Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bacău: EXPONATUL LUNII APRILIE LA VIVARIU este CANARUL (Serinus canaria)

1 April - 30 April

EXPONATUL LUNII APRILIE
LA VIVARIU este
CANARUL (Serinus canaria)

Descriere
Toate tipurile de canari provin din aceeași specie, canarul sălbatic. Penajul canarului ancestral era un fond verde-galben cu dungi gri-maronii, de numai 12 cm, foarte util pentru a se ascunde în desișul pădurii. Canarii ating lungimi de 10-14 cm (canarii sălbatici sunt ușor mai mici decât cei domestici), cu greutatea de 15-20 g, pot trăi în captivitate chiar și până la 10 ani.

Habitat
În secolul al XIV-lea, navigatorii genovezi au descoperit un arhipelag compus din treisprezece insule, nu departe de coasta occidentală a Africii. În arhipelagul insulelor Canare, în vegetația sălbatică, trăia o minusculă pasăre granivoră de numai 12 cm, cu un cântec melodios. A fost introdus în Europa pentru prima dată de Giovanni di Bethencourt în anul 1402; acest navigator francez l-a dat în dar alteței sale Enrico II de Castiglia care a rămas uimit de cântecul său și de adaptabilitatea sa la viața în captivitate. În consecință, pe Bătranul Continent a început un intens comerț cu această pasăre docilă, care a devenit o adevarată afacere în 1493, când spaniolii au cucerit arhipelagul insulelor Canare, Azzorre și Madera. Castiglianii având monopolul total au interzis vânzarea femelelor de canar pentru a evita ca cei interesați să-și deschidă propriile crescătorii, deoarece această pasăre minunată se reproducea bine în captivitate.

Hrana
Sunt recomandate amestecurile de seminţe comercializate în magazinele de specialitate, alcătuite din mei, seminţe de rapiţă, cânepă etc. Hrana sa poate fi completată cu frunze de legume verzi (salată, spanac, broccoli etc.), gălbenuş de ou fiert, frunze de morcov. Nu va refuza bucăţile de pepeni, mere sau boabele de struguri. Suplimentele de vitamine sunt, de asemenea, recomandate, în special în cazul unei alimentaţii alcătuite preponderent din amestecuri de seminţe. Un vas mic trebuie să conţină permanent apă proaspătă.
Reproducerea

Canarul nu este monogam, iar perioada de reproducere începe în martie. Femela construiește cuibul și clocește ouăle, iar masculul o hrănește. Depune între 4 și șase ouă, de 2-3 ori pe an. Ulterior, ambii părinți se ocupă de creșterea puilor. Vârsta maximă de reproducere este de 5 ani la femele și 7 ani la masculi.

Boli și afecțiuni curente
Canarul poate fi afectat de boli respiratorii, depresie, aspergilioză, infecţii bacteriene, deficienţe nutriţionale, boli genetice, conjunctivită, infestația cu acarianul roșu, acarioza pielii, acarioza respiratorie.

VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

Detalii

Start:
1 April
End:
30 April
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău,Bacău600026Romania
+ Harta Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *