Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: Muzeul Judeţean Teleorman – Exponatul lunii februarie – Sucala

2 February, 2010 - 28 February, 2010

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 2 februarie 2010, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII FEBRUARIE..

Întrucât este iarnă, iar în lumea satului teleormănean tradiţional femeile se îndeletnicesc în această perioadă cu meşteşugurile casnice ţărăneşti, Muzeul Judeţean Teleorman a ales să prezinte publicului, pentru luna februarie 2010, un obiect specific : SUCALA.

 

SUCALA este o piesă ce face parte din categoria uneltelor folosite cândva în industria casnică textilă, reprezentată de tors şi tesut.

Torsul şi ţesutul sunt cunoscute ca meşteşuguri ţărăneşti care cu timpul au devenit meserii de sine stătătoare pe temelia cărora s-a dezvoltat munca prestată la domiciliu. Ţesutul şi cusutul se făceau în familie şi erau îndeletniciri de bază ale femeii române. De la piesele de port cotidian la cele de sărbătoare şi până la textilele care îmbrăcau locuinţa, totul era lucrat de mâinile harnice ale femeii române de la sat.

Instumentele folosite la prelucrarea – confecţionarea ţesăturilor erau şi mai sunt încă prezente în fiecare gospodărie : dăracul cu piepteni, furca şi fusul, vârtelniţa, sucala, războiul de ţesut. Cu ajutorul acestora sunt prelucrate fibrele vegetale ( inul, cânepa, bumbacul) şi animale ( lâna, părul de capră, borangicul-mătasea naturală ).

SUCALA ( ceacrâc, cicric ) se foloseşte pentru a depăna pe ţevi firul pentru războiul de ţesut. Ea se compune dintr-un fus cu roată la un capăt pe care se aşează „ţevile” pentru depănat, montat în poziţie orizontală, pe două picioare verticale fixate într-o talpă. Prin învârtirea roţii cu mâna, firul de pe vârtelniţă se deapănă pe ţevi care sunt introduse în suveică, suveică ce va fi trecută apoi printre firele urzelii obţinând ţesătura propriu-zisă.

 

SUCALA, ce face obiectul Exponatului Lunii Februarie, aparţine Muzeului Judeţean Teleorman, datează din perioada 1925-1950 şi provine din comuna Smârdioasa a judeţului nostru.

Corina Iordan

Biroul de Presa

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Detalii

Start:
2 February, 2010
End:
28 February, 2010
Eveniment Categories:
,
Eveniment Tags:
, , ,

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
Sit web:
www.muzeulteleorman.ro

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria,Teleorman140033Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.muzeulteleorman.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *