Înscrieri la Masterat „Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric” la Universitatea Alba Iulia

Se mai primesc înscrieri în luna septembrie 2017 la unul dintre puținele programe de masterat (încă funcționale) dedicate protejării patrimoniului cultural – Cercetarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului istoric – la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia.
Detalii privind cursurile, numărul de locuri și calendarul de admitere găsiți în documentul atașat și pe web, la http: //admitere.uab.ro.

Cu stimă,
Călin Anghel
lect. dr. în Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Sibiu: expoziție, cursuri, ateliere în cadrul proiectul “Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – Ieri, astăzi și mâine”

Zece ani de la deschiderea primelor ateliere ale calfelor la Sibiu.

Pentru a marca cei zece ani de la deschiderea primelor ateliere ale calfelor la Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal prin Muzeul de Istorie Casa Altemberger organizează în colaborare cu Asociația Casa Calfelor Sibiu și cu susținerea fundației Allianz Kulturstiftung în perioada 26 iunie 2017 – 7 iulie 2017 proiectul Prelucrarea lemnului și a fierului în Transilvania – Ieri, astăzi și mâine.

Acest proiect a luat naștere datorită ofertei limitate de proiecte educaţionale prin care tinerii au ocazia să își însuşească cunoştinţe practice – cu atât mai mult în cadrul unor meşteşuguri nobile, care şi-au pierdut în ultimii ani statutul dar nu şi importanţa – coroborată cu interesul tot mai mare pentru modele educaționale alternative, cum este cel al pedagogiei muzeale.

Proiectul are ca beneficiari copii şi tineri din familii defavorizate, fără a fi însă limitat accesul pentru alte categorii de copii şi tineri. Principalele componente se referă la meşteşugurile tâmplărie şi fierărie şi sunt grupate după cum urmează: expoziţia despre meşteşuguri, cursuri practice pentru adolescenţi şi ateliere pentru copii.

Expoziţia prezintă, pe de o parte, evoluția celor două meșteșuguri – tâmplărie și fierărie – în Transilvania și, în special, în Sibiu iar, pe de altă parte, călătoria calfelor în trecut și prezent.

Cursurile, predate de calfe călătoare, se desfăşoară zilnic între orele 10:00-16:00, iar atelierele pentru copii au loc pe o perioadă de 4 zile în acelaşi interval orar.

Atelierele pentru copii sunt susținute de Primitiv Entertainment și oferă celor mici ocazia de a lucra cu lemn, dar și de a se distra făcând baloane mari de săpun, trăgând cu arcul sau fiind pictați pe față.

Proiectul se desfășoară în curtea interioară a Muzeului de Istorie Casa Altemberger, locul ideal pentru realizarea acestor activități educative, tinerii și copiii având ocazia să cunoască și istoria meșteșugurilor pe care le descoperă prin aceste cursuri practice.

Coordonator proiect din partea Muzeului Național Brukenthal, dr. Raluca Frîncu

Marius GHEORGHIU

Secţia Educaţie, Marketing şi Comunicare

MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Piaţa Mare nr 4 -5

550163 Sibiu

ROMANIA

tel: (+4) 0269 217691

fax: (+4) 0269 211545

E-mail: marius.gheorghiu@brukenthalmuseum.ro

Web site: www.brukenthalmuseum.ro

Ploiești: Concursul Naţional de Interpretare și Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu

afis-concurs-paul-constantinescu

Concursul Naţional de Interpretare și Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, ediția a XXII-a

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secția sa Muzeul memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești organizează în zilele de 18-21 noiembrie 2016, Concursul Naţional de Interpretare și Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală ajunsă în anul 2016 la cea de-a XXII-a ediţie.

Concursul este deschis celor mai talentaţi elevi şi studenţi de la școlile, liceele, colegiile și facultătile de muzică din Romania si Republica Moldova și este structurat pe cinci secţiuni: vioara, violoncel, pian, canto clasic și compoziţ ie muzicală.

Juriile de specialitate ale celor cinci secţiuni ale concursului, sunt alcătuite din personalităţi marcante ale artei interpretative și creaţiei muzicale româneşti, reprezentanţi ai Universitãţii Naţionale de Muzicã București: prof. univ. dr. Octavian Raţiu, dr. Ilinca Dumitresu, prof. univ. dr. Marin Cazacu, soprana Silvia Voinea și prof. univ. dr. Dan Buciu.

Deschiderea concursului  va avea loc vineri, 18 noiembrie 2016, ora  10.00, la Filarmonica „ Paul Constantinescu” din Ploieşti, iar festivitatea de premiere și Gala laureaţilor, duminică, 20 noiembrie 2016, ora 11.30, la Filarmonica ”Paul Constantinescu”- Ploiești.

Conservator,

Mihaela Ștefãnescu

Muzeul Memorial ”Paul Constantinescu”

Ploiești, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15

Program de vizitare: Marți – Duminică 9.00 – 17.00

website:Muzeul judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

Brașov: Încep Cursurile de limbă, cultură și civilizaţie românească

afis-cursuri-brasov-sitebanner

Luni, 4 iulie 2016, de la ora 11.00, va avea loc în Aula Universității „Transilvania” din Brașov deschiderea celei de-a XXII-a ediții a Cursurilor de limbă, cultură și civilizaţie românească organizate de Institutul Cultural Român. La eveniment vor participa prof. univ. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universității „Transilvania”, prof. univ. dr. Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității „Transilvania”, domnul Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”. Din partea Institutului Cultural Român, va participa doamna Ana Borca, coordonatorul programului.

Cursurile de limbă, cultură și civilizaţie românească, cel mai longeviv program al ICR şi unul dintre cele mai importante programe de promovare a limbii şi culturii române din țară, se desfășoară în acest an în perioada 3-28 iulie. Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” şi Centrul Cultural Reduta.  Deschiderea va avea loc pe 4 iulie, ora 11.00, în Aula Universității Transilvania, Brașov.

La ediţia din acest an vor participa cursanți veniți din Marea Britanie, Spania, Elveția, Ucraina, SUA, Brazilia și China. O parte dintre participanți se află la a doua sau a treia participare, dovedind un entuziasm autentic pentru acest program. Printre aceștia, domnul Alzir Oliveira, profesor de limbi clasice și lingvistică romanică la  Universidade Federal do Rio Grande do Norte, din Natal (Brazilia), participă pentru a patra oară la școala de vară. După prima sa călătorie în România, în 2013, a organizat în Brazilia un curs opțional de limba română la care s-au înscris, în primul an, 70 de studenți.

Programul evenimentului cuprinde 60 de ore de cursuri intensive de limbă română și o serie de prelegeri pe tematici diferite. Prelegerea de istorie va fi susținute de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu,  cea de  literatura română – de scriitorul și criticul literar Marius Chivu,  iar cea de cinematografie de cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor. De asemenea, cursanţii vor participa la ateliere de creaţie  desfășurate de două ori pe săptămână – jurnalism şi publicitate, gastronomie şi actorie.

Programele de documentare culturală le oferă participanţilor excursii la Șirnea, primul sat turistic din România, pe Transfăgărășan, unde va avea loc o oră atipică, numită „româna la înălțime”, la monumentele naturale Babele și Sfinxul, la Cramele Rhein, Azuga, la Sighișoara și Saschiz. De asemenea, vor avea loc vizite ghidate în Cetatea Braşovului,  concursuri interactive cu premii în incinta oraşului vechi, cine festive, petreceri tematice și o seară internațională în care este sărbătorit multiculturalismul acestui eveniment.

www.icr.ro/romaniancourses2016

www.icr.ro/cursuri_brasov2016

Giurgeni, jud. Ialomița: FESTIVAL-CONCURS DE TRADIȚIE CULINARĂ IALOMIȚEANĂ “LA CASA TUDORII”, 10 octombrie 2015

FESTIVAL-CONCURS DE TRADIȚIE CULINARĂ IALOMIȚEANĂ

LA CASA TUDORII

afis

Festivalul-concurs de tradiție culinară ialomițeană “LA CASA TUDORII” se desfășoară în cadrul programului multianual IALOMIȚA DINTOTDEAUNA PENTRU TOTDEAUNA”, implementat de Consiliul Județean Ialomița, insituțiile județene de cultură aflate sub autoritatea sa și alți parteneri de nivel județean și național. Festivalul-concurs are loc în fiecare an, în luna octombrie la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală Orașul de Floci, comuna Giurgeni, județul Ialomița.

Festivalul are drept scop încurajarea, susținerea și promovarea evenimentelor publice care probează potențialul de creație al ialomițenilor prin modalități active de a relaționa cu valorile patrimoniului natural, cultural și istoric al județului Ialomița, de a readuce în memoria afectivă momente istorice, personalități, tradiții și obiceiuri relevante, de a le înțelege din perspective inedite și de a contribui, activ și permanent, la construcția propriei noastre realități și identități.

DATA ȘI LOCUL DESFĂȘURĂRII CONCURSULUI:

· 10 octombrie 2015, Baza de Cercetare și Expunere Muzeală;

· Orașul de Floci, comuna GIURGENI, județul Ialomița;

PROGRAMUL GENERAL AL FESTIVALULUI–CONCURS CUPRINDE URMĂTOARELE ETAPE:

I. 7 septembrie – 5 octombrie 2015: Înscrierea la concurs pe baza fișei de înscriere

II. 5 octombrie – 9 octombrie 2015: Evaluarea rețetelor înscrise în concurs;

III. 10 octombrie 2015: Desfășurarea concursului și a activităților conexe festivalului.

CINE POATE PARTICIPA?

La acest festival-concurs pot participa toți cetățenii care, fără a fi profesioniști în domeniu, arată pasiune și dragoste pentru specificul gastronomic ialomițean și care vor să împărtășească experiența lor și să pună în valoare tradiția culinară.

Participanții înscriși la concurs trebuie să se conformeze următoarelor reguli :

· să completeze pentru fiecare rețetă propusă un formular de înscriere și să îl transmită prin e-mail sau fax organizatorilor până la data de 6 octombrie 2015;

· nu există limită de vârsta, ocupație, pregătire profesională, sex sau etnie, singura condiție este ca preparatele să se încadreze în specificul ialomițean;

· se participă individual sau în echipe, iar numărul de rețete cu care participă o

persoană/echipă este nelimitat;

· participarea la concurs se face cu produse gata pregătite, pentru fiecare preparat trebuie să fie afișată denumirea acestuia;

· organizatorii pun la dispoziția concurenților standurile (masă, scaun, sac de gunoi);

· concurenții trebuie să asigure mijloacele de etalare, ambientarea standului, să respecte condițiile de calitate ale produselor și de protecție a consumatorului, să aibă o ținută de protecție adecvată concursului;

· în etapa a II-a de evaluare a rețetelor vor fi ELIMINATE din concurs REȚETELE CARE NU RESPECTĂ CONDIȚIILE CONCURSULUI;

· organizatorii nu decontează participanților cheltuielile cu prepararea mâncarurilor și cu transportul la festival.

Înscrierile la Festivalul-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „LA CASA TUDORII”, se fac în baza fișei de înscriere pentru fiecare rețetă. Formularul de înscriere se transmite prin e-mail sau fax organizatorilor pâna la data limită de 5 octombrie 2015 la următoarele adrese de e-mail:

1. cji@cicnet.ro (Consiliul Județean Ialomița);

2. mjialomita@yahoo.com (Muzeul Județean Ialomița);

sau prin fax la numerele:

0243 230 250 Consiliul Judetean Ialomița;

0243 230 054 Muzeul Județean Ialomița.

Regulamentul concursului, afișul, programul, precum și fișa de înscriere pot fi descărcate accesând site-ul Muzeului Județean Ialomița ( www.mjialomita.ro) sau site-ul Consiliului Județean Ialomița ( www.cicnet.ro).

Referent,

Burlacu Liliana-Mariana

Muzeul Județean Ialomița

Târgovişte: CONCURS TEMATIC “Independenţa – năzuinţă seculară a naţiunii române” – 2015 –

CONCURS TEMATIC

“Independenţa – năzuinţă seculară a naţiunii române”

– 2015 –

afis independenta

Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte în parteneriat cu Liceul Teoretic “Ion Heliade Rădulescu”, Colegiul Naţional “Constantin Cantacuzino” Târgovişte, Colegiul Economic “Ion Ghica” Târgovişte şi Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu”, organizează vineri, 8 mai 2015,  ora 13.00, concursul tematic “Independenţa – năzuinţă seculară a naţiunii române” ce va avea loc la Muzeul de Istorie, str. Calea Domnească, nr. 189.

Concursul va cuprinde teme variate legate de  Proclamarea Independenţei de Stat a României,  elevii participanţi formând 4 echipe a câte 4 copii fiecare,  iar la final câştigătorii vor primi diplome și cărți.

Această activitate este  destinată însuşirii cunoştinţelor cu privire la istoria naţională, istoria locală, tradiţiile, obiceiurile  poporului român precum şi ale popoarelor din spaţiul extraeuropean, de către elevii dâmboviţeni.

Scopul evenimentului il constituie apropierea tinerilor de istorie şi de valorile sale universale.

Coordonator: dr. Anca Anghel, muzeograf C.N.M. „Curtea Domnească”

Elevii vor fi îndrumați de: prof. Roxana Petre, prof. Ferezia Stancu, prof. Claudia Ilinca, prof. Mihaela Orfanu.

România: concursul SATUL CULTURAL AL ROMÂNIEI

SATUL CULTURAL AL ROMÂNIEI 2015

13 martie 2015

Asociaţia Cele Mai frumoase Sate din România şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” vă invită vineri 13 martie 2015, între orele 12 30 – 1630, sala Victor Ion Popa, Şos. Kiseleff nr. 30, la cea de a doua ediţie a concursului SATUL CULTURAL AL ROMÂNIEI.

Desemnarea câştigătorului va avea loc după prezentarea şi jurizarea candidaturilor comunelor finaliste selectate. Acestea vor prezenta un program cultural compus din minimum 5 evenimente (festivaluri, sărbători, expoziţii, concursuri, simpozioane etc).

SATUL CULTURAL AL ROMÂNIEI este un program AFSR lansat în ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România, cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic din satele româneşti.

Localităţile participante au dat dovadă de pasiune, perseverenţă şi efort permanent în păstrarea şi promovarea meşteşugurilor, a tradiţiilor, obiceiurilor şi sărbătorilor cu care se mândresc.

Satele României, cu peisajele lor, cu patrimoniul cultural pe care îl deţin, sunt, de asemenea, locul unde s-au născut mari personalităţi, iar tradiţiile şi obiceurile rezistă încă modernităţii. Ele sunt modele de dezvoltare rurală prin valori reale şi merită să fie supuse aprecierilor unui juriu compus din specialişti de marcă.

Comunele finaliste sunt:

– Biia (Şona), Vinerea (Cugir) şi Săsciori – judeţul Alba

– Vorona – judeţul Botoşani

– Drăguş – judeţul Braşov

– Cumpăna – judeţul Constanţa

– Aninoasa şi Cândeşti – judeţul Dâmboviţa

– Vânători Neamţ – judeţul Neamţ

– Izvoarele – judeţul Prahova

– Gura Râului – judeţul Sibiu

– Jurilovca – judeţul Tulcea

– Prundeni – judeţul Vâlcea

Programul orientativ şi Procedura de jurizare

1130 Sosirea delegaţiilor la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

1200 Amenajarea standurilor localităţilor candidate

1230 Prezentarea programului evenimentului şi a comunelor jurizate

1245 Prezentare candidaturilor – 10 minute/comună

1500 Vizitarea standurilor

1530 Jurizarea

1630 Anunţarea câştigătorului – SATUL CULTURAL AL ROMÂNIEI 2015

Cerinţele prezentării la concurs au fost înscrise în formularele de jurizare transmise anterior candidaţilor.

Le amintim pe cele mai importante:

-fiecare candidatură va fi susţinută de către primarul şi de către directorul Centrului Cultural local sau de către o altă persoană desemnată;

-candidatura va fi prezentată în echipă, de două persoane, şi va fi însoţită de o proiecţie PowerPoint/video;

-fiecare comună este invitată să-şi amenajeze un stand de prezentare care va cuprinde, în mod obligatoriu, un produs culinar specific (produs simbol – vin, palincă, dulceaţă, etc), pentru care poate obţine în etapa de jurizare, 10 puncte.

Contact AFSR

Marghiol Nicolae

Preşedinte executiv

0749 22 30 53

marghiol.nicolae@gmail.com

www.satefrumoase.ro

Biroul COMUNICARE, RELATII PUBLICE:

Andreea Nanciu – Comunicare si Relatii Publice
Ela Soltuz – Comunicare si Relatii Publice

Telefon: 317. 91. 03/ interior 178
Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti

http://www.muzeul-satului.ro
https://www.facebook.com/pages/Muzeul-National-al-Satului-Dimitrie-Gusti/151598721549409?ref=hl

Fălticeni: Concursul judeţean cultural-artistic „Numai poetul…”, un omagiu adus lui Mihai Eminescu.

Afis-Concursul judetean cultural-artistic, 'Numai poetul...', ed. a IV-a, 14 febr.2015

Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni, în colaborare cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, organizează sâmbătă, 14 februarie 2015, ora 10.00, în Sala „Pictor Aurel Băeşu”, cea de-a IV-a ediţie a Concursului judeţean cultural-artistic „Numai poetul…”, un omagiu adus lui Mihai Eminescu.

Concursul este structurat pe două secţiuni: cu participare directă şi cu participare prin poştă.

Secţiunea cu participare directă cuprinde, la rândul ei, trei subsecţiuni:

1) subsecţiunea colectivă, cu trei probe teoretice şi de creativitate;

2) subsecţiunea individuală Recitare de poezie eminesciană (pe fundal muzical);

3) subsecţiunea individuală Opera lui Eminescu în imagini (creaţie plastică).

În această competiţie sunt înscrise următoarele nouă şcoli de pe raza judeţului Suceava: Scoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni, Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială Brăieşti, Şcoala Gimnazială „Artur Gorovei” Buneşti, Şcoala Gimnazială „Hatmanul Şendrea” Dolheştii Mari, Şcoala Gimnazială Dolheștii Mici, Şcoala Gimnazială Valea Glodului şi Școala Gimnazială Valea Moldovei.

Întreaga activitate va fi moderată de profesorul de limba si literatura română Marius-Claudiu Pintilii, actualul director al Şcolii Gimnaziale „Ioan Ciurea”.

Teodora Morosanu, documentarist:

nr. de telefon: 0752-672341,

e-mail: teodora.morosanu@ymail.com

Date de contact:                                                    

Adresa: Str. Mihai Eminescu, nr. 2,

Telefon: 0230-541.370

Adresa de e-mail:  muzeul_ionirimescu@yahoo.com

Adresa facebook:  https://www.facebook.com/MuzeulIonIrimescu?ref=hl

Blog:    http://ionirimescu.wordpress.com/

București: Școala de vară ”Antipa” 2014 modulul „Introducere în lumea peștilor”

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă cursurile Școlii de vară ”Antipa” 2014 cu modulul Introducere în lumea peștilor” coordonat de către George Năzăreanu, conservator-fotograf.

***

Între 14 și 25 iulie 2014, de la ora 12.00 la 13.30, copiii, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, sunt invitați să pătrundă în fascinanta lume a peștilor. În cadrul acestui modul, participanții vor descoperi fauna ihtiologică din România, dar și pe cea exotică, într-o atmosferă interactivă și educativă.

Mai mult, copiii își vor însuși cunoștințe necesare colectării, determinării și consevării peștilor, dar vor avea ocazia și de a participa la deplasarea pe teren, unde vor putea să observe peștii în natură.

Vă așteptăm pe toți cei pasionați și dornici să aflați o mulțime de lucruri interesante despre minunata lume a peștilor!

Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil/modul. Reduceri: participarea unui copil la 2 module diferite din programul Şcoala de Vară ”Antipa” costa 350 Ron; 500 Ron costa participarea aceluiaşi copil la 3 module diferite, iar participarea fraţilor la un modul al Școlii este 350 ron pentru ambii copii şi 700 Ron dacă aceştia aleg să fie prezenţi la 3 module diferite.

Rezervările nominale și informații despre modul se pot face la telefon : 021.305.60.31, zilnic, de luni până vineri sau prin e-mail : florentinap@antipa.ro .

Descrierea programelor :  pe www.antipa.ro si pe pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”

Timișoara: Curs intensiv de restaurare pictură la Timișoara, 15-17 septembrie 2014

Afis Curatarea picturii 2014

Curățarea picturii: de la metode clasice la metode alternative

Impreuna cu Facultatea de Arte si Design din Timisoara am demarat organizarea unui curs intensiv de perfectionare, adresat profesionistilor din domeniul restaurarii, pe tema curatarii picturii. Cursul este organizat in colaborare cu Universitatea Sapienza din Roma si Asociatia Internationala YOCOCU: YOuth in COnservation of CUltural Heritage. Profesor va fi Maurizio Coladonato, un cunoscut chimist si investigator italian, profesor de chimie la prestigiosul Instituto Centrale di Restauro din Roma.

Deadline-ul initial pentru inscriere este 20 iunie. Mai avem insa disponible 3 locuri astfel ca el va fi prelungit pana pe 30 iunie 2014.
Ioan Paul Colta

Alexandria: Anastasimatarul, Exponatului Lunii Iunie

ANASTASIMATAR [AFIS]

Muzeul Judeţean Teleorman prezintă publicului vizitator, între 1 şi 30 iunie 2014, Anastasimatarul în cadrul Exponatului Lunii Iunie 2014.

Inaugurarea acestui exponat va avea loc luni, 2 iunie 2014, ora 11,30.

* * *

Scris la începutul secolului al XIX-lea, Anastasimatarul expus este o lucrare în manuscris, copie după Anastasimatarul întocmit şi tipărit de Macarie Ieromonahul în anul 1823, primul anastasimatar tipărit în limba română.

Anastasimatarul (gr. άνάστασις = înviere) expus cuprinde cântările de la slujbele zilelor de duminică (ziua Învierii Domnului), mai precis, cântările de la vecernia de sâmbătă seara şi de la utrenia de duminică, pe cele opt glasuri bisericeşti.

Textul este scris în limba română cu caractere chirilice, pe o hârtie cu aspect rugos, neabsorbantă, de culoare verde deschis, fără linii de apă sau filigran. Pentru scriere folosindu-se cerneală neagră şi roşie.

A fost restaurat în anul 2010, proces în urma căruia i-au fost curăţate, spălate şi întregite paginile. Totodată a fost refăcută legătura cu scoarţe şi învelitoare noi, într-o formă cât mai apropriată de cea originală.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare: În ce an a fost tipărit primul Anastasimatar în limba română ?

Răspunsurile sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 iunie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

București: curs multidisciplinar “Duminica la muzeu” Evoluția costumului, reflectare a vieții cotidiene dintre secolele XVI-XIX

foto expo costume MNIR2014

Un nou curs multidisciplinar din cadrul programului Duminica la muzeu

Evoluția costumului, reflectare a vieții cotidiene dintre secolele XVI-XIX

 

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) are plăcerea de a invita publicul la cel de-al șaselea curs multidisciplinar din cadrul programului educativ Duminica la muzeu, duminică, 25 mai 2014, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, București.

Tema întâlnirii din această duminică, cu durata de 90 de minute, este Evoluția costumului, reflectare a vieții cotidiene dintre secolele XVI-XIX. Prelegerea va fi susținută de doamna dr. Cristina Anton Manea, din cadrul secției de Istorie Medievală, Modernă și Contemporană a MNIR.

Veșmintele care au aparținut elitelor din societatea secolelor XVI-XIX, prin intermediul materialelor din care au fost realizate și prin maniera în care acestea au fost croite, sunt purtătoare de semnificație cu privire la schimbările sociale, culturale și economice ale acelor vremuri demult apuse.

Costumele poartă în sine pecetea timpului şi, implicit, o deosebită valoare istorică şi artistică, reprezentând mult mai mult decât  simple piese vestimentare, ce reflectă moda vremurilor cărora le–au aparţinut. Din evoluţia lor, dar şi din importanţa pe care înaltele personalităţi o acordau pieselor şi accesoriilor vestimentare, transpar personalitatea, stilul şi, mai cu seamă, reperele sociale și economice din secolele trecute.

Programul „Duminica la muzeu“ este coordonat de  prof. Daniela Niculescu, absolventă a „Facultăţii de limbi şi literaturi străine“, specializarea engleză – germană și  se adresează atât elevilor cu vârsta cuprinsă între 9 – 18 ani, cât şi părinţilor lor.

Pentru fiecare participare se achiziţionează un bilet de acces în muzeu cu valoarea de 7 lei, de la Casa de bilete. Înscrierile se fac la dna. prof. Daniela Niculescu, la numărul de telefon 0731.252.834 sau pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul, pr.mnir@gmail.com.

Departamentul Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educație Muzeală  și Organizare Expoziții  [PR Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

E-mail: pr.mnir@gmail.com, https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_

Târgovişte: aniversarea naşterii marelui dramaturg Ion Luca Caragiale

“CU ŞI DESPRE CARAGIALE”

A intrat deja în tradiţia Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte să sărbătorească aniversarea naşterii marelui dramaturg Ion Luca Caragiale.

Anul acesta, în data de 12 februarie 2014 la Muzeul de Istorie, cu începere de la ora 1100, se desfăşoară o manifestare organizată de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte în parteneriat cu Şcolile nr. 1 „Vasile Cârlova”, „I.Al. Brătescu – Voineşti” şi Şcoala Gimnazială Specială din Târgovişte şi cuprinde o expoziţie temporară şi un concurs, „Cu şi despre Caragiale”.

Expoziţia cuprinde fotografii realizate după documente ce evidenţiază principalele momente din viaţa şi opera scriitorului: familia din care descinde şi de la care a moştenit pasiunea pentru teatru, anii de şcoală , debutul în gazetărie şi principalele publicaţii la care a colaborat, afirmarea în teatru şi proză, comediile care i-au fixat locul cel mai înalt în creaţia dramatică românească, revistele pe care le-a condus sau la care a colaborat. Câteva obiecte personale completează frumuseţea şi originalitatea expoziţiei temporare pe care publicul o poate vizita în holul Muzeului de Istorie.

Concursul se va desfăşura pe trei secţiuni: prima probă „Cei mai buni actori” constă în interpretarea artistică a schiţelor din dramaturgia caragialiană; a doua probă „Ce ştim despre I.L. Caragiale?”- întrebări grilă menite să evidenţieze cunoaşterea operei şi vieţii scriitorului, şi un concurs de desene inspirate de personajele sale.

Acest proiect de tip educaţional şi cultural, sub forma unui concurs interactiv, constă în aprofundarea noţiunilor legate de viaţa şi opera marelui dramaturg I.L.Caragiale, iar elevii se vor întrece în originalitate şi interpretare, la care vor fi apreciaţi pentru talentul lor actoricesc şi omogenitatea trupei şi vor fi recompensaţi pentru implicarea lor cu diplome de merit.

Din motive independente de voinţa organizatorilor, manifestarea nu a putut fi organizată în data de 30 ianuarie 2013.

Marilena Iordache
CNM Curtea Domneasca Targoviste

București: primul centru pentru educație nonformală în domeniul culturii aromâne din București

Dragi prieteni ai Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne și viitori cursanți,

Ne bucurăm să vă anunțăm, în sfârșit, mult așteptata deschidere a centrului nostru Dhyeata, primul centru pentru educație nonformală în domeniul culturii aromâne din București. Din data de 10 septembrie vom începe oficial seriile de cursuri și ateliere pentru care v-ați înscris.

Dhyeata, centrul pentru cercetarea și dezvoltarea culturii aromâne va avea parte de o dublă lansare, la care vă așteptăm în număr cât mai mare. Întâi pe 10 septembrie, marți, ora 19.00, apoi pe 15 septembrie, duminică, începând cu orele 16.00. Programul:

Marți, 10 septembrie ora 19.00

Cuvânt de deschidere a Centrului Dhyeata: prezentarea Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne, a echipei, misiune, obiective.
Prezentare cercuri
Daniel Nancu – Prezentare și discuții în jurul cercului de limbă aromână
Ana Dobrescu – Prezentare și discuții în jurul atelierului de film de animație
Prezentarea atelierului de meșteșug, atelier demonstrativ
Lansare de carte
Cea mai recentă apariție editorială a Proiectului Avdhela: „Documentele redeșteptării macedo-române”, autori Victor Papacostea, Mihail Regleanu, prezintă Nicolae-Șerban Tanașoca (îngrijitorul manuscrisului)
Atelier culinar: plăcinte
Expoziție de pictură: Mariana Constantinescu Bileca
Duminică, 15 septembrie, ora 16.00
Hora: atelier de dans
Atelier demonstrativ de meșteșuguri
Prezentare cercuri
George Vrana – Prezentare și discuții în jurul cercului de literatură aromână
Dafina Jeacă – Prezentare și discuții în jurul atelierului de fotografie
Georgiana Vlahbei – Prezentare și discuții despre cercul de memorie orală.
Proiecție video
Vizionări înregistrări realizate la comunități aromânești din Dobrogea
Expoziție de pictură: Mariana Constantinescu Bileca
***
Duruț soț și tuț cari v-anyrâpsit ti cursurili a Centrului ti Cultura Armâneascâ, vâ dămu di hâbari cu mari harauâ câ vini oara ti multu-aștiptata dișcl’ideari a sculiei armâneșțâ Dhyeata, ți va s-hibâ pârâstâsitâ tu doauâ dzâli, 10-li și 15-li di Yizmâciunu. Arada:

Marțâ, 10-li di Yizmâciunu, sihatea 19.00

Protu zboru ti dișcl’idearea a Centrului Dhyeata: pârâstâsearea a Proiectuui Avdhela, Biblioteca di Culturâ Armâneascâ, pareea, scupolu a proiectului.
Pârâstâsearea a sihățloru di culturâ armâneascâ:
Daniel Nancu – pârâstâseari și muabeț anvârliga di sihatea di limbâ armâneascâ
Ana Dobrescu – pârâstâseari și muabeț anvârliga di atelierlu di caduri animati
Pârâstâsearea a atelierlui di mâsturlâchi armâneascâ, iu va s-s-aspunâ niscânti di lucrili ți va s-adarâ la atelier
Pârâstâseari di carti : ațea di-tu soni carti alâncitâ la Proiectulu Avdhela, Biblioteca di Culturâ Armâneascâ – „Documentele redeșteptării macedo-române”, di Victor Papacostea, Mihail Regleanu, azburaști Nicolae-Șerban Tanașoca (cari andreapsi manuscriptulu)
Atelier di piti armâneșțâ
Zuyrâpseri: Mariana Constantinescu Bileca

Dumânicâ, 15-li di Yizmâciunu, sihatea 16.00

Giocuri armâneșțâ
Atelier di mâsturlâchi
Pârâstâsearea a sihățloru di culturâ armâneascâ:
Yioryi Vrana – pârâstâseari și muabeț anvârliga di sihatea di literaturâ armâneascâ
Dafina Jeacă – pârâstâseari și muabeț anvârliga di atelierlu di futuyrafie
Georgiana Vlahbei – pârâstâseari și muabeț anvârliga di sihatea di memorie oralâ (isturii di banâ)
Video-proiecții: Filmi cu Armâńi di Dobrogea
Zuyrâpseri: Mariana Constantinescu Bileca
****
Pentru cei înscriși deja în cadrul proiectului, recomandăm participarea la ambele evenimente, întrucât ele vor presupune primele întâlniri și discuții lămuritoare cu lectorii, coordonatorii cursurilor și atelierelor la care sunteți înscriși, veți afla detalii despre structura acestora, cerințe, număr, frecvență, durată. De asemenea, în cadrul acestor două întâlniri se va definitiva, împreună cu dumneavoastră, orarul săptămânal al cursurilor. Dorim ca aceste prime întâlniri să fie interactive, așadar, sunteți invitați să adresați întrebări, să lansați sugestii coordonatorilor.

 

Pentru cei care încă nu s-au înscris, o mai pot face completând formularul care se descarcă de la acest link www.dhyeata.files.wordpress.com/2013/04/formular-inscriere.doc și trimițându-l atașat la adresa contact@proiectavdhela.ro.


Cursurile vor începe efectiv după prima zi de lansare, așadar, din 11 septembrie, conform orarului stabilit în comun la această primă întâlnire din data de 10 septembrie.

*********

Dhyeata, Centrul pentru Cercetarea și Dezvoltarea Culturii Aromâne este un proiect derulat de Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne pe perioada mai- noiembrie 2013 și finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: Muzeul Țăranului Român, Muzeul Județean Ialomița, Secția Etnografie, Asociația Anthropoesis, Asociația Câte-n lunâ și-n mansardă.

V-aștiptămu cu mirachi tu câsica armâneascâ di la Librăria Predania, Sucachea Vulturilor nr. 8, sect. 3, București

P.S. Tu furtie, arada di la cathi sihati armâneascâ/ În atașament, structura cursurilor.

Cu mirachi,
Pareea a Proiectului Avdhela, Biblioteca di Culturâ Armâneascâ
www.proiectavdhela.ro
www.dhyeata.wordpress.com

Braşov: concursul de poezie „Andrei Mureşanu”

Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov organizează concursul de poezie „Andrei Mureşanu”. Aflat la cea de-a X-a – ediţie, concursul este adresat braşovenilor, iar tema este la alegere. Concursul este structurat pe două secţiuni: elevi şi adulţi. Poeziile participanţilor se pot trimite pe adresa de e-mail a instituţiei: casa_muresenilor@yahoo.com, în număr de maxim trei creaţii literare sau direct la muzeu la adresa Piaţa Sfatului nr. 25 Braşov. Fiecare poezie va fi însoţită de datele de identificare ale autorului: nume şi prenume, nr. de telefon şi adresa de e-mail. Termenul limită de trimitere a poeziilor este 15 iunie 2013.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi coordonatorul concursului: prof. Ovidiu Savu – şef secţie Istorie.

Director

Dr. Valer Rus

Muzeul „Casa Muresenilor” Brasov

Piata Sfatului nr. 25

Tel./Fax: (40)268-477864

www.muzeulmuresenilor.ro

casa_muresenilor@yahoo.com

Sinaia: Concursul “Carmen Sylva” pentru Tinere Talente

afis

Concursul “Carmen Sylva” pentru Tinere Talente

Sinaia, România, 24 aprilie, 2013: Muzeul Naţional Peleş anunţă vernisajul expoziţiei temporare a câstigătorilor concursului “Carmen Sylva” pentru Tinere Talente care va avea loc în Holul de Onoare al Castelului Pelişor sâmbătă 27 aprilie la ora 16:00.

Jurnalistul Marius Tuca va decerna premiile celor peste 25 de câstigători.

Această a doua ediţie a Concursului Naţional Carmen Sylva confirmă intenţia Muzeului Naţional Peleş de promovare a tinerelor talente artistice, tradiţie începută de Regina Elisabeta a României şi continuată de Principesa Moştenitoare Maria, personalităţi care au strâns în jurul lor artiştii plastici ai vremii, oferindu-le un loc unde să fie puşi în valoare şi nu de puţine ori, recompensându-i cu burse de studii în străinătate.

Anul 2013 este dedicat afirmării elevilor claselor V – XII de la şcoli naţionale cu profil de artă, pasionaţi de desen, pictură, gravură, sculptură şi fotografie, înregistrându-se 100 de participanţi, cu 500 de lucrări.

Expoziţia amenajată la Castelul Pelişor reprezintă un răgaz de culoare şi măiestrie pentru vizitatorul care este invitat să reflecteze asupra lucrărilor unui grup de tineri foarte talentaţi ce fac parte dintr-o generaţie care ne asigură viitorul artistic.

Mai multe detalii:
http://peles.ro/concursul-national-carmen-sylva-pentru-tinere-talente-editia-a-ii-a-2/

Muzeul Naţional Peleş – Sinaia – str. Aleea Peleşului nr. 2 – www.peles.ro
tel: 0244 310 918 | fax: 0244 312 416 | contact@peles.ro

DESPRE MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ

Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, Peleşul devine “leagănul dinastiei naţionale”, loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.

A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.

Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.

Alexandru Duta


Departamentul de Relatii Publice
Muzeul National Peles

http://www.peles.ro
0244 310 918

Tulcea: CONCURSUL INTERNAŢIONAL Sărbătoarea Paştelui în ochii copiilor 2012

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea şi Muzeul Dunării de Jos Călăraşi (România) vă invită să participaţi la CONCURSUL INTERNAŢIONAL Sărbătoarea Paştelui în ochii copiilor 2012.

Detalii privind regulamentul de desfăşurare îl găsiţi pe blogul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară:

http://meaptulcea.wordpress.com/2012/03/05/concurs-international-sarbatoarea-pastelui-in-ochii-copiilor-2012/

The Ethnographical and Folk Art Museum of Tulcea and The Lower Danube Museum Călăraşi (Romania) invite you to participate to THE INTERNATIONAL SCHOLAR CONTEST 2012 Easter in children’s eyes.

You can read the official rules here:

http://meaptulcea.wordpress.com/2012/03/05/international-scholar-contest-2012-easter-in-childrens-eyes/

România: Lansarea website-ului de prezentare a proiectului Educaţie pentru patrimoniu, Educaţie în aer liber

Lansarea website-ului de prezentare a proiectului Educaţie pentru patrimoniu, Educaţie în aer liber

Proiectul de cooperare europeană ECHOE- Educaţie pentru patrimoniu, Educaţie în aer liber, coordonat de Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, are acum un website multilingv, accesibil la adresa www.echoe-eu.eu.

Cu o interfaţă prietenoasă, website-ul prezintă informaţii la zi despre proiectul educaţional ce implică organizaţii din România, Italia, Austria, Belgia, Norvegia şi Turcia şi face publice rezultatele acestuia pe măsură ce sunt dezvoltate: materialele educaţionale şi de îndrumare metodologică destinate profesioniştilor din instituţii de cultură, formatorilor din domeniul educaţiei adulţilor, organizaţiilor şi companiilor furnizoare de servicii culturale, educaţionale şi de petrecere a timpului liber.

Conţinutul website-ului este disponibil în limbile română, engleză, italiană, germană, turcă, flamandă şi norvegiană. Secţiunea “Comunităţi” prezintă modul în care au participat până acum beneficiarii la activităţile din cadrul proiectului, iar cea de “Rezultate” conţine raportul de cercetare asupra metodelor de lucru cu adulţii folosite în domeniile educaţiei pentru patrimoniu şi al educaţiei în aer liber.

Proiectul ECHOE explorează metode de a combina educaţia pentru şi despre patrimoniu cu educaţia în aer liber, cu scopul de a spijini organizaţiile în realizarea unor programe educaţionale adaptate nevoior persoanelor adulte. Experţii implicaţi în acest proiect lucrează în prezent la dezvoltarea unei serii de documente care să ofere îndrumare metodologică formatorilor şi organizaţiilor din domeniul educaţiei şi culturii. În 2012 partenerii din proiect vor organiza ateliere pentru a prezenta şi testa abordările practice propuse.

Pentru mai multe informaţii puteţi vizita site-ul proiectului sau ne puteţi contacta: Adina Dragu, manager de proiect

adina.dragu@cppc.ro, Mobile: +4-0788.905.033

Tel.: +4-021-3100815, Fax: +4-021-3100816

Bucureşti: cursuri de iniţiere în istoria artei -la galeriile de artă ale Municipiului Bucureşti-

Asociatia ELITE ART Club UNESCO şi Elite Art Gallery vă invită să participaţi la cursurile de iniţiere în istoria artei,  suţinute de Mihai Plămădeală, istoric şi teoretician de artă:

Nudul între Antichitate şi Impresionism, sâmbătă, 17 martie, ora 10:30.

Corpul uman în Modernism şi Postmodernism, joi,18 martie, ora 18:30.

Prin “Nudul între Antichitate şi Impresionism” şi “Corpul uman în Modernism şi Postmodernism”, Elite Art Gallery deschide o serie de cursuri (pentru adulţi) de iniţiere în istoria artei. Faptul de a alege drept subiect omul nu este întâmplător.

Se doreşte crearea unei punţi de legătură între organizatori şi participanţi, pornind de la o temă deopotrivă apreciată de artişti şi public în toate timpurile.

Metoda de lucru este comparată, criteriul cronologic trecând în plan secund. În paralel cu aspectele care ţin de iconologie, iconografie, tehnică, istorie sau comentarii plastice, cursurile includ o componentă antropologică.

Mentalitate, cultura şi civilizaţia fiecărei perioade reprezintă chei de lectură pentru descifrarea operei sau obiectului de artă.

Studiile de caz – exemplare – în relaţie cu bibliografia pusă la dispoziţia cursanţilor se doresc a fi doar începutul / iniţierea într-un vast domeniu de cunoaştere. Cei care încă nu s-au familiarizat cu această disciplină, se vor bucura cu siguranţă de noile informaţii dobândite.

Cursurile se vor desfăşura la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti, din str. Academiei nr.15, sector 1 şi se adresează tuturor iubitorilor de artă.

Vă puteţi înscrie telefonic, la 0748 100 280 sau prin e-mail: info@eliteart.org şi irina.rosu@eliteart.org

Accesul la curs se face pe bază de confirmare.

Date limita de inscriere:

-vineri, 11 martie, pentru cursul Nudul între Antichitate şi Impresionism

miercuri, 17 martie, pentru cursul Corpul uman în Modernism şi Postmodernism Taxa curs: 50 lei (cuprinde participarea la curs, suportul de curs, caiet de curs).

Durata curs: 2 ore

ELITE ART Club UNESCO este o asociație culturală fără scop patrimonial, implicată în organizarea şi promovarea unor ample proiecte, al căror scop principal este de a aduce în prin plan adevăratele valori ale artei contemporane române ști şi de a educa publicul în spiritul recunoaşterii şi aprecierii lor.

ELITE ART Club UNESCO se adresează atât publicului iubitor de frumos, cât şi profesioniştilor

din mediul cultural şi este orientată spre valorile de excelenţă şi profesionalism.

PARTENERI MEDIA: 7Seri, Modernism, Observatorul Cultural, Radio Romania Cultural

Bucureşti: cursuri de educaţie vizuală dedicate părinţilor şi copiilor

LC Foundation, Centru de Arta Contemporana dedicat tinerilor artisti, deschis in centrul Bucurestiului la data de 15 februarie 2011, organizeaza in prima sa expozitie, “Figure in. Figure out”, in parteneriat cu Global Mindscape, cursuri de educatie vizuala dedicate parintilor si copiilor.
Expozitia “Figure in. Figure out” cuprinde o selectie generoasa de artisti tineri, afirmati in perioada 2005-2010. Organizatorii (Adrian Preda, George Anghelescu, Stefan Ungureanu si Simona Vilau) au lansat artistilor invitati in cadrul proiectului o intrebare provocatoare: “Daca maine toate lucrarile tale ar arde intr-un incendiu, cu exceptia uneia, care ai vrea sa fie aceasta ultima lucrare?”
Parintii si copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani vor avea ocazia sa admire lucrarile selectate de catre artisti ca raspuns la provocarea organizatorilor acestei expozitii indraznete si se vor familiariza astfel cu cele mai noi tendinte din pictura figurativa romaneasca. Dupa vizita in expozitie, participantii vor fi si ei “pe val” si vor picta, impreuna cu Doina Anghel si Angelica Iacob, in noul stil figurativ.
Program:
– Sambata, 26 februarie, ora 11.00 – parinti cu copii de 4-5 ani
– Sambata, 5 martie, ora 11.00 – parinti cu copii de 6-8  ani
– Sambata, 12 martie, ora 11.00 – parinti cu copii de 9-12 ani
Locatia:
LC Foundation – Centru de Arta Contemporana
Calea Victoriei, nr. 25, etaj 1, Bucuresti
Expozitia “Figure in. Figure out”: 15 februarie – 14 martie 2011
Program de vizitare: luni-duminica 13.00-19.00
Inscrierile se fac, in saptamana evenimentului, prin:
e-mail: office@globalmindscape.ro, telefon: 0724083932, 0724569037
Costuri: 20 lei / persoana
Detalii la http://www.globalmindscape.ro/visual-culture/family

Angelica Iacob,
manager proiect

Târgovişte: Concurs Internaţional de Interpretare Instrumentală MOZART

Locaţia : Muzeul de Artă; Str. Calea Domnească, nr. 185

Amfiteatrul Liceului de Arte “Bălaşa Doamna” Târgovişte

Perioada desfăşurării: 3 – 6 iunie 2010, orele 1500

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, partener al Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală MOZART – Ediţia a XIV – a, vă invită în perioada 3 – 6 iunie 2010, orele 1500, la Muzeul de Artă pentru a participa la acest eveniment.

Acest concurs se doreşte a fi o manifestare şcolară menită, ca în baza audiţiilor muzicale promovate, să anime copiii din mediul şcolar vis-à-vis de arta muzicală europeană autentică prezentată ca alternativă în viaţa cotidiană.

Organizatorii şi partenerii acestui prestigios eveniment sunt:

· Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului

· Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa

· Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte

· Primăria Municipiului Târgovişte

· Teatrul Pentru Copii şi Tineret „ Mihai Popescu”

· Casa de Cultură „I.Gh. Vasiliu”

· Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”

Biroul Relaţii Publice al C.N.M. „Curtea Domnească” Târgovişte

Prezentarea Complexul Muzeal „Curtea Domnească”  în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Prezentarea Muzeului de Artă în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Mogoşoaia: 11 pe Drumul spre celebritate

11 pe Drumul spre celebritate

Radio Romania Cultural şi Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti” vă invită sâmbătă 5 iunie, ora 11, la Palatul Mogoşoaia, unde se va desfăşura finala concursului “Drumul spre celebritate”.

La competiţia, care a debutat în ianuarie şi care a avut 11 etape, au luat startul 84 de tineri muzicieni, iar dintre acestia, un juriu alcătuit din peste 1000 de elevi şi profesionişti, au selectat 11 finalişti.

Juriul prezidat de Oltea Şerban Pârâu – director al Corurilor şi Orchestrelor Radio şi Redactor Şef al Radio Romania Cultural, va avea misiunea dificilă de a-i alege pe cei mai buni dintre cei buni.

Pentru concertul care va desemna câştigătorii, opţional, se va asigura transport de la Piaţa Chibrit, staţia de metrou 1 mai, preţul unei călătorii dus-întors fiind de 6 lei. Microbuzele spre Palatul Mogosoaia vor pleca la ora 10.

Intrarea este liberă

Parteneri: Clubul Rotary Bucureşti şi ExcesMusic, prin Programul Oportunităţi la tine acasă.

Parteneri Media: N24 plus, Tvr Cultural, Senso TV, Port.ro, Şapte seri, Calendarevenimente.ro, Senso tv.

Director general,

Dan Iulian Croitoru

Prezentarea Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”
în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Constanţa: Noaptea muzeelor la Muzeul Marinei Române

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor, Muzeul Marinei Române desfăşoară următorul program:

Vineri, 14 mai 2010, ora 9.30 va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Martori evrei ai unui secol românesc” organizată de Centrul European pentru Cercetare şi Documentare din Viena în colaborare cu Muzeul Marinei Române.

Persoană de contact: şef Secţie Istorie dr. Florin Stan 0723.629.538.

Tot vineri, 14 mai 2010, începând cu ora 14.00 va avea loc o suită de activităţi organizate de Muzeul Marinei Române în colaborare cu şcolile partenere sub auspiciile Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa:

– vernisajul expoziţiei „Orizonturi marine”

– spectacol de cântece şi poezie

– concurs tematic de desene pe asfalt

susţinute de elevii de la Grădiniţa „Tom Degeţel”, Şcoala Generală „Remus Opreanu” şi Şcoala Generală „Bogdan Petriceicu Haşdeu”.

Persoană de contact: dr. Ion Râşnoveanu 0727.685.898.

Sâmbătă, 15 mai 2010, între orele 9.00-17-00, Muzeul Marinei Române invită publicul interesat să viziteze GRATUIT expoziţia permanentă.

DIRECTORUL MUZEULUI MARINEI ROMÂNE

Căpitan-comandor

conf. univ dr. Olimpiu Manuel GLODARENCO

Întocmit

Ofiţer Relaţii Publice

Dr. Andreea Croitoru

0722.340.693

Prezentarea Muzeului Marinei Române în evidenţa CIMEC

Târgovişte: vernisajul Bienalei-Concurs de Gravură „Gabriel Popescu”

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte în colaborare cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dâmboviţa vă invită Vineri, 7 august 2009, orele 14.00 la vernisajul Bienalei Concurs de Gravură „Gabriel Popescu”, ediţia a II-a, ce va avea loc la Muzeul de Istorie.

Juriul s-a întrunit în data de 16 Iulie 2009. Din juriu au facut parte:

Preşedinte – prof. univ. dr. Silviu Petrescu

Membru – Arghir Viorica, director D.C.C.P.C.N. Dâmboviţa

Membru – Bulei Dumitra, cercetător

Membru – Scărlătescu Andrei, artist plastic

Secretar – Olteanu Gheorghe, director adjunct C.N.M.C.D.

In urma jurizării, laureaţii acestei ediţii sunt:

Petrescu Petru –  Primii pamânteni, xilogravură color, 2009

Popescu Alexandru –  Pui la ceaun, aquaforte., aquantinta, 2008

Ţamuris Traian –  Portretul tatălui 7, aquatinta, sangvina, umber 2007

Fülöp Maria  – Self panorama (4), linogravură, 2008

Lungu Tiberiu – Balcic, aquaforte, aquantinta, 2007

Biroul Relatii Publice al CNMCD

Va multumim!

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC