Dobrosloveni, judetul Olt: Zilele porților deschise pe șantierul arheologic de la Resca-Romula

30-31 AUGUST 2013.

ZILELE PORTILOR DESCHISE

PE SANTIERUL ARHEOLOGIC DE LA RESCA-ROMULA

Universitatea din Bucuresti, Muzeul Judetean Olt, Universitatea din Craiova si Universitatea Spiru Haret, cu sustinerea Consiliului Judetean Olt si a Primariei Comunei Dobrosloveni, organizeaza in perioada 30-31 august 2013, intre orele 8,00-16,00 ZILELE PORTILOR DESCHISE PE SANTIERUL ARHEOLOGIC DE LA RESCA-ROMULA (comuna Dobrosloveni, judetul Olt).

Municipium din primele decenii ale secolului al II-lea d.Hr., colonia Romula din perioada imparatului Septimius Severus sau cel mai tarziu a lui Filip Arabs, orasul a fost resedinta guvernatorului Daciei Inferior/Malvensis. Romula este cel mai intins sit arheologic roman de la sud de Carpati (peste 304 hectare) si unul dintre cele mai importante centre economice si culturale din provinciile romane dunarene. Orasul a fost vizitat de imparatul Filip Arabs, care in anul 248 d.Hr. a supervizat fortificarea acestuia cu zidul de caramida care ii poarta azi numele. In acest oras s-a nascut si a trait mama viitorului imparat roman Galerius.

Cercetarile arheologice nesistematice in acest sit au inceput inca de la mijlocul secolului al XIX. In anul 1965, sub coordonarea profesorului Dumitru Tudor, de la Universitatea din Bucuresti, au inceput primele cercetari sistematice de durata, care continua si azi. Au fost cercetate, in mod special, sectorul Fortificatiei Centrale din centrul orasului roman si sectorul de nord, in care se aflau un centru ceramic, de referinta pentru provinciile romane dunarene, si necropola plana de nord a orasului roman.

In anul 2013, cercetarile arheologice sunt finantate de Ministerul Culturii, respectiv Consiliul Judetean Olt, prin Muzeul Judetean Olt. In baza proiectului aprobat de Consiliul Judetean Olt, zona centrala a sitului arheologic, cunoscuta sub denumirea de Fortificatia Centrala, va fi imprejmuita, iluminata si supravegheata video, dupa care se va trece la conservare in situ si restaurare, ceea ce va face din acest sit un obiectiv turistic reprezentativ pentru perioada romana la nordul Dunarii de Jos.

In Campania din anul 2013 au fost cercetate sistemul de aparare al Fortificatiei Centrale (fundatia zidului de incinta, berma si fossa). Dar cele mai importante descoperiri provin din sectiunea magistrala care va traversa aceasta zona de la sud la nord. Atelierul de prelucrarea a sticlei surprins in acest punct este o descoperire de exceptie, la nivelul provinciei Dacia romana si rara la nivelul Imperiului Roman.

Avem placerea sa va invitam sa fiti alaturi de noi la inceputul unui proiect care se doreste a fi un model de valorificare stiintifica, expozitionala si in situ a patrimoniului arheologic, o fereastra deschisa catre trecut, atat pentru specialisti, cat si pentru publicul larg.

Va asteptam.

Dr. Mircea Negru

Responsabil stiintific al santierului arheologic Resca-Romula

Dr. Lurentiu Gutica

Director – Muzeul Judetean Olt

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns