-a lungul anilor în laboratoarele muzeului au fost selecționate 80, ilustrative pentru toate genurile artistice, de la pictură, sculptură, grafică, la textile și arte decorative europene și orientale.

Un accent special este dat de scenografia expoziţională, inspirată de metafora unui spital de campanie în care lucrările de artă sunt îngrijite şi vindecate. Aceasta a fost realizată de echipa de arhitecţi Abruptarhitectura.

Expoziția „Anatomia Restaurării. Opere de artă din patrimoniul MNAR” va putea fi vizitată la parterul Galeriei Naționale în perioada 17 decembrie 2016 – 2 aprilie 2017.

În acest interval publicul este invitat să participe la un bogat program de evenimente.

Vizite ghidate tematice conduse de specialişti restauratori pentru grupuri de maximum 25 de personae, orele 11.00: 19 ianuarie (restaurare rame); 2 februarie (restaurare pictură de şevalet); 9 februarie (restaurare lemn/sculptură); 16 februarie (restaurare textile); 2 martie (restaurare ceramică); 16 martie (restaurare tempera); 23 martie (restaurare grafică).

Conferințe susținute de specialiști restauratori: sâmbătă, 14 ianuarie, orele 11.00Etapele restaurării lucrării ,,Poliţă” din Colecţia Marcu Beza (Cornelia Negoci – restaurator lemn); sâmbătă, 28 ianuarie, orele 11.00Materiale și tehnici. De la fibra naturală la restaurarea obiectului de artă textilă (Raluca Căşaru – restaurator textile); sâmbătă, 11 februarie, orele 11.00Specificul restaurării picturii orientale (Andreia Teodorescu – restaurator grafică); sâmbătă, 25 februarie, orele 11.00Situaţii dificile în procesul de restaurare ceramică (Oana Solomon – restaurator ceramică); sâmbătă, 11 martie, orele 11.00Restaurarea unei tapiserii din patrimoniul MNAR (Luiza Gherghinescu – restaurator textile); sâmbătă, 25 martie, orele 11.00Pierdut și regăsit. Detaliile și rolul lor în viața unor tablouri de Tintoretto, Vasari, Luca Giordano (Sorina Gheorghiţă, Ioan Sfrijan – restauratori pictură).

Accesul la conferința de presă se va face prin intrarea A4, Calea Victoriei, nr. 49-53.

Parteneri media:

TVR, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin

Sibiu: conferință de presă și vernisaj la Muzeul Naţional Brukenthal

Portrait of Daniel Chodowiecki, painted posthumously by Adolph von Menzel in 1859, foto https://en.wikipedia.org

Portrait of Daniel Chodowiecki, painted posthumously by Adolph von Menzel in 1859, foto https://en.wikipedia.org

Vineri, 9 decembrie, la ora 11:30, în Sala de Consiliu din Palatul Brukenthal va avea loc o conferință de presă cu următoarele teme:

1. Agenda culturală a Muzeului Național Brukenthal pentru anul 2017.

2. Finalizarea celui mai mare proiect de restaurare pictură din activitatea laboratoarelor de restaurare ale Muzeului Național Brukenthal: două arce și trei panouri realizate de Pierre Auguste Bellet  în anul 1920 pentru Sala Mare a Unirii din Alba Iulia.

Tot vineri, 9.12.2016, orele 13:00, în Sala Multimedia din Casa Albastră va avea loc vernisajul expoziției Daniel Chodowiecki, maestru al ilustrației sec. al XVIII-lea. Gravuri din colecția Muzeului Național din Gdańsk (5.12.2016-1.03.2017, curatori: Aleksandra Andrzejewska-Zając și Alexandru Gh. Sonoc, partener: Muzeum Narodowe w Gdańsku, Gdańsk, Polonia)

Daniel Chodowiecki (1726-1801), unul dintre cei mai mari graficieni ai Epocii Luminilor, s-a născut la Gdańsk, însă întreaga activitate de creație și-a desfășurat-o la Berlin, unde s-a și format ca artist autodidact, ceea ce ulterior nu l-a împiedicat să dobândească și o recunoaștere academică. Deși a lucrat și miniatură, emailuri și pictură în ulei, renumele și l-a câștigat ca grafician, în special prin lucrările în acvaforte și în tehnica mai nouă a acvatintei. Grafica sa se remarcă printr-o mare precizie a desenului și prin finețea efectelor, dar și prin profunzimea cu care, grație erudiției sale, a abordat unele subiecte ale ilustrației de carte, fie că este vorba de literatură (Goethe, Schiller, Lessing, Rousseau, Voltaire, Shakespeare sau chiar scriitori pe care posteritatea i-a apreciat mai puțin, precum Lesage sau Richardson) ori de lucrări științifice și pedagogice. Alături de ilustrația de carte, selecția prezentată în expoziție cuprinde și un număr de lucrări din anul 1758, executate după natură, spontan, direct pe firnisul plăcii.

Marius GHEORGHIU

Secţia Educaţie, Marketing şi Comunicare

MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Piaţa Mare nr 4 -5

550163 Sibiu

ROMANIA

tel: (+4) 0269 217691

fax: (+4) 0269 211545

E-mail: [email protected]

Web site: www.brukenthalmuseum.ro

București: invitație Conferință de presă Centrul de Urbanism București – CUB

15135794_1181592028587310_2814227189476294738_n

Ordinul Arhitecților din România – București are plăcerea să vă invite luni, 28 noiembrie, ora 12:00, la Casa Universitarilor, str. Dionisie Lupu nr. 46, la conferința de presă dedicată înființării Centrului de Urbanism București – CUB.

CUB este o inițiativă a OAR București, fundamentată în cadrul „Raportului pentru București 2016”, un proiect de utilitate publică majoră, esențial pentru dezvoltarea normală a capitalei.

Considerăm că obiectivele CUB sunt următoarele:

• abordarea dezvoltării urbane în perspectiva planificării spațiale moderne integrate, în conformitate cu principiile dezvoltării sustenabile și ale regenerării urbane;

• gestiunea Băncii de Date Urbane a Bucureștiului, permanent actualizată și publicată, astfel încât să poată fi valorificată de către toți actorii urbani;

• implementarea și monitorizarea strategiilor, politicilor, tacticilor, programelor și proiectelor de dezvoltare spațială urbană;

• asigurarea coerenței și consecvenței dezvoltării spațiale în teritoriile de referință ale Bucureștiului, cu respectarea interesului public al comunităților.

Link către evenimentul FB: https://www.facebook.com/events/1263607073659525/

Vă așteptăm și vă rugăm să transmiteți invitația către persoanele sau organizațiile cu care aveți contact și care ar fi interesate de subiect.

Pentru informații și detalii vă stăm la dispoziție!

Mult spor!

OAR București

Alexandra Stoica

 

Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România
str. Sf. Constantin nr.32, sector 1
010219 București, România

Punct de lucru
str. Academiei nr. 18 – 20, sector 1
010014 Bucureşti, România

tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: [email protected]
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Sibiu: conferință de presă cu tema „Dublă premieră în expoziția permanentă din Palatul Brukenthal” – redeschiderea pentru public a Salonului Oriental din aripa de nord (închis în anii ’50) și expunerea pentru prima oară în România a ceasului de buzunar al Baronului Samuel von Brukenthal

Muzeul_National_Brukenthal_Sibiu

Joi, 1 septembrie, la ora 10:00, în saloanele de recepție de la etajul I al Palatului Brukenthal va avea loc o conferință de presă cu tema „Dublă premieră în expoziția permanentă din Palatul Brukenthal” – redeschiderea pentru public a Salonului Oriental din aripa de nord (închis în anii ’50) și expunerea pentru prima oară în România a ceasului de buzunar al Baronului Samuel von Brukenthal.

Tot cu acest prilej vor fi comunicate presei logo-ul și simbolul anului bicentenar 2017.

Participă Sabin Adrian Luca – Director General, Dana Hrib – Director Adjunct, Dorin Barbu – Șeful Laboratoarelor de restaurare MNB.

Marius GHEORGHIU

Secţia Educaţie, Marketing şi Comunicare

MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Piaţa Mare nr 4 -5

550163 Sibiu

ROMANIA

tel: (+4) 0269 217691

fax: (+4) 0269 211545

E-mail: [email protected].ro

Web site: www.brukenthalmuseum.ro

Sf. Gheorghe, jud. Covasna: Conferinţă de presă având ca temă “O valoroasă donaţie intrată în patrimoniul MNCR”, pentru Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, comuna Vâlcele, jud. Covasna

Fotografie din colecţia Maria-Mioara Cioflec

Vă invităm  să luaţi parte la conferinţa de presă referitoare la *“**O valoroasă donaţie intrată în patrimoniul MNCR”, pentru Casa memorială
„Romulus Cioflec” din Araci*, *miercuri, 10 august* *2016*, de la ora  *10,00,* la sediul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, str. Gábor Áron, nr.16, Sf.Gheorghe, jud.Covasna.

Casa memoriala Romulus Cioflec biroul scriitorului
Scurtă descriere:
*O valoroasă donaţie intrată în patrimoniul M.N.C.R*, pentru Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci. *Donaţia doamnei Maria-Mioara Cioflec* (n. 1942), nepoată a scriitorului, fiica cea mai mică a fratelui Octavian Cioflec (1900 -1983), domiciliată în Lipova, jud. Arad.
Doamna Maria Cioflec a ajuns, în ultima perioadă, deţinătoarea lucrurilor luate de la Araci. Gândul dânsei a fost să le doneze muzeului din Araci, de fapt s-a gândit că ar fi firesc ca toate să se întoarcă acolo de unde au plecat. Prin această donaţie, dna Maria Cioflec consideră că şi-a
îndeplinit o datorie de onoare faţă de părinţi şi faţă de bunici, faţă de înaintaşii domniei sale, de aceea a donat totul cu mare bucurie şi cu
dragoste.

Sediul Casei Memoriale Romulus Cioflec din Araci curtea
Donaţia cuprinde 50 de fotografii, documente, scrisori, plus cele două tablouri ale părinţilor, pictate de Antonia Gavriliţă-Cioflec în anul 1922, pe care dna Maria Cioflec le-a donat oficial în luna aprilie 2016, care au fost prezentate în presă, fiind considerate „exponate-vedetă” în cadrul evenimentului „Noaptea muzeelor”, ediţia 2016.
Dintre documente, cel mai vechi datează din anul 1919. Este o declaraţie, semnată Constantin Cioflec, tatăl scriitorului, privind pagubele cauzate familiei de primul război mondial. Interesante sunt concluziile din ultima parte a declaraţiei, care se referă la traseul parcurs în perioada refugiului până în Siberia şi înapoi. Acestea şi fotografiile menţionate mai sus se află în legătură directă cu geneza romanului „Pe urmele destinului” de Romulus Cioflec.
Prezentarea va fi realizată de către prof.dr. Luminiţa Cornea, muzeograf M.N.C.R.
Vă aşteptăm cu interes!
Cu consideraţie,
Cristina Ioana Felea-Baubec
Muzeograf PR
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, str. Gábor Áron, Nr.16
Tel: 0267314139
www.mncr.ro/ www.facebook.com/mncro
[email protected]

București: micro-expoziția „Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia și a cetăților greco-romane din Dobrogea”

Invitatie Conferinta de presa_14.06.2016

Conferința de presă „Noi piese adăugate TEZAURULUI ISTORIC al României”, prilejuită de readucerea în România a unui lot de monede antice din aur și argint provenind din zona Munților Orăștiei, recuperat recent de statul român din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează marți, 14 iunie 2016, începând cu ora 11:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, sala Lapidarium, conferința de presă „Noi piese adăugate TEZAURULUI ISTORIC al României, prilejuită de recuperarea și readucerea în țară a șapte monede antice din aur și argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munților Orăștiei.

Evenimentul va avea loc în prezența unor distinși oaspeți: E.S. Paul Brummel – Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Petre Tobă – Ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Oprean – Secretar de stat în Ministerul Culturii, Augustin Lazăr – Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu – Prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alexandru Fîciu – Procuror şef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Robert Marin – Atașat de afaceri interne la Londra, chestor de poliţie Bogdan Despescu – Inspector General al Poliţiei Române, comisar-șef de poliție Mihai Pitulescu – Director, Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratul General al Poliției Române, comisar-șef de poliție Margareta Arsenescu – ofițer specialist pe probleme de patrimoniu cultural național și comisar-șef de poliție Bogdan Carp din cadrul aceleiași Direcții a IGPR, și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Monedele au fost găsite cu detectorul de metal și sustrase ilegal din România, fiind recuperate de la case de licitație din Marea Britanie, prin efortul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Culturii prin intermediul experților de la Muzeul Naţional de Istorie a României și ai Bibliotecii Academiei Române.

Este vorba despre un stater pseudo-Lysimachos unicat, bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr.; doi stateri emiși la Tomis și unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice; un stater de tip Koson cu monogramă și două imitații după denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius si N. Cordius, respectiv Marcus Antonius si Octavianus.

Cu această ocazie, va fi inaugurată o micro-expoziție intitulată „Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia și a cetăților greco-romane din Dobrogea”. Vor fi expuse obiecte reprezentative aflate în custodia MNIR: brațări plurispiralice dacice din aur, bijuterii dacice din argint, arme dacice – un umbo din fier al unui scut, tezaure cu monede de tip Koson din aur și argint, stateri de tip pseudo-Lysimachos emiși în cetățile grecești vest-pontice, tabulae din bronz conținând legile municipiului roman Troesmis din vremea împăratului Marcus Aurelius. Vizitatorul va avea, astfel, prilejul să evalueze deopotrivă bogăția și importanța istorică extraordinară a descoperirilor din zona capitalei statului dac, precum și dimensiunile dezastrului care a permis, începând cu anii `90, exportul pe căi ilicite al unor astfel de obiecte.

Din totalul pieselor exportate ilicit s-a recuperat până astăzi, cu mari eforturi, cca. 10-15%.

Vernisajul micro-expoziției va urma conferinței de presă, în data de 14 iunie a. c. începând cu ora 11:00, expoziția fiind deschisă publicului din 15 iunie și putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00, până la jumătatea lunii iulie.

București: conferinţa de presă a expoziţiei de fotografie GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii

afis expo ''Gustave Marissiaux''

GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii

Conferinţa de presă : miercuri, 30 septembrie 2015, orele 11.00

Vernisaj: miercuri, 30 septembrie 2015, orele 18.30

Durata: 1 octombrie 2015 – 31 ianuarie 2016

Locaţie: Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu

Muzeul Naţional de Artă al României, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi Muzeul Fotografiei din Charleroi, Belgia au plăcerea să vă invite miercuri, 30 septembrie 2015 , orele 11.00 la conferinţa de presă a expoziţiei de fotografie GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii.

Conferinţa de presă are loc în prezenţa dnei Stéphanie Bliard, Colaborator ştiinţific la Muzeul Fotografiei din Charleroi şi totodată unul dintre curatorii expoziţiei, a dlui Eric Poppe, Delegat al Valoniei-Bruxelles la Bucureşti şi a dnei Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului Naţional de Artă al României.

Presa interesată de acest eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la adresa [email protected] sau la telefon 021.314.81.19. Accesul la vernisaj se face pe bază de invitaţie.

Expoziţia GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii aduce în faţa publicului o serie de fotografii datorate unei personalităţi artistice complexe. Gustave Marissiaux (1872 – 1929) este un nume de referinţă în arta belgiană datorită fotografiilor sale poetice, caracterizate de o sensibilitate deosebită, aproape feminină. Acestea îl plasează printre reprezentanţii de seamă ai curentului pictorialist din fotografia belgiană.

Prin creaţia sa, Gustave Marissiaux a contribuit la transformarea radicală a fotografiei şi a modului în care imaginea fotografică a fost percepută ulterior. Subiectele abordate de către Marissiaux (portrete feminine, peisaje din Italia şi Belgia, scene din bazinele de extracţie a huilei din zona Liège) au o notă comună: estetismul. Marcat de peisagistica preimpresionistă franceză şi de portretul englez, Marissiaux a transferat imaginilor sale calităţi plastice. De fapt, preocupările sale sunt cele ale unui pictor, culoarea având un rol esenţial chiar şi în fotografiile alb-negru. Se poate spune astfel despre Gustave Marissiaux că este un artist fotograf şi un fotograf artist.

Expoziţia GUSTAVE MARISSIAUX. O poetică a privirii marchează o frumoasă şi îndelungată colaborare dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, începută în anul 2002. De atunci, MNAR a găzduit cu regularitate expoziţii care pun în valoare bogăţia creatoare a artiştilor din Valonia şi din Bruxelles.

Maria Sfrijan

Sectia Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale si Marketing

Muzeul National de Arta al Romaniei
Calea Victoriei 49-53, Sector 1, Bucuresti 010063

Telefon: +4 021 314. 81. 19/ +4 021 313. 30. 30 int. 923

Program de vizitare: miercuri – duminica
11.00 – 19.00 (mai – septembrie)
10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)
Accesul gratuit in prima miercuri din luna