Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bacău: EXPONATUL LUNII MARTIE LA MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII – RUSCUȚA DE PRIMĂVARĂ (Adonis vernalis)

1 March - 31 March

EXPONATUL LUNII MARTIE LA
MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII
RUSCUȚA DE PRIMĂVARĂ (Adonis vernalis)

Ruscuța de primăvară (Adonis vernalis), cunoscută și sub numele de bulbuci, dediței galbeni sau floarea-Paștelui, aparține genului Adonis din familia Ranunculaceae.
Este o plantă originară din Europa Centrală și de Sud și din Asia de Vest, în România aflându-se în mai toate zonele țării (Transilvania, Banat, Muntenia, Moldova, Dobrogea). Din luna martie își face apariția sub formă de tufe, preferând colinele însorite, pășunile și poienile.

Adonis vernalis este o specie ierboasă perenă, ce poate atinge 10-40 cm înălţime. Prezintă un rizom (tulpină subterană) tare și gros cu numeroase rădăcini adventive. Frunzele sunt subțiri, filiforme, asemănătoare cu cele ale mărarului. Florile situate în vârful tulpinii sunt solitare, mari, de culoare galben-aurie cu un diametru de 6-8 cm. Fructul este o poliachenă. Înfloreşte în aprilie-mai.

Numele genului provine de la Adonis, o figură complexă a mitologiei grecești, un tânăr frumos, cel care ar fi dat naștere acestei plante din lacrimile Afroditei și dintr-o picătură din sângele său.

În fitoterapie sunt folosite mai ales florile, având proprietăți cardiotonice. Ruscuța trebuie administrată doar la recomandare și sub supraveghere medicală.

Ruscuța poate fi cultivată și ca specie ornamentală, având cerințe minime față de sol. Se înmulțește prin semințe sau rizomi și preferă locurile însorite.

Adonis vernalis se regăsește pe lista plantelor ocrotite, fiind considerată vulnerabilă. În vederea conservării speciei, se recomandă cultivarea în grădini botanice și monitorizarea exemplarelor.

VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

Detalii

Start:
1 March
End:
31 March
Eveniment Categories:
,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *