Deva: Exponatul lunii – cochilii de melci din familia Cypraeidae

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 august 2015, o altă categorie de piese în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”. Acestea sunt expuse în spaţiul special amenajat de la intrarea în Palatul Magna Curia.

Astfel, în luna august vizitatorii au ocazia să admire mai multe cochilii de melci din familia Cypraeidae. Rotunjimea, netezimea, luciul şi strălucirea smalţului ce le acoperă cochilia, culorile şi desenele foarte variate i-au îndemnat uneori pe oameni să-i compare cu diferite animale: ghiocul-tigru (Cypraea tigris), ghiocul-panteră (Cypraea pantherina), ghiocul cap-de-şarpe (Cypraea caputserpensits), ghiocul-cârtiţă (Cypraea talpa) etc.

Ghiocii, răspândiţi mai ales în Oceanul Indian şi în Pacificul de Vest, trăiesc în apele superficiale sau la adâncimi nu prea mari, în recifele de corali. Cochiliile de Cypraea pantherina ajung, în medie, la 5,7-6,5 cm lungime, cu o dimensiune minimă de 3,7 cm și o dimensiune maximă de 11,8 cm. Forma acestor cochilii este aproximativ alungit-piriformă şi sunt destul de grele pentru dimensiunea lor. Suprafața dorsală este netedă și lucioasă, de obicei, albicios sau pal maro, dens acoperită cu pete circulare maro închis.

Biroul de Relaţii cu Publicul

By |2015-08-03T14:36:23+00:00august 3rd, 2015|Deva, exponatul lunii, expoziţii, Muzee|0 Comments

About the Author:

No Comments

  1. razvanmihalcea august 3, 2015 at 19:52 - Reply

    Reblogged this on La Razvi' – Razvan Mihalcea.

  2. razvanmihalcea august 3, 2015 at 21:01 - Reply

    Reblogged this on La Razvi' – Razvan Mihalcea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.